YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 11:25

SELİN NEDENİ AŞIRI YAĞIŞ, YÜKSEK EĞİM VE SEL SULARININ TAŞIDIĞI MADDELER

A
A
A
SELİN NEDENİ AŞIRI YAĞIŞ, YÜKSEK EĞİM VE SEL SULARININ TAŞIDIĞI MADDELER

Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Deniz, Aydın ve Muğla’da geçtiğimiz hafta sonundan itibaren yağan yağmurların ardından gelen selin sebeplerini aşırı yağış, yüksek eğim ve sel sularının taşıdığı maddeler olarak açıkladı.
Özellikle Muğla’da büyük hasara neden olan selin faturasının kabarmasında derelerin taşıdığı maddelerin köprü ve büzleri tıkamasının büyük etkisi olduğunu dile getiren Ali Rıza Deniz, “Metrekareye 200 kilogram yağmur nerede düşerse düşsün selin yaşanılması kaçınılmazdır. Ayrıca Muğla Dalaman ve Köyceğiz bölgelerinde eğim çok yüksek. Buna bağlı olarak da derelerin akışı çok hızlı oluyor. Böyle olunca çok miktardaki su hızıyla beraber önüne ne kattıysa götürüyor. Muğla’da sel suları önüne kattığı taş, kaya, kütükler dere yataklarına tıkayınca selin faturası daha da kabarık oldu” dedi.
BARAJLAR BÜYÜK BİR FELAKETİ ÖNLEDİ
Geçtiğimiz faaliyete geçen barajların daha büyük bir felaketi önlediğini dikkat çeken Deniz, “6-7 Ocak 2012 tarihlerinde Muğla merkezde metrekareye 161,2 kilogram, Köyceğiz’e 201,6 kilogram yağış düştü. Yağışların taşkın etkisi Dalaman Akköprü, Çine Adnan Menderes Barajlar sayesinde azaldı. Dalaman Akköprü Baraj Gölü’ne 69 milyon m³ su gelmiş, bu su miktarının 49 milyon m³’ü baraj gölünde tutulmuş, 20 milyon m³’ü dipsavaktan yatağa kontrollü olarak bırakılmıştır. Dalaman Akköprü Barajı inşa edilmemiş olsaydı 945 m³/s akım, yörede bulunan turistik tesisler, Dalaman ve Ortaca ilçeleri ile bu ilçelerin köyleri Dalaman Üretme Çiftliği ve Dalaman Havaalanı taşkına maruz kalarak büyük zarar görecek, daha büyük hasar meydana gelecekti. Çine Adnan Menderes Barajı 7 Ocak 2012 Cumartesi günü ortalama 212 m³/s’lik akım ile baraj gölünde 18,5 milyon m³ suyun tamamını kontrol altına almış olup, Çine, Koçarlı Bağarası ve Söke Ovalarında 100 bin dekar alanda can ve mal kaybı meydana getirebilecek taşkınları önlemiştir” şeklinde konuştu.
BAKAN TALİMAT VERDİ
Yaşanan sel felaketleri sonrası Ankara’ya giden DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Deniz, “İki gündür Ankara’dayım. Yaşanan sel felaketi sonrası Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ile görüştük. Konuyu istişare edip acil önlemler konusunda bazı kararlar aldık. Bakanımızın talimatıyla öncelikle bir tarama çalışması yapacağız. Ardından özellikle Muğla’daki çok sayıda derenin eğimi dolayısıyla suların hızını kesecek önlemler alacağız. Bu konuda önceliğimizi Namlan ve Köyceğiz derelerine vereceğiz. Diğer yandan bütün derelerin tekrar ıslahı yapılacak” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir