YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 15:45

KTÜ’NÜN GEN BAŞARISI

A
A
A
KTÜ’NÜN GEN BAŞARISI

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) araştırmacıları Embriyonik Gelişim Sürecinde rol oynayan yeni bir gen tanımlayarak önemli bir başarıya imza attı.
KTÜ Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Ersan Kalay, başkanlığında gerçekleştirilen araştırma kapsamında embriyonik gelişim sürecinde kritik öneme sahip olan eksikliği ‘Otozomal Resesif Tip Popliteal Pterygium Sendromu’na neden olan yeni bir gen (RIPK4) tanımlandı.
Konuyla ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Ersan Kalay, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Araştırma Fonu tarafından desteklenen araştırmanın genetik alanında dünyanın sayılı dergilerinden olan “The American Journal of Human Genetics” (AJHG) dergisinde yayınlandığını belirtti.
Hastalığın dünyada ilk kez tanımlandığını belirten Kalay, "Hastanemiz bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Burada genellikle genetik sebebi bilinmeyen, biraz daha sıkıntılı olan hastalıklarla ilgilenmek söz konusu. Bununla ilgili yine 2000 yılında hastalığın adını hastanemizdeki bir öğretim görevlisinin Prof. Dr. Yakup Aslan’ın verdiği bir hastalıktan sorumlu geni tanımladık. Bu dünyada bu hastalıkla ilgili yapılan ilk tanımlama. Daha önce bu hastalığın geni bilinmiyordu. Bu sayede biz ailesinde bu tür bir hastalık olan ailelere genetik danışmanlık verebilme, sağlıklı çocuk sahibi olabilme sürecinde katkı sağlama şansına sahibiz. Sadece biz değil bütün dünya bu hastalıklarla ilgili takip ettikleri ailelere genetik danışmanlık yapma ve sağlıklı çocuk sahibi olma sürecinde katkı sağlama şansına sahip oldular. Bu yaklaşık iki yıllık bir çalışma. Konuyu bize ilk olarak hocam Prof. Dr. Yakup Aslan aktarmıştı. Tabi arkasından aile ile uzun görüşmelerimiz oldu. Bu ‘İnsan Genom Projesi’ne katkı sağlama sürecinde yapılan çalışmalardır. Sonuçta bu çalışmalar genlerimizin görevlerini eksikliklerinde hangi hastalıkların ortaya çıktığını tanımlamak için yapılıyor. Aile ile uzun görüşmeler sonucunda aile ağacını oluşturabildik. Ailede kimlerde bu hastalık var kaç birey etkilenmiş bununla ilgili aileyi defalarca ziyaret etmemiz gerekti. Tabi Trabzon ülkenin merkezine yakın olmayan bir kent. Malzeme alışları gidiş gelişleri zaman alabiliyor. Hatırlıyorum bir keresinde Cuma akşamı malzemelerin bir kısmı elimize geçmişti. Genetik sorunu tanımlamamız o gecenin saat 4’üne denk gelmişti. Sabah saat 4’lerde geni bularak asistanımlar evimize gittiğimizi hatırlıyorum. Bütün aileleri bu hastalıkla ilgili test etmemiz mümkün değil. Bir şüphenizin olması gerekiyor. Ailelerinde bu tarz sorun olanları test etmekte fayda var aksi durumda ise pek bir anlamı olacağını düşünmüyorum. Hastanelerde bu tip aileler takip edilir ve bilinir. Bu makale ile de hastaları takip eden hekimler aileler üzerinde bu hasta geni tanımlamak için çalışma yapacaklar. Ailelerde genetik bozukluğu bulup genetik danışmanlık verme şansını yakalayacaklar" dedi.
RIPK4 geni, deri dokusunu oluşturan en önemli hücrelerden birisi olan epidermal keratinositlerin farklılaşma sürecinde belirleyici role sahip olduğunu kaydeden Kalay, " Bartsocas-Papas Sendomu olarak da bilinen Otozomal Resesif Popliteal Pterygium Sendromu çoğunlukla akraba evlilikleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hastalık, diz arkasında geniş bir perde yapısı ile eklem hareketlerini kısıtlamakta, ağır yüz ve farklı organ anomalileriyle seyretmektedir ve genelde ölümcüldür. Hastalıktan sorumlu genler bilinmediği için ailelerin doğum öncesi tanı yöntemlerinden yararlanma şansı da olmamıştır. Yaşama tutunabilen hastalar ise yoğun bir tıbbi desteğe ve ömür boyu bakıma muhtaçtırlar" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.