YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 13:22

MERSİN SERBEST BÖLGESİNDE TARİHİ REKOR

A
A
A
MERSİN SERBEST BÖLGESİNDE TARİHİ REKOR

Türkiye’nin ilk serbest bölge olma özelliğini taşıyan Mersin Serbest Bölgesi’nin, 2011 yılında gerçekleştirdiği 3.7 milyar dolarlık ticaret hacmi ile serbest bölgeler arasında Ege Serbest Bölgesi’nden sonra 2. sıraya yükseldiği bildirildi.
Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, yaptığı açıklamada, Mersin Serbest Bölgesi’nin 2011 yılı ticaret hacminin 3.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Mum, böylelikle 1988 yılında Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete başlayan ve 2010 yılında 2.7 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan Mersin Serbest Bölgesi’nin, 2011 yılında yapılan üretim ve ticaret işlemlerindeki önemli artış sayesinde tarihi bir rekora imza atmış olduğunu kaydetti. Ticaret hacminde geçen yıla oranla yüzde 34’lük bir artış sağlandığını ifade eden Mum, Mersin Serbest Bölgesi’nin ticari faaliyete başladığı 1988 yılından 2011 yılı sonuna kadar gerçekleştirdiği ticaret hacmi toplamının da 39,4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Mum, bu sonuçla 2010 yılı sonu itibarıyla Türkiye Serbest Bölgelerinin ticaret hacmi sıralamasında 3. sırada bulunan Mersin Serbest Bölgesi’nin, 2011 yılında gerçekleştirdiği yüksek ticaret hacmi sayesinde Ege Serbest Bölgesi’nden sonra 2. sıraya yükseldiğini vurguladı.
2011 yılı sonu itibarıyla Mersin Serbest Bölgesi’nde faaliyette bulunan 328 yerli 84 yabancı olmak üzere toplam 412 firmanın, bünyesinde 6 bin 537 kişiyi istihdam ettiğini de belirten Mum, "Bölgede 2010 yılında istihdam edilen kişi sayısı 6 bin191 iken, yüzde 6 artışla 2011 yılında 6 bin 537 kişi doğrudan istihdam edilmiştir. Dolaylı istihdam ile bu rakam 9 bin kişiye ulaşmaktadır. Bölge, tek başına sağladığı çalışma imkanları sayesinde Mersin ili için önemli bir istihdam merkezi konumundadır" dedi.
Edvar Mum, Mersin Serbest Bölgesi’nden 158 değişik ülke ile 682 değişik malın ticaretinin yapıldığını da ifade ederek, bölgenin limanından 2010 yılında 1 milyon 290 bin 780 ton mal işlem görürken, 2011 yılında
bu oranın yüzde 15 artışla 1 milyon 490 bin 745 tona yükseldiğini kaydetti.
Üretici firmaların yatırım talepleri ve ticari işlem yapan firmaların depolama alan taleplerinin arttığına da işaret eden Mum, "Gelir ve kurumlar vergisi istisnasının üretim faaliyetleri için devam etmekte olması, Mersin Serbest Bölgesi’nin önemli coğrafi konumu ile kaliteli işgücü temininin mümkün olması, bölgede üretim faaliyetlerinin çeşitliliği ve üretici firma sayısını artırmıştır. Ayrıca konfeksiyon üretimi yapan firmaların AB ülkelerinden siparişlerinin artmakta olması sebebiyle, bu sektörde de iş hacimleri ve istihdam açısından olumlu artış gözlemlenmiştir. Diğer tarafta, Mersin Serbest Bölgesi’nin doğrudan denizyoluna bağlantılı özel limanının olması, Doğu-Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı’nın hemen yanında kurulmuş olması ve Mersin Limanı’na direkt kapısının bulunması sayesinde lojistik, transit ve ticaret yapan firmaların depolama alan taleplerini artırmıştır" diye konuştu.
ALAN GENİŞLEME ÇALIŞMALARI
Mersin Serbest Bölgesi’nin gelişiminin, ticaretin, üretimin ve istihdamın artırılması ile ekonomiye doğrudan ve dolaylı katkılarının devam ettirilmesini teminen, mevcut 836 dönümlük alanının tamamının yatırımcılara tahsis edilmiş olması sebebiyle, yeni yatırım alanlarının oluşumu için çalışmaların da devam ettiğini belirten Mum, şu bilgileri verdi; "Bu kapsamda ilk aşamada; serbest bölgenin kuzey-batısındaki 50 dönümlük alan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmış olup sadece üretim faaliyetlerine müsaade edilen bu alanda yatırım tahsisleri tamamlanmıştır. İkinci aşamada ise, serbest bölgenin doğusundaki 334 dönümlük alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınması ve yatırımcılara hazır hale getirilmesi için çalışmalar ve görüşmeler devam ettirilmektedir. Bu alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmasıyla beraber asgari 2 bin kişilik ilave istihdam ve yıllık 1 milyar dolarlık ilave ticaret hacmi sağlanacağı tahmin edilmektedir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.