YEREL HABERLER - 20 Ocak 2012 Cuma 15:34

KARAMAN`IN GELECEK 50 YILI PLANLANIYOR

A
A
A
KARAMAN`IN GELECEK 50 YILI PLANLANIYOR

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman’ın gelecek 50 yılını planladıklarını söyledi.
Kale Ongun Sosyal Tesisleri’nde belediyenin çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman için büyük önem taşıyan projeler konusunda bilgiler verdi. Karaman’ın en önemli projelerinden birisi olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da önemsediği projeler içerisinde yer alan Aktekke Kent Meydanı’nın tam teşekküllü bir meydan haline getirilmesi için çalışmaların başladığını belirten Başkan Uğurlu, “Bu meydan 22 hektarlık bir alanı kapsıyor. Proje ihalesi 28 Kasım 2011 tarihinde yapıldı. İhaleyi alan firma iş başı yaparak zemin etüt çalışmalarına başladı” dedi. Aktekke Kent Meydanı’nı tamamlamak için TOKİ ile ön protokol imzaladıklarını anlatan Uğurlu, “Başbakanımıza sunduğumuz bu proje Başbakanımızın da onayını aldı. Bu meydanın içerisinde kalan özel mülkiyet durumundaki taşınmazlar devlet tarafından istimlak edilerek vatandaşın hak ettiği bedel Şehircilik Bakanlığınca ödendikten sonra belediyemize devredilecek” şeklinde konuştu. Uğurlu, Aktekke Kent Meydanı projesinin Türkiye’de uygulanan 12 bölge içerisinde yer aldığını sözlerine ekledi.
DOĞUKIŞLA VADİSİ, DİKMEN VADİSİ’NDEN DAHA GÜZEL OLACAK
Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman için önem taşıyan bir diğer projenin ise Doğukışla Vadisi projesi olduğunu belirterek, “500 bin metrekare alanı kapsayan projenin meclis kararı 10 Ekim 2011 tarihinde onaylandı. Bu projedeki ortağımız olan TOKİ ile ön protokol imzalandı. 6 Ocak 2012 tarihinde avan proje ihalesi yapıldı. Gelecek hafta yüklenici firma ile sözleşme imzalanacak. Bu proje çevre halkı ve orada mülkü bulunan vatandaşlarımız için büyük fayda sağlayacak. Vatandaşlarımızı yanlış yönlendiren çevreler var. Sanki burada vatandaşımızın hakları gasp edilecek gibi veya hiçbir hakları yokmuş gibi yanlış bir algı oluşturuluyor. Burada mülkü, arazisi olan herkes bu projeden doğrudan veya dolaylı olarak haklarını alacaktır. Bu insanlarımızın başına bir anlamda devlet kuşu konmuştur” dedi.
Başkan Uğurlu, Doğukışla Vadisi projesinin Ankara’daki Dikmen Vadisi’nden çok daha avantajlı olduğunu belirterek, “Bu projenin hayata geçirilmesine engel olmak isteyen kim olduğu belli olmayan bir takım kötü niyetli insanlar tarafından yanlış bilgilendirilen vatandaşa projenin doğru anlatılması ve yanıltılmamaları için siz değerli basınımızın desteğini istirham ediyorum” diye konuştu.
Karaman’ın gelecek 50 yılını planladıklarını söyleyen Uğurlu, 1/5000 ve 1/1000’lik imar planlarının ihalelerinin yapıldığını, yüklenici firmanın iş başı yaparak ilk ön görüşmelerle proje çalışmalarının başladığını kaydederek, “Biz bu projede Mimarlar Odası ile birlikte hareket ediyoruz. Çünkü bir şehrin mimarisini onlar oluşturuyor. Ayrıca Tapucak ve çevresinde koruma amaçlı imar planı yapıldı. 15 hektarlık bir alanda uygulanacak olan proje Tapucak, Abbas, Sekiçeşme, Mansurdede ve Koçakdede mahallelerini kapsıyor. Bu plan şuanda Koruma Kurulu’nda. Bu kuruldan geçmek o kadar kolay değil. Ama biz bunu da aştık. Sokak sağlıklaştırma projesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsisat miktarı belirlendi. Karaman’da bu projeyle birlikte dört tane sokak sağlıklı bir duruma getirilecek” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.