GENEL - 20 Ocak 2012 Cuma 10:07

"KÖTÜ KARNE BAŞARISIZLIK DEĞİL"

A
A
A
"KÖTÜ KARNE BAŞARISIZLIK DEĞİL"

Psikologlar, kötü karnenin başarısızlığın göstergesi olmadığını belirterek, "Ebeveynler öğrencinin başarısızlığını çalışmamaya bağlamamalı. Diğer sebepleri de değerlendirmeli. Çocuğunuzun yanında olduğunuzu söyleyin" dedi.
Türkiye’de 2011-2012 eğitim ve öğretim yılının ilk döneminin sona ermesiyle karne alacak olan öğrenciler, 6 Şubat 2012 tarihine kadar tatil yapacak. Öğrencilerin ailelerine uyarıda bulunan psikologlar, yarıyıl tatilinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Tutum ve davranışlarınızın çocuğunuzun psikolojisini desteklemede ve size karşı güveninin oluşmasında önemli bir etkisi olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla oyunlar oynayın ve onun yanında olduğunuzu belirtin. Çünkü oyun çocuğunuz ile aranızdaki
iletişimin temel taşıdır. Birlikte vakit geçirebileceğiniz sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlayabilirsiniz. Çocuğunuzun tatilde arkadaşlarıyla eğlenceli zaman geçirmesi için ona süre tanıyınız" diye konuştu.
"KIRIK NOT BAŞARININ GÖSTERGESİ DEĞİL"
Kırık notun başarının göstergesi olmadığını söyleyen Erden, her çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir birey olduğunu belirterek, "Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekir. Bunun için asla kardeş ya da arkadaşları ile onu kıyaslamayın" şeklinde konuştu.
Erden, ebeveynlerin çocuğa gösterebileceği yanlış bir tutumun olumsuzluklar doğurabileceğini söyleyerek, "Çocuk çevresine karşı düşmanca duygular besleyebilir. Rekabet hoştur ama bunun tatlı rekabet olması çok önemlidir. Okul sadece bilgi öğrenme yeri değil. Orası sosyalleşme ve duygusal becerilerinin de gelişebileceği bir mekandır. Bunun üzerinde özellikle durmamız gerekiyor. Bu konuyu asla atlamamalıyız. Lütfen başarısızlık durumunu öncelikle çalışmamaya bağlamayın. Diğer sebepler üzerinde de
sorgulamaya gidin. Çocuğumuzu mutlaka dinleyelim" ifadelerini kullandı.
"BAŞARISIZLIĞIN SEBEPLERİNİ BERABER ÇÖZMEYE ÇALIŞIN"
Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte başarısızlığın sebeplerinin neler olabileceğini belirlemesi gerektiğini öneren Erden, "Çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Mutlaka onu anladığınızı göstermelisiniz. Karne üzerinden çocuğunuzu tehdit etmek ve azarlamak yerine, ikinci dönem daha iyi nasıl olunabileceği üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz, çocuğu psikolojik olarak destekler ve iletişiminizin güçlenmesini sağlar" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir