Malatya Valisi Ulvi Saran’ın öncülüğünde oluşturulan Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK), Türk Akreditasyon Kurumuna (TÜRKAK) yapılan başvuru sonucunda kabul edilerek, kurum akredite edildi.
Konuyla ilgili makamında bir basın toplantısı düzenleyen Vali Ulvi Saran, belgelendirme sonucunda kayısının daha yüksek kaliteye ulaşacağını kaydetti. Saran, Malatya’nın dünya kayısı pazarında söz sahibi olduğuna dikkat çekerek, "Malatya’da kayısı yetiştiriciliğinin uzun geçmişine karşılık; kayısının gerek üretim koşullarında gerek bu sektörde faaliyet gösteren aktörlerin sık sık dile getirdikleri sorun ve şikayetlerde ve gerekse de bu sorunlara karşı ileri sürülen çözüm önerilerinde önemli bir
değişiklik yapılmadan günümüze gelinmiştir" diye konuştu.
Vali Saran, Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu’nun Malatya’ya önemli katkılar sağlayacağına işaret ederek, şunları aktardı:
"Kayısı sektöründe yaşanan sorunların geldiği bu noktada sorunlara hep ola geldiği gibi bildik çözüm yolları önermek yerine; yeni v egemen küresel ekonomik yapıya hareketle, kayısının fidan dikiminden başlayıp, pazarlama aşamasına gelinceye kadar devam eden tüm aşamalarında; belli bir standardizasyonu sağlayarak, sektörün daha etkin ve verimli hale gelmesine katkı sağlama amacıyla valiliğimiz öncülüğünde "Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu" kurulmuştur. Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK),
uluslar arası alanda kabul gören ilkelere bağlı kalarak, öncelikle kayısı üretim koşullarına yönelik standartları oluşturmuştur. Bu standartlar, kayısının çok daha kaliteli ve hijyenik olmasını sağlayacağı gibi; belirlenen standartlara uygun üretim yapan üreticileri, işletmeleri ve aracı kurumları diğerlerinden ayırarak, ayrıcalıklı hale getirecektir."
Yapılacak çalışmalar ve uygulamalar hakkında da bilgiler veren Vali Saran, "Üreticiler yani kayısı yetiştiricileri, hangi esaslara uyarak kayısı yetiştirmeleri gerektiği hususunda bilinçlendirilecek. Mevcut durumları ve kayısı ile ilgili ilişkileri gözden geçirilecek. Eğer eksiklikleri varda, kendilerine bu eksiklikleri yerine getirmeleri konusunda belirli bir süre verilecek. Daha sonra gerekli kriterleri yerine getirdikleri tespit edildiğinde, belgelendirilecekler. Yani kayısıyı şartlarına ve esaslarına
uygun bir şekilde yetiştirdikleri konusunda kendilerine bir sertifika verilecek. Biz buna akreditasyon belgesi diyoruz. Daha sonraki aşamalarda üreticilerden sonra bu kez kayısının alım satımıyla uğraşan insanları gözden geçirip, hangi şartlarda kayısıyı muhafaza edip, depoladıkları incelenecek. Eksiklikleri varsa, bu eksiklikler giderildikten sonra yani kendilerine verilen süre sonunda belgelendirilecekler. Adım adım yapılan belgelendirme sonucunda daha sonraki aşamayı fabrika oluşturuyor. Bu, kayısının
gerek ulusal pazarda gerekse uluslar arası pazarda kalite ve sağlık koşullarına uygun yetiştirildiğinin belgelendirilmesi anlamını taşımaktadır. Bu belgelendirmenin sonucu, kayısının daha yüksek değere sahip olması, ekonomik açıdan daha yüksek getiri sağlamasıdır. Bu getiriden hem kayısı yetiştirenler yani çiftçiler hem ara aşamalarda yer alanlar hem kayısıyı işleyen tesisler yararlanacaklardır. Burada tesis edeceğimiz bir laboratuarla katısı tüm yönleriyle incelenecek" dedi.