YEREL HABERLER - 03 Şubat 2012 Cuma 23:39

SALİHLİ`DE "İHRACATA YÖNELİK MODERN MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ" ANLATILDI

A
A
A
SALİHLİ`DE "İHRACATA YÖNELİK MODERN MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ" ANLATILDI

Merkezi Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı, "Ege Bölgesi’nde İhracata Yönelik Modern Meyve Yetiştiriciliği" konulu panel düzenledi.
Salihli Lidya Sardes Otel Talat Zurnacı Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, İlçe Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, İl Tarım Müdürü Ömer Çelik ve davetliler katıldı. Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ökmen’in yönettiği panelin açılış konuşmasını Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu yaptı.
Kilimcigöldelioğlu, "Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı, 11 Ağustos 1995 tarihinde dönemin İlçe Kaymakamı İhsan Dündar ile yine dönemin Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Erdağ’ın gayretleri, Prof.Dr. Alaattin Taysun’un bilimsel desteğiyle Gediz Havzası’nın saygın 15 iş adamı tarafından kuruldu. Kurulduğu tarihten günümüze kadar benim başkanlığımda faaliyetlerini sürdüren Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı’nın kayıtlı olarak 2 bin gönüllü
üyesi bulunmaktadır. Gediz Havzası’nda erozyon ve çevre kirliliğinin önlenmesi, toprağın, suyun, havanın ve yeşil bitki örtüsünün korunması ve ağaçlandırılması, bölgenin çevre koruma çizgisinde kalkınması için Türkiye çapında tanıtım ve Gediz Havzası’nda araştırmalar yaparak bu yönde projeler geliştiren Vakıf, Dibek Dağı Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Manisa ili, Salihli, Köprübaşı, Gördes, Gölmarmara ilçeleri içersinde 52 köyün kırsal kalkınmasını sağladı. İl Tarım Müdürlüğü’nün desteği ile
başlatılan fidan dikim kampanyasında 300 bin adet meyve fidanı dikildi. Zeytin, kiraz, nar, armut, aşılı asma üretimine destek veren Gema Vakfı, zeytin ve kiraz fidanı budama kurslarının açılmasında da öncülük etti. Vakıf olarak Dibek Dağı köylerinde sulama göleti, sondaj tespiti ve Poyraz Damları kasabasında sulama barajı için çalışmalar başlattık" diye konuştu.
İlçe Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ise, "Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı, genç girişimci edası ile çevresine ışık saçan bir kuruluşumuz. Etkinlikleri kapsamında düzenlediği paneller katılımcılara önemli mesajlar vermektedir" dedi.
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de, "Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı tarafından düzenlenen bu paneli ele alacak olursak iki aşamada değerlendirmeliyiz. Panelin birinci aşaması Ege Bölgesi’nde ihracata yönelik modern meyve yetiştiriciliği, diğeri ise bölgemize hayat veren Gediz Nehri. Son yıllarda bölgemizde tarım sektörü hızla gelişiyor ve tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgeleri bir cazibe merkezi konumuna geldi. Büyük şehir olmaya hazırlanan Manisa, kalkınmada 7.
sırada yerini aldı. Tarıma dayalı sanayileşmede önemli gelişmeleri yaşarken ne yazık ki çevremizi korumayı çok çabuk unutuyoruz ve kirletiyoruz. Bölgemize ve bize hayat veren Gediz Nehri’ni kirleterek çevremize ve bereketli arazilerimize zehir akıtmasını sağlıyoruz. Gediz’in korunması için başlatılan Gediz Eylem Planı kapsamında el ele vererek Gediz Nehri’ni koruma altına alalım. Bölgemizin ihracatta daha iyi yerlere gelmesi için iyi tarım uygulamalarını hayata geçirmeliyiz. Avrupa ülkelerinin üzerinde
hassasiyetle durduğu modern meyve yetiştiriciliğine önem vermeliyiz" ifadelerini kullandı.
Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ökmen’in yönettiği panelde konuşmacılar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Alara Fidan Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, Manisa İl Tarım Müdürülüğü Ziraat Mühendisleri Bedri Türk ve Osman Sarı, Ege Bölgesi’nde ihracata yönelik modern meyve yetiştiriciliği konularında bilgiler verdi.
Panelde, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı’na Yeşilova Köyü’ndeki 62 dönüm tarlasını bağışlayan Hikmet Altın Ok’a plaketini Vali Halil İbrahim Daşöz, paneli destekleyen Alara Fidan Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner’e ise plaketini İlçe Kaymakamı Ertan Peynircioğlu verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.