YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 14:44

GAZİANTEP KÜLTÜR VE EDEBİYAT GÜNLERİ VE YAZARLIK OKULU PROJESİ

A
A
A
GAZİANTEP KÜLTÜR VE EDEBİYAT GÜNLERİ VE YAZARLIK OKULU PROJESİ

Başbakanlık Kalkınma Bakanlığı SODES kapsamında, İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından Gaziantep Kültür ve Edebiyat Günleri ve Yazarlık Okulu Projesi çerçevesinde, Gazeteci Zeynep Göğüş tarafından “Yaratıcı Şehirler Kavramı ve Gaziantep”, Araştırmacı-Yazar Hüseyin Aldoğan tarafından ise “Yerel Kültür ve Kültür Değerleri” konulu söyleşi düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide Gazeteci Zeynep Göğüş, yaratıcı endüstrilerle yerel kültürlerin buluşmasından sinerji oluşturmamız gerektiğini ifade etti. Göğüş, “Dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu artık şehirlerde yaşamaya başladı. 2050’de nüfusun yüzde 70’i şehirlerde yaşayacak. Büyük bir küreselleşme baskısı altındayız. Globalizasyon dediğimiz olaya yerel olarak karşı koymalıyız. Yerel kültürler ve politik iz düşümleri, milliyetçilik, ulusalcılık, karşı gelerek savunuyor ve öne çıkmaya çalışıyor. Bir taraftan bütünleşiliyor öbür taraftan da parçalanıyor” şeklinde konuştu.
Kültüre harcanan paranın geri dönüşümünün çok yüksek olduğunu belirten Göğüş, “Avrupa ortalamasına baktığımızda kültüre 1 Euro yatırım yapıyorsunuz karşısında ise 16 Euro geri alabiliyorsunuz. Bu nedenle kültürün geri dönüşümü çok iyi oluyor. Yaşadığınız kentin, ülkenin refahını aynı zamanda artırmış oluyorsunuz. Dolayısıyla bütün iyi kent yöneticileri, kent planlamacıları stratejik bir vizyon çerçevesinde kültür endüstrilerine yatırım yapıyorlar. Gaziantep sanayi şehri olarak öne çıkmıştır. Ama Gaziantep’in ciddi bir kültür politikası da var. Burada ikisi birbirini besliyor. Londra’ya baktığınız zaman, Londra bankacılık, finans sektörüyle öne çıkıyor. Finans sektörünü büyütmek için Londra kültür endüstrisine yatırım yapıyor” diye konuştu.
Ortak kültür değerlerinin önemine değinen Araştırmacı - Yazar Hüseyin Aldoğan da, “Kültürler arası iletişimden veya kültürlerin transferinde savaşların dahil önemli bir rol oynadığını farklı toplumda yaşadığı için kendisini oraya intikal ettiriyor” ifadesinde bulundu.
Aldoğan, “Yaşadığımız çağda doğduğumuz ve yaşadığımız bölgelerdeki farklı kültürleri siz beyninizde biriktirirken onların size ait olanlarıyla, ait olmayanların bilgisini oluşturursunuz. Trabzon’dan Gaziantep’e gelen bir öğrencinin biraz farklılıklar göreceğini kabul etmek gerekir. Her toplumun bireyi yaşadığı dönemin yaşadığı bölgesinde o bölgede yaşamış medeniyetlerin kültürlerinden mutlaka bir şeyler alır. Mezun olduktan sonra da orada kalırsa oradaki toplumla paylaşır. Başka bir yere gittiği zamanda beraberinde götürür” şeklinde konuştu.
Konferansın sonrasında İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen söyleşiye katılan Gazeteci - Yazar Zeynep Göğüş ve Araştırmacı - Yazar Hüseyin Aldoğan, İLESAM Şube Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Arar ile yönetim kurulu üyeleri Dr. Ahmet Özpay ve Bülent Ağcabay, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’u makamında ziyaret etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.