YEREL HABERLER - 10 Ocak 2012 Salı 17:46

ZİRAAT SAHAYA İNDİ

A
A
A
ZİRAAT SAHAYA İNDİ

Tarım eğitiminin 166. yıldönümü, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik ’Çobanın Aşkı’ isimli seyirlik oyunla başladı. 166. yılı kutlanan tarımsal eğitimin, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy Ziraat Talimhanesi Okulu’nda başladığını belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman ise, okulun aynı zamanda fiilen öğretime başlayan ilk mesleki ve teknik öğretim kurumu olma özelliğini taşıdığını, daha sonra 1891 yılında Halkalı Yüksek Ziraat Okulu’nun açıldığını ve değişik illerde de Ziraat Mektepleri kurulduğunu ifade etti.
Türkiye için tarımın geleceğinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr Zekeriya Akman, “Türkiye tarımsal üretim değeri açısından dünyanın 8. büyük gücü konumundadır. Ülkemizde ekonomik değere sahip 150 farklı tarımsal ürün yetiştirilmekte. 177 farklı ülkeye ürünlerimiz ihraç edilmektedir. Geldiğimiz bu nokta, aynı zamanda tarımsal eğitimimizin Türkiye’deki başarısıdır. Zira artık çağımızda ülkeler ve bölgeler arası kıyasıya rekabette üniversiteler ve bilim kuruluşları en önemli unsurlardır. Ancak, toplum olarak bilimsel sanayi işbirliğinin önemini kavramada hayli geciktiğimiz bir vakıadır. Bu gecikmede ’bilim ticaret metaı olamaz’ anlayışının uzun yıllar akademik kesimde oluşturduğu iş hayatına ilgisizlik ve hatta çekingenlik havası etkili olmuştur. Artık çağımızda ulvi ve münezzeh bilim algısı yerine uygulamaya dönük ve üniversite ve sanayi işbirliğine dayalı bir anlayış hakimdir. Buradan hareketle Ziraat Fakültesi olarak ’Ziraat Fakültesi Sahaya İniyor’ anlayışına uygun olarak fakülte imkanlarını piyasa ile buluşturmaya dönük ’Proje ve Fon Oluşturma Birimi’ni kurmuş bulunmaktayız” dedi.
2012 itibariyle bitki ve toprak analizlerine başladıklarını ve bitki hastalıkları tanı hizmetleri, rasyon hazırlama ve yem analizleri, arazi toplulaştırma ve haritalama hizmetleri, süt sağım makinelerinin test ve kontrol hizmetleri ile tüm bilimsel ya da üretime dönük proje hazırlama ve danışmanlık hizmetlerini de kapsayan bir paketle sahaya indiklerini belirten Prof.Dr. Akman, SDÜ Ziraat Fakültesi’nin dünya üniversiteleri arasında ilk 500’e girmeyi başardığını söyleyerek bu başarıda emeği geçen çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise, tarımın canlıların organik yaşam süreçlerinin bir lojistiği olduğunu belirterek, “Tarım eğitimi bu lojistiğe ilişkin her şeydir. Sanayi devrimini tamamlayan en önemli gelişme 1960’lı yılların başlarında gerçekleşen yeşil devrim ile izleyen yıllarda ortaya çıkan ’biyo-teknolojik’ devrimdir. Tarım insanlığın ulaştığı her aşamanın en stratejik sektörünü oluşturuyor” diye konuştu.
Isparta Valisi Memduh Oğuz da, Ziraat Fakültesi’nin Isparta’ya çok yakıştığını belirterek, “Isparta, tarım ve havancılıkta çok önemli bir vilayet. Dünyada gülün başkenti Isparta’dır. Bu ürünün yüzde 65’ i Isparta’da yetişmektedir ve bu bir kimliktir. Bunun yanı sıra Isparta’da 2011 yılında 610 bin ton elma, 21 ton kiraz, 17 bin 500 ton kayısı üretildi. Tarımın bu kadar önemli olduğu ilimizde, ziraat fakültemizle güzel diyaloglar içerisindeyiz. Çalışmaları dünyada ilk 500 arasında yer alan fakültemizin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Tarım Bakanlığı’nca hazırlanan ’Tarım ve İnsan’ konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapılarak Prof. Dr. Şehabettin Elçi tarafından verilen ’Tarım Eğitiminin Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu konferans gerçekleştirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi’nden ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak yemek Sultangazi Belediyesi, her gün 65 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan vatandaşlara yemek dağıtımı gerçekleştiriyor. Hijyen kurallarına uyarak özenle hazırlanan yemekler, her gün ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. İhtiyaç sahibi ailelerden desteğini esirgemeyen Sultangazi Belediyesi, yemek yapmakta zorlanan, kronik rahatsızlığı bulunan tek yaşayan, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için aşevinde her gün yemek pişiriyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Çözüm Merkezi’ne gelen başvuruların detaylı bir şekilde incelenip değerlendirilmesi neticesinde yemek yardımından faydalanacak vatandaşlar belirleniyor. Tansiyon, kalp ya da kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar da göz önünde bulundurularak sağlıklı bir menü hazırlanıyor. Aşevinde tüm hijyen kurallarına uyarak titizlikle hazırlanan yemekler resmi tatil günleri dahil her gün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Sıcacık yemekler, belediye ekipleri tarafından güvenli bir şekilde muhafaza edilerek Sultangazi’nin 15 mahallesinde ikamet eden vatandaşlara teslim ediliyor. “Hayatı kolaylaştırmak için çalışıyoruz” İlçe genelinde çalınmadık kapı, uzatılmamış el kalmasın diye hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “ Yaş almış büyüklerimizi yalnız bırakmıyor, onlara destek oluyoruz. 65 yaş üzeri kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan kısacası yemek yapacak durumda olmayan vatandaşlarımıza her gün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Aşevimizde titizlikle hazırladığımız yemekler, belediye ekiplerimizce her gün ihtiyaç sahibi ailemizin kapısına teslim ediliyor. Resmi tatil demeden her gün yemek dağıtımımız gerçekleştiriliyor. Vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için gece-gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.