KÜLTÜR SANAT - 20 Eylül 2021 Pazartesi 13:38

Başkan Dr. Metin Oral, dalış yapıp arkeolojik çalışmaları gözlemledi:

A
A
A
Başkan Dr. Metin Oral, dalış yapıp arkeolojik çalışmaları gözlemledi:

Yalova’nın Altınova Belediye Başkanı Dr.

Yalova’nın Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Limnae/Civetot sualtı kazı alanını ziyaret ederek, dalış yapıp sualtı çalışmalarını yerinde inceledi.


Yalova’nın Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Hersek Lagünündeki Limnae/Civetot sualtı kazısının bilimsel danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gündüz ile sualtındaki çalışmaları dalış yaparak izledi ve yapıyı dolaşarak gözlemlerde bulundu. Limnae/Civetot Sualtı Kazıları; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni, Altınova Belediyesi desteği ve Yalova Müze Müdürü Ali Sinan Özbey başkanlığında, Bursa Uludağ Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gündüz bilimsel danışmanlığında tamamlandı. Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz’ün başkanlığında arkeologlardan oluşan bir ekip tarafından Altınova Hersek Bölgesinde “Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması” 2021 yüzey araştırma çalışmaları başladı.


Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını meydana çıkarmak üzere gerçekleştirilen sualtı kazı çalışmalarının büyük bir heyecanla devam ettiğini söyleyen Dr. Serkan Gündüz, “Sualtında bulunan yapı grubunun Geç Antik Dönemden başlayarak 13. yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülmekte. 2021 yılı çalışmalarında yapı grubunun enken dönemi olan Limnae yerleşimine ait olabilecek buluntular ele geçirildi. Kuzey Anadolu Fayında meydana gelen bir deprem ile yapının battığı düşünülüyor” diye konuştu.


Çalışmaların başarıyla devam ettiğini ifade eden Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Bu kazıların sonuçlarının sadece Türk ve Selçuklu değil dünya tarihi açısından da önemli sonuçlara yol açacağını düşünüyoruz. Bunun için çok heyecanlıyız. Kazı çalışmalarımızda özverili ve titiz bir çalışma yürüten Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gündüz Hocamız ve ekibi ile Kültür Bakanlığımıza bizlere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bafra ovasında yazlık sebze fideleri toprakla buluşuyor. Samsun’un Bafra Ovasında yazlık sebzelerin fidanları toprakla buluşmaya başladı. Bafra Ovasında yazlık sebze üreticiliği yapan çiftçiler yaza hazır olacak karpuz, kavun, domates ve biber fidanlarını toprakla buluşturuyor. Adaköy Mahallesi’nde karpuz, kavun, patlıcan ve biber ekimi yapan Mehmet Bilgiç, işçi yevmilerinin yüksek oluşu nedeniyle işçi bulamadıkları ve ekimleri eşi ve çocuklarıyla ile birlikte yapmak zorunda olduğunu söyledi. Bilgiç, “Sezona başladık. Havalar çok sıcak gidiyor. Bu yıl İlkim değişikliği yaşıyoruz. Hiç yağmur yağmadı. Karpuzları ektik, şu an kavunları ekiyoruz. Biber, patlıcan ekiyoruz. Bu yıl maliyetler çok yüksek. Bir karpuz fidesi 20- 25 lira civarında. Önceki yıllar gibi çok büyük ekim yapmıyoruz. Önceden bayağı arkalı ekim yapıyorduk, şimdi azalttık. Kendimiz ekebileceğimiz kadar. İşçi yevmiyesi çok pahalı, işçi bulamıyoruz. Bin lira yevmiye onu da bulamıyoruz dikime. Bu hayat pahalılığında üretmek çok zor. Bu yıl ekeceğiz önümüzde ki yıl daha çok ekmeyi düşünmüyoruz. Geçen yıl karpuz altın yılını yaşadı. Kavunda öyle, kapya da öyle. Bu yıl kapya ekiminde aşırı bir ekim var. Neden aşırı ekim var derseniz ?Kapya tohumları satılmazdı. Bu yıl kapya tohumu yok. Burada kapya biber satılıyor. Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Geçen yıl çok güzeldi. Bu yılda güzel olur diye düşünüyoruz. Ovada çeltik ekimi fazlalaştı ve artık su sıkıntıları olmaya başladı. Sondajlarımızda sular şimdiden aşağı düşmeye başladı. Önümüzdeki yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Kızılırmak’ın önüne set yapıyorlardı bu bizim sondajlarımızın suyu düşmüyordu. Şu anda set yok, suların önünü açtılar, serbest gidiyor. Kızılırmak Köprüsü gibi kalaycı köprüsüne de set olsa bizim kısımdaki sular yükselir. Sular şimdiden aşağı düştü. Bence önümüz yıl su sıkıntısı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz” Şeklinde konuştu.
İstanbul Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak UEFA Hakem Komitesi, FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler’in, Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) görev alacağını duyurdu. Meler’e, FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy eşlik edecek. Alper Ulusoy da Video Yardımcı Hakem (VAR) kategorisinde yer alacak. UEFA Hakem Komitesi, UEFA EURO 2024’te 51 maçta görev alacak 18 hakemi, hakem yardımcılarını, video maç görevlilerini ve destek maçı görevlilerini açıkladı. Türkiye’den FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler de organizasyonda görev almak üzere 18 kişilik listeye seçildi. Ayrıca FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy, Halil Umut Meler’e eşlik edecek. Alper Ulusoy ise turnuvada VAR görevini üstlenecek. UEFA’dan yapılan açıklamada turnuvadaki her maçta hakem ekiplerinin bir hakem, iki yardımcı hakem, bir dördüncü hakem, stadyumdaki bir yedek yardımcı hakem ve üç video maçı yetkilisinden oluşan bir takımdan oluşacağı ifade edildi. Açıklamada turnuva boyunca hakemlerin, hakem yardımcılarının ve destek hakemlerinin ana kamplarının Frankfurt’ta olacağı belirtilirken, VAR hakemlerinin Leipzig’de bulunacağı ve maçlar sırasında Uluslararası Yayın Merkezi’nden faaliyet gösterecekleri aktarıldı. UEFA Hakem Komitesi tarafından EURO 2024’e seçilen hakemlerin listesi şöyle: Artur Soares Dias (Portekiz) Jesus Gil Manzano (İspanya) Marco Guida (İtalya) Istvan Kovacs (Romanya) Ivan Kruzliak (Slovakya) François Letexier (Fransa) Danny Makkelie (Hollanda) Szymon Marciniak (Polonya) Halil Umut Meler (Türkiye) Glenn Nyberg (İsveç) Michael Oliver (İngiltere) Daniele Orsato (İtalya) Sandro Scharer (İsviçre) Daniel Siebert (Almanya) Anthony Taylor (İngiltere) Clement Turpin (Fransa) Slavko Vincic (Slovenya) Felix Zwayer (Almanya)