- 30 Temmuz 2021 Cuma 15:46

Vefat eden kızının diplomasını aldı

A
A
A
Vefat eden kızının diplomasını aldı

YALOVA (İHA) – Geçtiğimiz yıl dedesine aşure götürürken trafik kazasında hayatını kaybeden Eda Müdüroğlu’nun üniversite diplomasını, babası Bertan Müdüroğlu teslim aldı.

YALOVA (İHA) – Geçtiğimiz yıl dedesine aşure götürürken trafik kazasında hayatını kaybeden Eda Müdüroğlu’nun üniversite diplomasını, babası Bertan Müdüroğlu teslim aldı.


2020 yılında Yalova Üniversitesi Termal Meslek Yüksekokulu Paramedik bölümünden mezun olan Eda Müdüroğlu, öğrenimini tamamladıktan sonra Bursa’da yaşayan ailesinin yanına dönmüştü. Genç kız, 30 Ağustos 2020 tarihinde dedesine aşure götürürken trafik kazasında yaşamını yitirmişti.


Kızının diplomasını almak için Yalova Üniversitesi’ne başvuruda bulunan baba Bertan Müdüroğlu, olumlu yanıt aldı. Yalova Üniversitesi kampüsüne giden Müdüroğlu, Öğretim Görevlisi Gürkan Erdoğan’dan kızının diplomasını teslim aldı.


Müdüroğlu, kızının diplomasını alamadan vefat ettiğini söyledi. Üniversite yetkililerine teşekkür eden Müdüroğlu, “Allah razı olsun hepsinden. Kendini bilmez bir şoför SRC belgesi olmadan aşırı bir yükle rampa yukarı mahalle arasında geri doğru kaçırıyor arabayı dikkatsiz bir şekilde kızımı evle araba arasında sıkıştırıyor. Kızım olay yerinde hayatını kaybetti. Kızım paramedik bölümünde okuyordu. Bu sene de mezun oldu. Diplomasını keşke kendisi alsaydı” diye konuştu.


Termal Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Gürkan Erdoğan ise Eda Müdüroğlu’nun başarılı bir öğrenci olduğunu söyledi. Üzgün olduğunu dile getiren Erdoğan, “Eda en aktif, en girişken öğrencilerimizden birisiydi. Gönül isterdi ki burada yanımızda olsun ama kendisini yanımızda göremediğimiz için çok üzgünüz” ifadelerini kullandı.


Erdoğan, bundan sonraki öğrencilerine Eda’nın hayallerini yaşatmak için elinden geleni yapacağını dile getirdi.


Kaza, Bursa’nın Osmangazi ilçesi Yenibağlar Mahallesi Hüsrev Sokak’ta 30 Ağustos 2020 tarihinde meydana geldi. Kamyonet sürücüsü yokuş aşağı geriye doğru hareket ettiği sırada araç kaymaya başladı. Önce sokaktaki elektrik direğine, daha sonra duvara çarpan kamyonet durdu. O sırada dedesine aşure götürmeye giden Eda Müdüroğlu, duvar ile kamyonetin arasında sıkışarak olay yerinde hayatını kaybetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Balkondaki sepete nişan almışlar Rize’de çamaşır asmak için balkona çıkan vatandaş, sepetindeki deliği ve yerde bulunan mermi çekirdeğini görünce şoke oldu. Rize’de Yeniköy Mahallesi Papatya Caddesinde 6 katlı binanın en üst katında yaşayan Burçin Öksüz, çamaşırlarını asmak için balkona çıktı. Marketten alışveriş için balkonundan sarkıttığı sepetin kırık olduğunu fark eden Öksüz, sonrasında 2,5 yaşındaki kızı Özge’nin yerden mermi çekirdeğini aldığını görünce şoke oldu. Öksüz, olayın ardından hemen polise haber verdi. Öksüz yaşadığı olayın ardından yapılan eğlencelerde havaya sıkılan mermilerden ötürü can kayıplarının yaşanmaması için vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğine vurgu yaptı. Yaşadığı olayı anlatan Burçin Öksüz, vatandaşların eğlencelerde daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade ederek “Çamaşırları balkona asmak için içeriden geldim. O sırada aşağıya doğru saldığım sepetim vardı. Onun parçalarını yerde buldum. Rüzgardan yere düşüp kırılmış zannettim. Kızım Özge, yerde bir şey buldu. O alıyordu dokunmasın diye ben aldım. Sonra dikkatimi çekti. Sepete bakmamla çift taraflı mermi deliği gördüm. Bir taraftan girmiş diğer taraftan çıkmış. Korktum, panikledim çocuğu içeriye götürdüm. Çok korktum. Yüksek bir yerde oturuyorum. Ben kızımla balkona çıkıyorum. Balkonun demirlikleri de boşluk var. Benim kız çocuğum buralarda geziyor. Yaz geldi, biz balkonda oturacağız. Şu an ben bu korkuyla balkonda oturamam. İnsanlar düğün yapacak, eğlenecek diye onların düğünü benim cenazem olmamalı. Bu konuda insanları duyarlılığa davet ediyorum. Burası atış poligonu değil. Burada resmen benim kovamı hedef almışlar. Böyle bir durum asla yaşanmamalı. Benim evimde 2 buçuk yaşında kız çocuğum var. Ne zaman atıldığını bilmiyorum. Çocuk kovanı görünce ondan önce ben aldım” şeklinde konuştu.
Erzurum Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Erzurum’da bugünlerde çarşı pazarda sıkça görülen "çiriş otu" dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzurum’un yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Kendini doğaya veren ve İspir ilçesinde yaşayan Bülent Erkan, yaptığı gözlemlerde yaban keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen cirişten bir çok yemek yapıldığını anlatan Bülent Erkan, “kiriş gulik turşusu”nun ise vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyledi. Halk tarafından tedavi için de kullanılıyor İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede asphodelus aestivus l. olarak bilinen ve zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alıyor. Cirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp içerisine bulgur katılarak katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.