ÇEVRE - 21 Eylül 2021 Salı 11:17

Anadolu Limra taşı, Kapodakya’nın mimarı yapısına uygun olarak binaların dış cephelerinde kullanılıyor

A
A
A
Anadolu Limra taşı, Kapodakya’nın mimarı yapısına uygun olarak binaların dış cephelerinde kullanılıyor

Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde topraktan çıkarılan Anadolu Limra Taşı, Pers dilinde ‘Güzel Atlar Ülkesi’ olarak bilinen Kapodakya’nın doğal ve mimarı yapısına uygun olarak binaların dış cephe kaplamalarında kullanılıyor.

Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde topraktan çıkarılan Anadolu Limra Taşı, Pers dilinde ‘Güzel Atlar Ülkesi’ olarak bilinen Kapodakya’nın doğal ve mimarı yapısına uygun olarak binaların dış cephe kaplamalarında kullanılıyor.


Anadolu topraklarının beyaz renkli hazinesi olarak bilinen ‘Limra Taşı’ Yozgat’ın Şefaatli ilçesi Karalar köyünde dağ içinden çıkartılıyor. Beyaz rengi, kolay işlenmesi ile ön plana çıkan Limra Taşı, dekoratif özelliği ile dikkat çekiyor. Isı farklılıklarından etkilenmeyen, renk özelliğini kaybetmeyen ve üzerinde herhangi bir iz bırakmaması gibi özelliği bulunan Anadolu Beyazı Limra Taşı, ısı yalıtımında yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Limra Taşı, binaların dış cephelerinde, cami yapımında ve özellikle tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılıyor.


Ülke sınırlarını aşarak bir dönem Çin ve Makedonya’ya ihraç edilen Limra Taşı pandemi nedeniyle şu an iç piyasada rağbet görüyor. Limra Taşı özellikle Kapadokya’nın mimarı yapına uygun olarak inşa edilen butik otel ve binaların dış cephelerinde kullanılıyor.


Taşocağında yıllık 50 bin metreküp taş işlenirken Limra taşının tozu da çimentonun ham maddesinde kullanılıyor.


Topraktan çıkan Anadolu Limra Taşını işleyerek ekonomiye kazandırdıklarını anlatan Şantiye şefi Talat Kılıç, “Anadolu Limra taşı Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde çıkarılmaktadır. Taşımız dış cephe ve cami ve minarelerde kullanılmaktadır. Taşımız yazın yüzde 30 serin, kışın da yüzde 30 sıcak tutmaktadır ve cephe giydirmede kullanılmaktadır. Daha önce Çin ve Makedonya’ya ihracatımız vardı. Pandemiden dolayı ihracatımız durmuş vaziyettedir. Topraktan çıkan taşı işleyerek ekonomiye kazandırıyoruz. Fabrikamızda yıllık 50 bin metre kare kaplama olarak kesiyoruz. Ocağımızda da yıllık 300 ila 400 bin hammadde çıkartmaktayız. Taşımızın tozu çimentonun hammaddesi olarak ta kullanılmaktadır. Yurt içinde Nevşehir Kapadokya bölgesinde binaların dış cephelerinde, İstanbul, Adana, Ankara ve Türkiye’nin her bölgesine gönderiyoruz. Kapadokya’nın mimarı yapısına uygun olarak oradaki oteller ve binaların dış cephelerinde taşımız kullanılmaktadır” dedi.


Şantiye çalışanlarından işçi Hasan Hüseyin Demir ise, “Anadolu Limra taşını topraktan çıkartıyoruz. Burada işliyoruz. Ekonomiye katkı sağlıyoruz. Isı yalıtımında, camiler ve minarelerde kullanılıyor. Biz de geçimimiz buradan sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.