POLİTİKA - 30 Eylül 2021 Perşembe 15:11

Bakan Yardımcısı Nebati: “Türkiye 19 yılda 5.1’lik büyüme sağladı”

A
A
A
Bakan Yardımcısı Nebati: “Türkiye 19 yılda 5.1’lik büyüme sağladı”

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye’nin 2002 yılından bugüne kadar 5,1’lik bir büyüme sağladığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye’nin 2002 yılından bugüne kadar 5,1’lik bir büyüme sağladığını söyledi.


Yozgat Valiliği Konferans salonunda düzenlenen İş Dünyası Buluşma Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Türkiye’de yurt sorunun olmadığını dile getirdi.


“Türkiye’de yurt sorunu yok”


Türkiye’de yurt sorunu olduğunu söyleyenlerin öğrencileri rahatsız ettiğini belirten Nebati, “Türkiye’de her yıl bu zamanlarda üniversiteye kayıtlarını yapıp yurt talebinde bulunan öğrencilerimizin bir yoğunlaşması olur. Birkaç hafta içerisinde denge sağlanır. Türkiye’de 726 bin KYK öğrencisini barındıracak kapasite var. Öğrencilerimiz çok rahat bir şekilde kayıtlarını yapabilirler. Artık ahlaki boyutu da aşacak şekilde Türkiye’de yurt problemi var, öğrenciler barınamıyor gibi safsatalar, ülkemizi, öğrencilerimizi rahatsız etmekten başka hiçbir işe yaramıyor, böyle bir siyaset anlayışı olamaz. Bu tür iddialar sadece havanda su dövme, toplumu, öğrencileri gerginliğe sevk etme politikasından başka bir şey değil. İçişleri bakanımız da açıkladı, yer bulamayıp eylem yaptıklarını iddia eden öğrencilerin tamamına yakını, çeşitli terör örgütlerinin mensupları çıktı. Daha da önemlisi bunlar öğrenci değil, bir başka önemli nokta o ilde herhangi bir üniversite ile de bağları yok. Birileri bu toplumun kodlarıyla oynama üzerine hesap kitap yapıyor olabilir ama bu hesap kitaplar eğer bir sıkıntı varsa tutar, yoksa durduğunuz yerde boğulursunuz” dedi.


“Aldığımız tedbirlerle geçen yıl Türkiye 1.8 büyüdü”


Türkiye’nin 2002 yılından bugüne kadar 5.1’lik bir büyüme sağladığını da söyleyen Nebati, “Ondan önceki 3 yıl 0.9 büyüme aslında Türkiye büyümemiş. 19 yıldır aralıksız hiç nefes almaksızın 2008-2009 yılındaki Mortgage krizinden kaynaklanan düşme ve geçen yılın 2. çeyreğindeki negatif büyüme hariç sürekli büyüyen, sürekli koşuşturan iştahlı bir ülke olarak büyümesine devam ediyor. 2005’te 17. sırada satın alma gücü kalitesine göre büyüklüğe sahip olan Türkiye bugün 11. sırada. Türkiye 21. Yüzyılda kendisini kanıtlayan, dünyanın merkezi güçlerinden birisi olan ve sadece ulusal ekonomisini büyüten değil aynı zamanda uluslararası alanda da gerek savunma gerek diğer alanlarda uluslararası ilişkilerde varlığını ve farklılığını kanıtlayan ender ülkelerden bir tanesi. Mart ayı itibariyle geçen yıl aldığımız tedbirlerle Türkiye’ye diğer ülkelerle yol ayrımını çoktan çizdi. Piyasayı coşturacağım, piyasayı genişleteceğim hiç kimse işini kaybetme ya da iş yerini kapatma korkusu yaşamamaktaydı. Aldığımız tedbirlerle geçen yıl Türkiye 1.8 büyüdü. Sadece ikinci çeyrekte 9.9’luk bir küçülme yaşadı. Bu yıl birinci çeyrekte 7.2 ikinci çeyrekte 21.7’lik bir büyüme yakaladı. Bu geçen yıl sadece bir çeyrekte küçülmüş olan Türkiye dünyanın en hızlı toparlanan büyüyen ülkelerinden bir tanesidir. Yabancı ziyaretçi sayısı ocak-ağustos döneminde geçen yıla göre yüzde 83 artarak 14 milyona ulaştı. Hizmet sektöründe de aynı şekilde güven endeksi yükseliyor ve yıl sonunda öncü göstergelere baktığımız zaman Türkiye’nin yüzde 9’un üzerinde büyüyeceğini de görebiliyoruz. Türkiye büyüyor, büyümeye devam ediyor. Peki Türkiye bu kadar büyürken dünya ne durumda. Dünya bizimle yarışacak durumda değil. Gerek gelişmekte olan gerek gelişmiş ülkeler dünya ortalamasının hepsinin üzerindeyiz” şeklinde konuştu.


“İhracatımız 211 milyar dolar”


Toplantıda ihracat rakamlarından da bahseden Nebati, “İhracatımız 36 milyar dolardı 2002 yılında. Şu anda 211 milyar dolarlık ihracatımız var. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 8 iken bugün 42’ye ulaşmış durumda. 1 milyar doların üzerinde ürün sattığımız ülke sayısı 9 iken bugün 46. Ürün çeşitliliğini de yakaladık. Gene ihracatçı sayımız 3 kat arttı, çok şükür ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 80’nin üzerinde cari açığımızda iyileşiyor” ifadelerine yer verdi.


“Turkovac dünyaya açılacak”


Aşılama konusunda uyarılarda bulunan Nebati, “Bir de aşılarınızı yaptırın, Yozgat sarıya döndü yüzde 65’i yakalamış durumda. Dolayısıyla aşılama noktasında gerekli gayreti sarf edelim. Biz artık okulları kapatmayacağız, çocuklarımızı kollayalım. Öğretmelerimiz aşılarını iyi yaptırıyorlar, iş dünyamız çalışan ve çalıştıranların da şirketlerini, dükkanlarını, fabrikalarını durdurmamaları için lütfen aşılarınızı hızlı bir şekilde yaptırın. Can her şeyden önemli. Önümüzdeki dönemde inşallah bizim başkalarından ayrı gündemimiz var. Bizim gündemimiz Turkovac. Yeril aşı olarak çıkacak. Biz cimri davranmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız BM’de de ifade etti. Aşılarımız dünyaya açılacak. Yani gelişmiş, gelişmekte olan fakir ülke olmaksızın ihtiyacı olan herkese bu ürün paylaştırılacak. Aşılamada dünyada 7. sıradayız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin 4’üncüsü düzenlenecek Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar ve Bahçeli beldelerinde Uluslararası Sanat Festivali gerçekleştirilecek. Niğde’yi tanıtmak için Halibas Art tarafından geleneksel hale getirilen Uluslararası Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin bu yıl 4.’sü gerçekleştirilecek. Niğde Valiliği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kemerhisar ve Bahçeli Beldesi katkılarıyla 22 -28 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan festivale 15 ülkeden 50’yi aşkın sanatçı katılacak. Amaçlarının sanatın, tüm engelleri yıkacağını ve insanların hayatının bir parçası olduğunu göstermek olduğunu söyleyen etkinliğin organizatörü Serkan Haliloğulları , hayatın bir parçası olan sanatı kitlelere ulaştırmak, toplumdaki sanat bilincini yükseltmek ve kentimizi tanıtmak istediklerini ifade etti. Haliloğulları, "Bor Rum Kilisesi’nde 22 Nisan’da bir açılışımız olacak. O açılışımızdan sonra 23 Nisan’da Kemerhisar’da çocuklarla ve sanatçılarımızla beraber 23 Nisan kutlamaları gerçekleşecek. Aynı gün Roma Havuzu’nda bir etkinliğimiz olacak. 24 Nisan’da engelli çocuklarla beraber engelsiz sanatı tanıtma amaçlı programımız olacak. 25 Nisan günü ise Perşembe Güzel Sanatlar Lisesi ile etkinliğimiz olacak. 26-27 Nisan’da Kemerhisar’da ve Bahçeli’de etkinliğimize edeceğiz, 28 Nisan günü ise Niğde İl Kültür Merkezi’nde kapanış programı yapacağız. Amacımız burada farklı kültürleri bir araya getirmek, kaynaşmayı sağlamak. 15 ülkeden yaklaşık yüz civarı bir sanatçı topluluğuyla beraber sanatın her dalında etkinlikler yapacağız" şeklinde konuştu.
Kayseri Tokat depreminde Kayseri’deki evde hasar iddiası Kayseri’de yaşayan 5 çocuk babası Ferdi Yakupoğlu, Tokat’ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası evinin hasar gördüğünü iddia ederek, yetkililerden yardım istedi. AFAD’dan alınan bilgiye göre, saat 18.11’de merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 5.9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Kayseri’den de hissedildi. İddiaya göre, Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Mevlana Mahallesi Havuzbaşı Sokak’ta bulunan 3 katlı bir ikamette de hasra meydana geldi. Tokat Sulusaray merkezli depremde evinin duvarlarında ve kolonlarında çatlak meydana geldiğini söyleyen Yakupoğlu, “Bugünkü depremde benim evim bu hale geldi. Yetkililerden gelip, evimize bakmalarını istiyoruz. En azından riskli olup, olmadığımızı bilmek istiyoruz. Çocuklarımla birlikte korku içerisindeyiz. Ben maddi olarak bir yardım da talep etmiyorum. Sadece risk altında olup, olmadığımızın cevabını bize versinler. Rahatlık içerisinde evimizde oturalım. Ben marketteydim. Eşim ve çocuklarım beni aradılar. ‘Baba deprem oldu’ dediler. Benim büyük kızım, telefonunu almak için eve girdiğinde evin bu hale geldiğini söyleyerek, fotoğraf attılar. Biz evimizde korku içerisinde oturuyoruz. Yetkililerden biz herhangi bir maddi yardım talep etmiyoruz. Sadece gelip, evimize bakarak riskli olup, olmadığına bakmalarını istiyoruz. Başka herhangi bir isteğimiz yok” ifadelerini kullandı.
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.