GENEL - 18 Şubat 2020 Salı 15:15

İşaret dili öğreniyorlar

A
A
A
İşaret dili öğreniyorlar

Yozgat Halk Eğitim Merkezinde işitme engellilerle iletişim kurulabilmesi için kamu çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlara yönelik işaret dili kursu düzenlendi.

Yozgat Halk Eğitim Merkezinde işitme engellilerle iletişim kurulabilmesi için kamu çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlara yönelik işaret dili kursu düzenlendi. İşaret dil öğrenen kursiyerler işitme engellilerle iletişim kurabilecek ve onların taleplerini aracısız olarak yerine getirebilecek.


Yozgat Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan Temel Türk İşaret Dili kursu, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında, işitme engelli vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla açılan kursta, eğitim gören kursiyerler sayesinde işitme engelli bireylerin yaşamları kolaylaşacak. İşaret dilini öğrenen kursiyerler, kamu kurumuna gelerek iş takibi noktasında zorlanan işitme engelli vatandaşlarla iletişim kurarak onların işlerini halletmelerine yardımcı olacaklar. İşitme engellilerin, iletişim aracı olarak kullandıkları Türk İşaret Dili kursunda; alfabe, temel işaretler, söz varlığı ve söz dizimi ile işitme engelli bireylerle temel düzeyde iletişim kurabilmelerine yardımcı olacak bilgi ve becerinin kazandırılması hedefleniyor.


Yozgat halk eğitim İşaret dili eğitmeni Meryem Aksu yaptığı açıklamada “Halk Eğitim Merkezinde işaret dili eğitimi veriyorum. Kursumuza öğrencilerden, çalışanlardan, sağlık personellerinden, öğretmen arkadaşlarımız çok yoğun talep gösteriyorlar. İşitme engelli vatandaşlarımız için işaret dilini öğrenmeleri ve onlara yardımcı olmak ve onlarla iletişime geçmek ve diyalog kurmak için işaret dili öğrenmeleri bizi mutlu ediyor. İşaret dili öğrenilmesi gereken ve kolay bir dildi. Kursumuz 6 hafta sürüyor. Kursiyerimiz kurs sonunda işitme engelli vatandaşımıza ile sohbet muhabbet edip ona yardımcı olabilecek aşamasına gelmiş oluyor. Kursunuz şuan 25 kişi katılıyor ama kurs sürekli devam ediyor. Kursu başarı ile bitirenlere sertifikalarını veriyoruz” diye konuştu.


Kursiyer Ceylan Demir, “Bu kursa engellilerin dilinden anlamak ve onlarla empati kurmak için katıldım. İleride öyle bir engeli olan kişi ile karşılaşırsam onlara her türlü konuda yardımcı olmak isterim. Onları düşündüğüm için bu kursa katıldığını” belirtti.


Zeynep Günoğlu ise, “Engelli öğrencimiz vardı işaretler yapıyordu. Ben anlamıyor ve üzülüyordum. Artık onların dilinden anlamak gerektiğini düşünerek bu kursa geldim. Toplumun her kesiminin bu kursa gelmesini öneririm. Hepimiz bir engelli adayıyız” dedi.


Son olarak kursiyer Eda Genç ise konuşmasında “Çocuk gelişimi bölümü öğrencisiyim. Bölümüm gereği çalışma alanlarım anaokulları ve özel eğitim kurumları olduğu için oradaki işitme engelli öğrencilere etkili bir eğitim verebilmek için kursa katıldığını” söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla CHP Muğla Büyükşehir adayı Aras: "Yoksulun üzerinden siyaset yaptırmayacağım" CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yatağan Belediye binası önünde düzenlenen mitingde Yatağanlılarla buluştu. Coşkulu kalabalığa hitap eden Aras, dar gelirli vatandaşı destekleyecek projeler üreteceklerini söyledi. “Sosyal belediyeciliğe en çok ihtiyaç duyulan zaman” Yatağan Belediyesi önünde konuşan Aras, Yatağan’da kreş, sosyal tesis, kent lokantası olmadığını söyledi. İlk 100 günde kreş temeli atacağının sözünü veren Aras, “Altyapı, yol, su bunlar zaten belediyenin asli görevi. Ama asıl içerisinde olduğumuz bu ekonomik krizde düşen alım gücünde sosyal belediyeciliğe en çok ihtiyaç duyulan zaman. Bunu da en iyi Cumhuriyet Halk Partisi yapar. Yatağan’ın bir kreşi var mı? Sosyal tesisi, kent lokantası var mı? Size söz göreve geldiğimiz ilk 100 gün içerisinde hemen bir kreşin temelini inşallah hep birlikte Mesut başkanımla beraber atacağız. Yoğun nüfuslu mahallelerden başlayarak bunların sayısını arttıracağız. Kreş neden önemli, çünkü şu anda özel bir kreş en az bir asgari ücret. Ama biz sosyal belediye olarak bunun 3’te birinden az rakamlarla hizmeti veriyoruz. Çocuklarımızı okullarına güvenli bir şekilde gidiyor. Aile bütçesine katkı sağlanıyor. Kadın özgürleşiyor sosyal hayata, iş hayatına katılıyor” dedi. “Yoksulun üzerinden siyaset yapamayacaklar” İktidarın Cumhuriyet değerlerini unutturmaya çalıştığını belirten Aras, “Emekliye dilenci muamelesi yapıyorlar, sadaka veriyorlar. Sen emekliye sadaka vermezsin. Ben Muğla Kart projesini hayat geçireceğim. Bu kartlarla dar gelirli Muğlalı marketten alışveriş de yapabilecek otobüse de binebilecek. Yardım kolilerine kimseyi muhtaç bıraktırmayacağım. Yoksulun üzerinden siyaset yapamayacaklar burada. Öğrencelerimize burs, etüt merkezi ve yurt sağlayacağız. Yalnız başına yaşayan yaş almış ama dar gelirli olan hemşerilerim için huzurevleri yapmak zorundayız. Ülkemizde aydınlık yolundan asla geri duramaz. 1923’te kurulan Cumhuriyetimizin yavaş yavaş maalesef temel kurucu değerlerinden uzaklaştığını görüyoruz. Artık Atatürk’ü unutturmaya çalışıyorlar. Cumhuriyeti unutturmaya çalışıyorlar. Bayramları kutlamıyorlar biliyorsunuz. Bayramda ya raporlu ya izinli. Bir memleketin, milletin tarihi, milli bayramları çok önemlidir. Bunlara sahip çıkmazsan gelecekte neler olur Allah bilir. Kusura bakmayın. Bu millet size geçit vermez. Bizler vatan, millet, bayrak sevdalısı insanlarız ve vatanımızın bir karış toprağını hiç kimselere yedirtmedik, yedirtmeyiz” diye konuştu.