KÜLTÜR SANAT - 24 Haziran 2021 Perşembe 12:40

Şair Mahtumkulu Firakı törenle anıldı

A
A
A
Şair Mahtumkulu Firakı törenle anıldı

Türkmenistanlı Şair Mahtumkulu Firakı, ölümünün 297’inci yıl dönümünde Yozgat’ta düzenlenen törenle anıldı.

Türkmenistanlı Şair Mahtumkulu Firakı, ölümünün 297’inci yıl dönümünde Yozgat’ta düzenlenen törenle anıldı.


Türkmen Şair Mahtumkulu Firakı’nın 297’inci ölüm yıl dönümü nedeniyle Yozgat’taki Çapanoğlu Kent Park’ta bulunan Firakı Heykeli’nde anma programa düzenlendi. Anma programına, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, daire müdürleri katıldı.


Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse anma töreninde yaptığı konuşmada “Türkmen Milli şairimiz Mahtumkulu Firakı’nın ruhaniyle baş başayız. Bilindiği üzere 27 Haziranda Türkmenistan’da Mahtumkulu Firakı şiir bayramı olarak kutlanmaktadır. Bizde Yozgat’ta Anadolu’nun göbeğinde bir Türkmen şehrinde milli şair Mahtumkulu Firakı’nın anma gününde hep birlikte buradayız. Mahtumkulu Firakı şiirlerinde milli ve manevi değerleri ön plana çıkartan ve Türk’ün birliğini kuvvetini ve tekraren tüm dünyaya hüküm salacağını ifade eden milli bir şairdir. Bizimde Karacaoğlan gibi Yunus Emre gibi ve diğer şairlerimiz gibi Türkmenistan’da hatırı sayılır ve tüm Dünyada ’da yeri olan bir şairdir.” diye konuştu.


Türkmenistan Büyükelçisi Amanlıyev ise, Türkmenistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin önemine değinerek, "Ortak şairimiz, düşünürümüz Mahtumkulu Firakı’nın 297’inci yıl dönümü münasebetiyle burada bulunan heykele çelenk koyma programı için toplanmış bulunuyoruz. Bu bağlamda Mahtumkulu Firakı’nın 297’inci yıl dönümünün hem Türkmenistan’da hem de yurt dışında kutlanıyor olması bizim için büyük bir gurur kaynağıdır" dedi.


Yozgat Valisi Ziya Polat ise “ Türkmenistan şiir bayramı haftasının kutlu olmasını ayrı zamanda Türkmenistan’ın bağımsızlığının kazanmasının 30’uncu yılını kutlarım. Biz dost ve kardeş ülke Türkmenistan’ın her zaman yanında olduğumuzu olacağımızı belirtmek istiyorum. Yozgat’ta bir Türkmen şehri Türkmen şehrinde Türkmen şairimizin doğumunun 297’inci doğum günü kutlu olsun bu bize aşıladığı Türk aşkı bölge aşkı inşallah gelecek nesillere de aktarılacak. Mahtumkulu Firakı’nın geçmişten bu yana bugünleri görüp Türk dünyası ile ilgili şiirler yazması Türklüğün içinden gelen duyguları bizlere aktarması ve gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz aynı bölgenin çocuklarıyız aynı kanı taşıyan kardeşleriz inşallah kardeşliğimiz de baki olur devam eder” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.