EKONOMİ - 14 Ekim 2019 Pazartesi 17:02

Yozgat’ta yerli patates hasadı yapıldı

A
A
A
Yozgat’ta yerli patates hasadı yapıldı

Patates tohumunda dışa bağımlılığı sona erdirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından Yozgat’ın Kuşçu köyünde ekimi gerçekleştirilen 6 çeşit yerli tohumluk patatesin hasadı yapıldı.

Patates tohumunda dışa bağımlılığı sona erdirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından Yozgat’ın Kuşçu köyünde ekimi gerçekleştirilen 6 çeşit yerli tohumluk patatesin hasadı yapıldı.


Ülke genelinde 2005 yılından beri yürütülen çalışmalar neticesinde şu ana kadar 10 adet yerli ve milli patates çeşidi üreten olan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, Nahita, Çağlı, Leventbey, Nam, Ünlenen ve Onaran gibi patates çeşidinin 6 adedinin ekimi Yozgat’ın Kuşçu köyünde gerçekleştirdi. Ekimi yapılan 6 çeşit patatesin hasadı ise düzenlenen törenle gerçekleştirildi.


Hasat sonrası açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, “Niğde Patates Araştırma Enstitümüzün bulmuş olduğu ilimizde de ilk defa demonstrasyon çalışmasını yaptığımız 6 çeşit patatesin ilk defa hasadını yapıyoruz. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Uğur Pırlak ile patates hasadını birlikte inceledik. Nişasta oranları, yemeklik, fabrikasyon özelliklerine göre yerinde inceleme yapıyoruz. Verim değerlerini ilimizde ki ekolojik şartlara göre tespit ediyoruz. Hasattan sonra da amacımız bu ürünleri ilimizde ki patates üreticilerine tanıtmak. Yerli çeşitlerimizin kalitesinin daha güzel olduğuna burada kendimizde şahit olduk. Araştırma enstitüsü ilimizde üreticinin yüzünü güldürecek çeşitleri bulmuşlar” dedi.


“Çiftçilerin maliyetleri büyük oranda düşecek”


Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ise hasat sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunarak “Ülkemizin yerli ve belirli bir çeşidi yok iken enstitümüzün 2005 yılından bu zaman yürütmüş olduğu ıslah çalışmaları sonucunda şuan itibari ile 10 çeşit yerli ve milli patates çeşidimizi ülke tarımına kazandırmış durumdayız. Özellikle bu kadar fazla çeşidi getirip ilk defa Yozgat’ta denedik. Ürünlerimizin hepsi yüksek verimli. Yurt dışından gelen çeşitlerle birlikte denemeye aldığımızda çoğundan daha verimli olan yerli ve milli çeşitlerdi. Bu çeşitlerimizin üretimleri hali hazırda sertifikasyon ve ileri kademedeki tohumluk üretimleri devam ediyor. İnşallah 2021’in sonunda piyasaya sürülerek çiftçilerimiz bu çeşitlerimizi elde edecekler. Bu çeşitlerimizin çiftçilerimizin eline geçmesi ile birlikte maliyetleri büyük oranda düşecek” şeklide konuştu.


“Milli ekonomiye katkı sağlayacak”


Yerli tohumlar ile birçok kez ekim yapılabildiğini de belirten Pırlak, “Bizim burada kullandığımız demonstrasyon amaçlı çeşitlerimizim çoğu ileri kademedeki tohumluklar. Yerli ve milli çeşitlerimizin özelliği birkaç kez dikim yapılabiliyor. Fizyolojik bir yaşlanmaya uğramıyor. Üreticilerimiz bunu birkaç kez dikim yapabiliyor. Yerli ve milli çeşitlerimizin devreye girmesi ile birlikte yurt dışından yaptığımız patates tohumu ithalatı azalacak. Milli ekonomiye de büyük bir katkı sağlanacaktır” ifadelerine değindi.


Kuşçu Köyü çiftçilerinden Yaşar Darı da yaptığı açıklamada “Patates ekimin veriminden oldukça memnunuz. İthal tohumlardan bir kez ekim yapıyoruz. Bir sonraki sene ekemiyoruz. Eğer bu tohum seneye de ekilebilirse ülke ekonomisine iyi bir katkısı olur. Şuan ki verimden oldukça memnunuz. Paramızda yurt içinde kalmış olacak” sözlerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kahveci’den enflasyon düzeltmesi işlemlerinde ücret ödemesi uyarısı Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. ZSMMMO Oda Başkanı Hasan Kahveci, “VUK 555 Sıra Nolu Tebliğe göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile ilgili Mali Müşavirlere verdikleri hizmet dolayısıyla Ücret Ödenmelidir” dedi. Mali müşavirlere iş yükü oluşacağını ifade eden Kahveci, ‘İlgili Tebliğ Kapsamında uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe işlemlerine ilişkin yoğun mesai harcayan “Mali Müşavir” Meslek Mensuplarına Ek ücret ödenmelidir. Bilindiği üzere her yıl Mart ayında Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayında ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarının beyanı verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere ilişkin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadır. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varlıklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktır. Bu işlem sonrasında Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrası olmak üzere ayrı tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktır. Bu durum, bu tabloları özenle hazırlayan Mali Müşavirlere ilave iş yükü oluşturmaktadır. Mart ve Nisan aylarında rutin yoğunluklarından daha yoğun bir iş yükü üstlenen Mali Müşavirler, bu aylarda gece yarılarına kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalışmaktadırlar. Gece yarıları ofis ışıkları sönmeyen Mali Müşavirler, ailelerinden, sağlıklarından, genel yaşam süreçlerinden ciddi fedakârlıklar yapmaktadır” dedi. Odanın yayınladığı ücret tarifesinde enflasyon düzeltme işlemleri ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgilerin de yer aldığını aktaran Kahveci, “Dolayısıyla bu fedakârlıklarının karşılığı olarak bu ilave iş yükleri için Mali Müşavirlere Ücret Tarifeleri gereği ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi işlemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayınlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme İşlemleri” ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Neredeyse 20 yıllık verilerin Enflasyona göre düzenleneceği bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve sağlıklı Mali Tablolara kavuşarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarını daha sağlıklı verilerle analiz ettirerek karşılayacaklardır. Dolayısıyla bu tabloların oluşmasında emek veren emekçilerin de haklarını almaları gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müşavirlere bu iş yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaşlarıma bu yoğun dönemlerinde çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.