EKONOMİ - 22 Mayıs 2019 Çarşamba 17:42

500 kişi kura’yla madenci olacak

A
A
A
500 kişi kura’yla madenci olacak

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 500 işçi yapılan kura sonucu madenci olarak işbaşı yapacak.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 500 işçi yapılan kura sonucu madenci olarak işbaşı yapacak.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zonguldak mitinginde TTK’ya bin 500 işçi sözü vermesinin ardından hazırlıklar tamamlanmış Zonguldak 700, Bartın 200 ve Karabük 100 kontenjan olmak üzere bin işçi kurayla belirlenmişti.


Öte yandan diğer 500 işçi için de hazırlıklar tamamlandı. 23 Mayıs 2019 günü Site Spor Salonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız’ın da katılımıyla kura çekimi gerçekleştirilecek. Alınacak 500 işçiden 350’si Zonguldak’tan, 100’ü Bartın’dan ve 50’si Karabük’ten olmak üzere kura çekimi gerçekleştirilecek.


Bartın’a 100 işçi alımı için 23 Mayıs 2019 günü TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait sinema salonunda, Karabük’e 50 işçi alımı için yine aynı tarihte Karabük Belediyesi Nikah Salonu’nda kura çekimi gerçekleştirilecek.


Kura çekimi sonucu işe girmeye hak kazananlar TTK Beden Gücü Yönergesi hükümlerine göre yapılacak olan sağlık muayeneleri sonucunda alacaları ‘Yeraltı panoayak üretim işçiliği sanatında çalışır’ kararlı sağlık raporlarının ardından işe başlatılacaklar.


Her üç il için de kura çekimi noter aracılıklarıyla gerçekleştirilecek. Öte yandan Zonguldak için başvuruda bulunan 18 bin 221 kişi arasından 350’si asil 350’si yedek kura ile belirlenecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Altınkent Ortaokulu erasmus projelerine devam ediyor Kütahya’nın Gediz ilçesinde Erasmus projeleri ile adından sıkça söz ettiren Altınkent Ortaokulu’nun 2022 yılı başvuru döneminde Polonya Ulusal Ajansına yaptığı ve 94 puanla hibe almaya hak kazandığı “MTW-Maker Teacher Workshop” isimli Erasmus+ KA210SCH projesi kapsamında son yurt dışı hareketliliğini tamamladı. Bu çerçevede Altınkent Ortaokulu’ndan 3 öğretmen Polonya’nın Bialystok şehrinde proje çalışmalarını gerçekleştirdi. Polonya, Türkiye, İspanya ve İtalya ortaklı uluslararası proje kapsamında bu hareketliliğe tüm ülkelerden 12 öğretmen katıldı. Proje hareketliliğinde MIT App Inventor web2.0 aracı kullanılarak “Mobil Uygulama Tasarımı” konularında öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi. İlgili alanda karışık ülke takımları oluşturuldu ve atölye çalışmaları yapıldı. Eğitim sonunda örnek bir mobil uygulama tasarlandı. Projeye 3 öğretmen ile katıldıklarını belirten Okul Müdürü Okan Karaca, “İngilizce öğretmenimiz Fırat Mıdık ve Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz Ümit Karaduman ile birlikte hareketliliği tamamladık. Bialystok şehrinde ev sahibi okulun derslerine katılım sağladık. Öğretmen ve öğrencilerin teknolojiyi kullanma standartlarını gözlemledik. Protokol ziyaretleri gerçekleştirdik. Polonya kültürü hakkında bilgiler edindik. Faydalı bir projeyi daha başarıyla sona erdirmenin gururunu yaşadık. Okulumuzda Erasmus projeleri ile ilgili çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Eskişehir Dikkat eksikliği yetişkinler için de sorun Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Klinik Psikoloğu Gonca Malkoç Arı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülebilen bir sorun olduğunu belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Kısaca DEHB olarak tanımlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar ile ortaya çıkan bir tür psikolojik bir rahatsızlık olduğunu aktaran Klinik Psikolog Arı, ailelerin; dikkatini toplayamama, unutkanlık, zamanı iyi kullanamama, odaklanamama, ders çalışmaktan çabuk sıkılma, derse dikkatini verememe şikayeti ile geldiğini anlattı. Öte yandan bu belirtileri gösteren her çocuk için dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koymanın mümkün olmadığını belirten Gonca Malkoç Arı, “Bazen, çeşitli fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle de bu gibi semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle bir çocuğa dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koyabilmek için en az 6 ay boyunca belirtilerin devam etmesi ve çocuğun aynı davranışları yalnızca ev ya da okul ortamında değil, girdiği her ortamda sergiliyor olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Profesyonel yardım gerekli Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun yetişkinlerde de görülen bir sorun olduğunu ifade eden Arı, yetişkinlerde görülen belirtileri şöyle sıraladı: “Bireyin yaşamında işe başlayamama, iş yerinde verimli olamama, stresle baş edememe, bir toplantı boyunca oturamama, zamanı iyi yönetememe, öfke atakları, evliliğin idaresi ile alakalı yaşanan sorunlar olarak ortaya çıkabilmektedir.” Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun; bireylerin yaşamında oldukça ciddi akademik, psikolojik ya da sosyal problemlere neden olabilecek türden bir rahatsız olduğunu belirten Arı, bireylerin bu konuda mutlaka profesyonel yardım almaları gerektiğini belirtti. İlaçlı veya ilaçsız tedavi DEHB tedavisinin; yetişkinlerde ve çocuklarda farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini dile getiren Arı, şunları kaydetti: “Genellikle bu alanda uzman psikolog tarafından yürütülen tedavilerde öncelikle çocuğun ya da yetişkinin neden hiperaktif olduğu, neden dikkat eksikliği olduğu ve bu rahatsızlıkların düzeyi araştırılarak incelenmekte ve buna göre ilaçlı ya da ilaçsız bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Uyguladığımız testler ile dikkat, zamanlama, hiperaktivite gibi parametreleri ölçebiliyoruz. 6 yaş üzerindeki tüm çocuklara uygulanabilmekte, testin çocuk ve yetişkin olmak üzere iki formu bulunuyor, çocuk formu yaklaşık 15 dakika, yetişkin formu ise 18 dakika sürüyor, kendinizde veya çocuğunuzda bu tür zorluklar gözlüyorsanız dikkat testi talep ediniz.”