GENEL - 02 Temmuz 2020 Perşembe 14:14

Çufalı, Üniversite Bilim Takımlarından Neta Aerospace’yi ziyaret etti

A
A
A
Çufalı, Üniversite Bilim Takımlarından Neta Aerospace’yi ziyaret etti

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Mühendislik Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 5’inci Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’nda destek almaya hak kazanan bilim takımı Neta Aerospace üyelerini ziyaret etti.


Ziyarette Rektör Çufalı, takım üyeleri ile bir süre sohbet ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bilim ve araştırmanın her zaman destekçisi olduklarını söyleyen Çufalı, öğrencilere bilimin önünü açacak birçok projede yer almalarını tavsiye ederek, çalışmalarında başarılar diledi. Takım üyeleri de Çufalı’nın ziyaretinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.


Covıd-19 pandemisi sürecinde, Yeni Tip Koronavirüsle mücadelede solunum cihazı ve UVC dezenfektan üretimine ilişkin ile araştırma- geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri ile öne çıkan takım, üzerinde yürüttükleri projede de önemli bir başarıya imza atmış, TEKNOFEST İHA Yarışması Kavramsal Tasarım Raporu’ndan 85 tam puan alarak 14’üncü olmuştu.


“İHA, hem Zonguldak’ta hem de Tüm Türkiye’de kullanılacak”


Özellikle yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik olarak İnsansız Hava Araçları (İHA) geliştirilebilmesi amacıyla TUBİTAK tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen, yurt içi ve yurt dışından 336 bilim takımının katıldığı yarışmada Neta Aerospce, ‘Döner Kanat ve Sabit Kanat’ kategorilerinde 6’ncI olarak üniversitemizi de başarıyla temsil etmişti. Neta Aerospace, aynı yarışmada 8 bin TL Hava İHA geliştirme desteği almaya hak kazanan BEÜ dört bilim takımı içinde yer alıyor. Takım tarafından, yangın tespiti yanında gözetleme, keşif ve uzaktan algılama amacıyla geliştirilen İHA’nın Zonguldak dışında ihtiyaç duyulması halinde Türkiye’nin her yerinden kurum ve kuruluşlara da hizmet vermesi planlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.