EĞİTİM - 11 Ekim 2018 Perşembe 12:51

Engelli ve genç işsizlere 3 boyutlu tasarım kursu

A
A
A
Engelli ve genç işsizlere 3 boyutlu tasarım kursu

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde faaliyet gösteren Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ nin hazırladığı “Hayalimdekini Yapmam Çok Kolay” isimli proje Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi.

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde faaliyet gösteren Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ nin hazırladığı “Hayalimdekini Yapmam Çok Kolay” isimli proje Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi.


Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, Ereğli Mesleki Ve Teknik Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı Öğretmenleri Barış Güngör, Arslan Demirbaş, Ali Çıtır, Ercan Bozyel, Elif Kurnalı, Volkan Kılıç tarafından hazırlanan “Hayalimdekini Yapmam Çok Kolay” isimli proje kabul edildi. Toplam bütçesi 277.603, 84 TL olan proje kapsamında 45 kişilik dezavantajlı gruba bilgisayar destekli 3 boyutlu tasarım kursu verilecek.


Proje hakkında bilgi veren Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Aydoğan, “Hayalimdekini Yapmam Çok Kolay” isimli projenin istihdama katkı sağlayacağını söyledi. Aydoğan açıklamasında, “Projemiz kapsamında 45 kişilik dezavantajlı gruba bilgisayar destekli 3 boyutlu tasarım kursu verilecektir. Böylelikle Türkiye’deki üç boyutlu yazıcıları kullanmayı bilen ve üretim yapabilen kişilerin sayısını arttırmak ve bu alanda insanların istihdamını sağlanacaktır. Proje kapsamında engelliler ve genç işsizlerden oluşan kursiyerlere mesleki ve teknik eğitim vererek bu kursiyerlere meslek kazandırılacak ve elde edecekleri ekonomik gelir ile yaşam kalitelerinin artırılması sağlanacaktır. Bu sayede engelliler ve genç işsizler sosyal hayata katılımı sağlanacaktır. Hedeflenen eğitimler verildikten sonra özellikle reklamcılık ve imalat alanında gereksinim duyulan üretimler 3D yazıcılarda istenildiği gibi yapılabilecektir. Dezavantajlı grup evinden veya çalıştığı şirkette gerekli tasarımı yaparak ekonomik olarak güç kazanacak ve kendisini sosyal hayatın içinde bulacaktır. Reklamcılık ve imalat sektöründe toplu imalat süreçlerini kısaltarak kişiye özel ve daha küçük ölçekte imalat seçeneğini sunuyor. İmalat süreleri daha kısa zamanda yapılıyor. 3D yazıcılar, ürün araştırma ve geliştirme bölümleri için yardımcı prototip aşamasında maliyetleri ve süreyi minimum seviyeye indiriyor. Dezavantajlı grup ürün geliştirme projelerinde de modelleme elemanı olarak görev alabilecek ve istihdama katkısı olacaktır” ifadelerine yer verdi.


Proje kapsamında verilecek kurslara ilerleyen zamanlarda kursiyer almak için çeşitli görsel ve işitsel duyurular yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu.
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu. (YEÇ-RU