EĞİTİM - 12 Temmuz 2018 Perşembe 15:23

Geleceğin hafızları yetiştiriliyor

A
A
A
Geleceğin hafızları yetiştiriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Zonguldak Şehit Prof.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Zonguldak Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılında başlayan uygulama kapsamında akademik eğitimin yanı sıra hafızlık eğitimi de verilerek geleceğin hafızları yetiştiriliyor.


2016 2017 Eğitim öğretim yılı sonunda bu kapsamda uygulamaya başlayan Zonguldak Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan takip ve izlemeler sonucunda, hafızlık çalışmasını "Uygulama Usul ve Esaslarına" göre yapan Türkiye genelindeki A grubundaki 49 okul arasına girdi.


Hafızlık eğitimine geçen sene başladıklarını belirten Koordinatör Kur’an Kursu Öğreticisi Zarife Yaslıca, "Çok güzel bir yere geldik. Çok iyi gidiyoruz. Çocuklarımız istekli arzulu ve önümüzdeki yıl içinde inşallah mezunlarımızı vermeye başlayacağız. 8 tane sınıfımız var burada 4 tane hafızlık eğitimi veren sınıfımız var. 1 tane hazırlık 2 tane de temel eğitimi veren sınıflarımız var. Yatılı ve evden gelen olmak üzere 120 civarında öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz istekli arzulu güzel başladık güzel gidiyor. İnşallah bu şekilde devam edecek. Zonguldak’ta da bir ilk olmanın da ayrıca onurunu, gururunu mutluluğunu yaşıyoruz. Ben de bu projede yer almaktan çok mutluyum. Geleceğin hafızları bu arada artık Zonguldak’ta bu güneş yoktu öğrencilerimiz geleceğin hafızları olarak artık ışık başladılar. Bu anlamda da mutluyuz. Çok geç kalınmıştı aslında ama biz artık geriye değil önümüze bakıyoruz. Öğrencilerimiz 5., 6 ve 7’ci sınıf öğrencilerimiz var. Çoğunluğu yatılı kalıyor. Evden gidip gelen öğrencilerimiz de var. Öğrencilerimizin çoğu yatılı kalmak istediler. Bir öğrenci normal seviyede vasat bir öğrenci de olsa 2 senede bir öğrenci mezun olabiliyor. Daha başarılı olan bir öğrencimiz de 6 ayda da hafız olan öğrenci de var tabi ki ama bu nadir görünüyor. Ama normalde en uzun süre sınava girmesi ve belgesini alması 2 senedir".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.