EĞİTİM - 09 Temmuz 2019 Salı 16:26

Geleceğin mühendisleri Avrupa standartlarında öğrenim görüyor

A
A
A
Geleceğin mühendisleri Avrupa standartlarında öğrenim görüyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin 18 bin metrekare akıllı binaya sahip Mühendislik Fakültesinde geleceğin mühendisleri Avrupa standartlarında eğitim görüyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin 18 bin metrekare akıllı binaya sahip Mühendislik Fakültesinde geleceğin mühendisleri Avrupa standartlarında eğitim görüyor. 16 bin metrekarelik merkezi laboratuvarın da öğrencilerin eğitimine katkı sağladığını ifade eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Hakan Kutoğlu, "Geomatik mühendisliği bölümünde Türkiye’de ilk üçteyiz. Maden mühendisliği bölümünde Türkiye’de ilk altıdayız. Çevre inşaat disiplinleri kapsayan alanda Türkiye’de bilimsel alanlarda ilk 30 içerisindeyiz. Dolayısıyla çok güçlü bir mühendislik alt yapımız var" dedi.


1992 yılında kurulan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, eğitim hayatına Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak devam ediyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, fakülteyi ve merkezi laboratuvarı gazetecilere gezdirdi. Laboratuvarın Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Rektör Mustafa Çufalı, "Fakültemiz hem binalar olarak hem de laboratuvar olarak önemli bir yere sahip Türkiye’de. Merkez laboratuvarımız arka arkaya üç bloktan oluşmakta. Üniversitemiz laboratuvar açısından en önemli üniversitelerinden biridir. Binalar bizde diğer fakültelere göre daha fazla önemli bir yere sahip. Öğrenci arkadaşlarımızın tercih edebileceği geldikleri zaman memnun olabilecekleri bir fakültemiz. Diğer fakültelerimiz Fen Edebiyat Fakültemiz, İktisadi İdari Bilimler Fakültemiz, yeni yapılan fakültelerimiz var. Onların öğrenci sayıları gittikçe artıyor. Yeni kütüphanemiz yeni eğitim öğretim döneminde açılacak. Dolayısıyla üniversitemiz her bakımdan ayrıcalıklı bir üniversite, 7/24 üniversitemiz açık, çorba ikramlarımız var" diye konuştu.



90 yıldır mühendislik eğitimi veriyor


Zonguldak’ta 1924 yılında kurulan Maden Mühendis Mektebinden bu yana 90 yıldır mühendislik eğitiminin sürdürüldüğüne dikkat çeken Dekan Kutoğlu, bu eğitimi 18 bin metrekarelik akıllı binalarla Avrupa standartlarına yükselttiklerini ifade etti. Fiziki mekan, laboratuvar olanakları ve öğretim görevlisi kadrosuyla Türkiye ortalamasının üstünde mühendislik eğitim ve öğretimi gerçekleştirildiğinin altını çizen Kutoğlu, şöyle devam etti:


"Yeni dönem üniversite kayıtları yaklaşmakta. Bizde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yaklaşık 90 yıldır mühendislik eğitimi sürdürülüyor ve 18 bin metrekare akılı binalarda eğitim öğretimlerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca burada 16 bin metrekare Tekno Lab adında merkez laboratuvarımız var. Fiziki mekan, laboratuvar olanakları ve hoca kadrosu olarak Türkiye ortalamasının çok üstünde mühendislik eğitim öğretimi gerçekleştiriyoruz. Ben öğrencilerimize şunu söylemek istiyorum. Büyük şehirde okuyacağız sevdasıyla iyi bir mühendislik eğitimi almaktan mahrum kalmasınlar. Burada gerçekten iyi bir mühendislik eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimize gelecek 50 -60 yıl sürecek mesleklerini iyi öğrenmeleri gerekiyor. Alt yapısı güçlü yerlerde okusunlar. Sırf büyük üniversite diye tercihi yapmasınlar. Biz geomatik mühendisliği bölümünde Türkiye’de ilk üçteyiz, maden mühendisliği bölümünde Türkiye’de ilk altıdayız. Çevre inşaat disiplinleri kapsayan alanda Türkiye’de bilimsel alanlarda ilk 30 içerisindeyiz. Dolayısıyla çok güçlü bir mühendislik alt yapımız var. Öğrencilerimize tercihlerinde bunu akıllarında bulundurmalarını ve tercih yapmadan önce seçmek istedikleri üniversiteyi, internet üzerinden kadroyu, laboratuvar imkanlarını, fiziki mekanlarını incelesinler o şekilde tercih yapsınlar. Yoksa gittiklerinde çok pişman olurlar. Biz modern binalarımızla, güçlü kadromuzla onları bekliyoruz. İyi bir mühendislik eğitim öğretimi vermek adına. Binamız Avrupa standartlarında, 3 tane amfimiz var, modern sınıflarımız var ve akıllı sınıflarımız var. Öğrencilerimiz burada kendilerini çok keyifli bir ortamda mühendislik öğretimi gerçekleştirmeye talibiz. Öğrencilerimizi doğru tercih yapmaya çağırıyoruz. Tercih kılavuzundaki sıralamalar tamamen öğrencilerin yaptığı tercihler üzerine gerçekleşiyor. Yoksa üniversitenin kalitesini sınıflandırması değildir. Burada bizim birçok bölümümüz mühendislik dekanları konseyinin akreditasyonu tarafından kalitesi belgelenmiş bölümlerdir. Dolayısıyla bütün bunları tercih yaparken öğrencilerimizin dikkate almalarını rica ediyorum. Kendilerinin daha sonra pişman olmamaları adına."



Türkiye’nin en yeşil kampüsü


Green Metric (yeşil kampüs) sıralamasında ilk üçte bulunduklarını hatırlatan Kutoğlu, "Kampüsümüz yeşil bir kampüs, Green Metric sıralamasında Türkiye’de ilk 3’te bulunuyoruz. Onun dışına bizim 7/24 etüt salonlarımız, kütüphanelerimiz açık. Gece kütüphanemizde öğrencilerimize ücretsiz çorba ikramımız var. Bu anlamda Türkiye’de tekiz diyebiliyorum. Yurt dışından gelen konuklarımız bile bütün salonlarımızın açık olduğunu gördüğünde çok şaşırdılar. Kendilerinde bile bu imkanların olmadığını söylediler. Buraya geldiğinizde akşamları cıvıl cıvıl bir kampüs buluyorsunuz. Biz öğrencilerimizi üniversitemize bekliyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep "Gazi’m Antep” konseri izleyicileri büyüledi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan "GAZİ’M ANTEP" adlı Türk Halk Müziği Konserini katılımcılar beğeniyle izledi. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan ve Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde yapılması planlan ancak 12 askerin şehit olması nedeniyle iptal edilen "GAZİ’M ANTEP" adlı Türk Halk Müziği Konseri gerçekleştirdi. Konserde, Gaziantep savunmasıyla özdeşlemiş kahramanlık türkülerin söylenmesinin yanı sıra Şehitkamil’in şehit edilişi, Gaziantep savunmasındaki yerel halkın Fransız askerleri karşısındaki direnişi gibi birçok olay yaklaşık 100 kişilik öğrenci grubu tarafından canlandırıldı. GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Zinnur, GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı mensubu olmasından dolayı gurur duyduğunu ifade ederek, konserde emeği geçenlere teşekkür etti. Konserin Sanat Yönetmeni Öğretim Görevlisi Hakan Tayüz ise konserin ciddi emekler sonrası gerçekleştirdiğini belirterek, katkıda bulunanlara teşekkür etti. Konser sonunda Müzik ve Genel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Zinnur’a, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul da Konserin Sanat Yönetmeni Öğretim Görevlisi Hakan Tayüz’e çiçek takdim etti.
Antalya Korkuteli’ne 60 öğrenci kapasiteli yeni kreş Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in talimatlarıyla 19 ilçeye yayılan Çocuk Kreşi ve Gündüz Bakımevlerine bir yenisi daha eklendi. Büyükşehir Belediyesi’nin Korkuteli’de açtığı Çocuk Kreşi ve Gündüz Bakımevi ilçenin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. 4-6 yaş aralığındaki çocukları okul öncesi eğitime hazırlayan Korkuteli Çocuk Kreşi ve Gündüz Bakımevi’nde çocuklar hafta içi günlerde öğretmenler eşliğinde hem öğreniyor hem de oyunlar oynayarak eğlencenin tadını çıkarıyor. Çeşitli etkinliklerle çocukların oyun becerileri gelişiyor, sosyalleşmeleri sağlanıyor. 60 öğrenci kapasiteli kreş, Korkuteli’nin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Korkuteliler, güvenilir kreş hizmetine uygun fiyata ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Çocuklar için hazırlanan günlük program ve faaliyetler ile ilgili bilgi veren okul öncesi öğretmeni ve kreş sorumlusu Burcu Kızıloğlu, “Kreşimiz sabah 08.30’da başlayıp akşam 17.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Kayıtlarımız devam ediyor. Çocuklarımız çeşitli etkinlikler ve oyun saatleri ile güne başlıyorlar. Çocuklarımızın gelişimine katkı sunacak besleyici öğün programlarımızı uyguluyoruz” dedi. Kreşte çocuklar için özenle hazırlanan programlarla onların sıkılmadan eğlenerek keyifli vakit geçirmeleri sağlanıyor. Lego, çeşitli oyuncaklar, drama ritim çalışmaları, bahçe etkinlikleri, oyunlar şarkılar ve danslarla hem zihin dünyalarını besleyecek hem de fizyolojik gelişimlerini sağlayacak aktiviteler gerçekleştiriliyor. Çocuklara farklı çocuklarla arkadaşlıklar kurarak paylaşmaları ve birlikte yaşamaları da öğretiliyor. Gün içerisindeki uyku saatleri ile çocuklar dinlendiriliyor.
Kütahya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri farklı ülkelerde Kütahya’yı tanıtıyor Kütahya Anadolu İmam Hatip Lisesi İngilizce Öğretmeni ve proje koordinatörü Özlem Çalışkan Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Ağırlıklı 5/C sınıfıyla birlikte faklı ülke ve şehirlerden öğretmen ve öğrencilerle bir araya gelerek Kütahya’yı tanıtıyor. Okul Müdürü Rüştü Benli konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kuruculuğunu Trabzon Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nun üstlendiği, Romanya’nın kurucu ortak olduğu “My History,My Town, My Culture” ( Tarihim,Kasabam,Kültürüm) isimli eTwinning Projesine ortak olarak katılan Kütahya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin proje çerçevesinde Kütahya’yı tanıttıklarını ifade etti. Müdür Rüştü Benli, “ Her ülkenin ve şehrin kendi kültürel, tarihi zenginliklerinin öğrenciler tarafından tanıtıldığı proje faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’nin kuruculuğunda Romanya, İtalya, İspanya, Azerbaycan, Yunanistan, Polonya, Litvanya ve Arnavutluk’taki okullarla ortak faaliyetler yürütülmektedir. Bu çerçevede Kütahya Anadolu İmam Hatip Lisesi İngilizce Öğretmeni ve proje koordinatörü Özlem Çalışkan “Yoğunlaştırılmış Yabancı Dil Ağırlıklı 5/C sınıfımızla birlikte faklı ülke ve şehirlerden öğretmen ve öğrencilerle bir araya geliyor ve biz de kendi şehrimiz Kütahya’mızı tanıtıyoruz. Efelerimizi ve Efe oyunlarımızı anlatarak başladığımız projemizde, Kütahya’mıza özgü şalvar, çini, iğne oyası, hamam bohçası, bor madeni ve benzeri ürünler ile Kütahya Kültür köşesi oluşturduk. E müzede sergilenecek olan bu çalışmamızdan sonra okulumuzda Kütahya’mıza özgü yemeklerin yer aldığı Kütahya Yöresel Yemek günü düzenledik. Sıkıcık çorbası, dolamber böreği, leblebi, haşhaşlı lokum, gözleme, ılabada dolması gibi pek çok yöresel yemeği yapılış aşamaları ile birlikte ortaklarımızla paylaştık. Bundan sonrası için de proje faaliyetlerimiz çerçevesinde Kütahya’mızı tanıtmaya devam edeceğiz. Kütahya’mızın sahip olduğu tüm bu güzellikleri paylaşmaktan çok mutluyuz. Kütahya Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak okulumuzun da adı olan şehrimiz Kütahya’yı tanıtıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz ve bu süreçte desteklerini esirgemeyen velilerimize de çok teşekkür ediyorum” dedi.