- 23 Mayıs 2019 Perşembe 23:19

“Gençler Tasarlasın, Zonguldak Kazansın” projesi

A
A
A
“Gençler Tasarlasın, Zonguldak Kazansın” projesi

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) 2018 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, “Gençler Tasarlasın, Zonguldak Kazansın” adlı proje ile 5 okulda Robotik Kodlama Laboratuvarı kuruldu.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) 2018 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, “Gençler Tasarlasın, Zonguldak Kazansın” adlı proje ile 5 okulda Robotik Kodlama Laboratuvarı kuruldu.


İlk olarak Zonguldak Fen Lisesi Robotik Kodlama Laboratuvarının açılışı yapıldı. Açılışa, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Murat Kapıcı, BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, Okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Proje kapsamında, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Zonguldak Fen Lisesi, Mimar Sinan İlkokulu, Yenimahalle Anaokulu ve Şehit Gökhan Esen Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne Robotik Kodlama laboratuvarı kazandırılması, kurulacak laboratuvarlarda yapılacak robotik programlama eğitimleri ile somut ürünlerin ortaya çıkması, Her kesimden sosyoekonomik farklılıkların önemini ortadan kaldırıp her öğrencinin kodlama yapabileceğinin farkındalığının oluşması, Öğrencilere, Matematik, Fen Bilgisi gibi müfredatlar arası disiplinlerle bağlantı kurarak, teorik olarak öğrendikleri ancak gerçek hayatta uygulama imkanı bulamadıkları bazı bilgileri somutlaştırma şansı vererek eğitimlerine ve ders başarılarına katkıda bulunmak, eğitim alan öğretmenlerin öncülüğünde öğrenciler arasında ekipler oluşturularak benzersiz robot ve yazılım çalışmalarının yapılması, alınan eğitimler sonunda robotik kodlama sertifikalarına sahip eğitmenlerin ildeki sayısının artırılması, sertifika alan öğretmenler okul öncesi dahil her eğitim kademelerinde robotik kodlama eğitimi verecek seviyeye gelmeleri, laboratuvar kurulacak okullarda robotik kodlama kurslarının açılması ve ilimizde eğitim gören diğer öğrencilere de ulaşılması, ve ilk, orta ve lise öğrencilerine yönelik amaca uygun hareketli objeler ve robotlar tasarlanması, yarışmalar için amaca uygun değişik türlerde robotlar inşa edilmesi hizmetleri sağlandı.


BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, projenin hayırlı olmasını dileyerek, “Bizim başarı ile yürütüldüğünü gördüğümüz projelerden bir tanesi. Bu proje kapsamında laboratuvarların yaygınlaştırılması amacını güden Milli Eğitim Müdürlüğümüzün projeye 5 okulu dahil etmesinin çarpan etkisi açısından oldukça etkili olacağını düşünüyoruz. Yaklaşık 317 bin liralık bir proje ve bunun 285 bini ajans desteği ile karşılandı. Bugüne kadar da 256 bin lira ödeme yaptık. Şu anda arkadaşlarım en son nihai izlemeyi yapıyorlar ve inşallah kalan 28 bin lirayı bugünden sonra vereceğiz. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, emeği geçen herkese teşekkür ederek katılımcılarla birlikte Robotik Kodlama Laboratuvarı açılış kurdelesini kesti. Ardından Robotik Kodlama eğitimi alan öğretmenlere sertifikaları verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.