EKONOMİ - 12 Şubat 2019 Salı 11:34

Maden işçisi olabilmek için saatlerdir kuyrukta bekliyorlar

A
A
A
Maden işçisi olabilmek için saatlerdir kuyrukta bekliyorlar

Zonguldak’ta Türkiye Taş Kömürü Kurumuna alınacak bin işçi için müracaat etmek isteyen vatandaşlar geceden kurum önüne gelerek metrelerce kuyruk oluşturdu.

Zonguldak’ta Türkiye Taş Kömürü Kurumuna alınacak bin işçi için müracaat etmek isteyen vatandaşlar geceden kurum önüne gelerek metrelerce kuyruk oluşturdu. Zonguldak, Bartın ve Karabük’te ilk günde başvurular yaklaşık 5 bini aştı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zonguldak mitinginde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocaklarına bin 500 işçi alınması sözünün ardından müracaat süreci başladı. İlk etapta bin yer altı pano ayak üretim işçisi alımı için İŞKUR Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden başvurular başladı. Zonguldak’ta 700, Bartın’da 200, Karabük’te 100 işçi alımı için vatandaşlar başvuruların alındığı kurum binalarına adeta akın etti.


Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na alınacak bin işçi için müracaatlar sabah mesai saati ile başladı. Gençler, İŞKUR Zonguldak İl Müdürlüğü önünde geceden bu yana bekleyişlerini sürdürdü. 00.00 itibariyle sistemin açılması üzerine bazı vatandaşlar başvurularını internet, ALO 170 üzerinden yaparken bazıları ise bina önünde uzun kuyruklar oluşturdu.


Müracaat için saatler önce İŞKUR binası önüne gelen gençler ise işçi alımından umutlu olduğunu ifade ederek. Sabaha kadar İŞKUR İl Müdürlüğü binası önünde bekleyenlerin kurum binasında mesainin başlaması üzerine başvuruları alınmaya başlandı.



Vali Bektaş, “Son müracaat alınıncaya kadar süreç bitmeyecek”


Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, beraberinde İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı ve İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu ile birlikte başvuruların yapıldığı binada incelemelerde bulundu. İş başvurusu için sırada bekleyen gençlerle bir süre sohbet eden Vali Bektaş, “Müracaat süreci başladı. Bu yoğunluğun olacağını bekliyorduk. Olabildiği kadar müracaat şeklini rahatlatmaya genişletmeye çalıştık. Şu anda aslında bütün belediyelerde, ticaret sanayi odalarının tamamında başvuru mümkün. Kdz. Ereğli’de burada İŞKUR ofislerinden müracaat mümkün. Ayrıca ALO 170 ve internetten de müracaat mümkün. Müracaat çeşitlerinin hiçbirinin bir diğerinden farkı yok. 15 Şubat ile 18 Şubat günü başvuranların arasında hiçbir fark yok. Her bir müracaat bir numara alacak. O numaralar noter kurasına girecek. Numaraların birbiri arasında hiçbir öncelik, sonralık bir farklılık yok. Biz bunu başından sonuna kadar olabildiği kadar objektif, herkesi tatmin edecek nesnellikte yürüteceğiz. Gözleyeceğiz ve sonuçlandıracağız. Herkes rahat olsun” diye konuştu.



“Hiç kimsenin en ufak bir endişesi olmasın”


Vali Erdoğan Bektaş, İŞKUR İl Müdürlüğü’nün tüm personeli ile hafta sonu da görev yapacağını belirterek “Akşamdan gelen arkadaşlarımız oldu, gece soğukta bekleyen arkadaşlarımız oldu. Doğrusu üzüldük. Buna hiç lüzum yoktu. Burası kalabalık görüldüğünde gidilip ertesi gün gelinebilir, sakin olduğunda gelinebilir. Bizim bir sıkıntımız yok. Halkımızın hizmetindeyiz. Memurlarımız bekliyor. Vatandaşlarımız da müracaatçılarımız da beklerse biz onların müracaatlarını alırız. Biz diyoruz ki zahmet çekmesinler. Son müracaat alınıncaya kadar bu süreç bekleyecek. Müracaat konusunda kimsenin en ufak bir sıkıntısı olmasın. Hiç kimsenin en ufak bir endişesi olmasın. Bizim gözetimimizde bu süreç başlatılıp bitirilmesi lazım. Gece 02.00’ye kadar süreci takip ettim. Buna lüzum yok ancak bekliyorlar, müracaat çeşitlerini genişlettik. Hafta sonu Cumartesi Pazar tüm personel burada görev yapacak” diye ifade etti.



Bartın ve Karabük’te vatandaşlar müracaat için akın etti


Bin kişilik başvuru için günün ilk saatlerinden itibaren yapılan başvurularda üç ilde müracaat sayısı 5 bini aştı. Zonguldak, Bartın ve Karabük’te 30 ila 40 bin arasında müracaat olması bekleniyor. Bartın’da da geceden buyana devam eden Karabük’ün Yenice ilçesinde de vatandaşlar da müracaatların yapıldığı Kaymakamlık binasına akın etti.


İŞKUR Karabük İl Müdürlüğü’nden Yenice ilçesine destek personeli takviye edildiği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.