GENEL - 19 Mayıs 2019 Pazar 13:17

Mevlüt Toplu belgeselinin çekimleri yapıldı

A
A
A
Mevlüt Toplu belgeselinin çekimleri yapıldı

TRT Müzik kanalında yayınlanan “Türkü Dolu Hayatlar” programının Çaycumalı Ozan Mevlüt Toplu’yu konu aldığı bölümün çekimleri tamamlandı.

TRT Müzik kanalında yayınlanan “Türkü Dolu Hayatlar” programının Çaycumalı Ozan Mevlüt Toplu’yu konu aldığı bölümün çekimleri tamamlandı.


TRT Müzik kanalında yayınlanan ve halk müziğine ömrünü vakfetmiş insanların öykülerini anlatan televizyon programına Çaycumalı Ozan Mevlüt Toplu konuk oldu. Toplu’nun ozan kişiliği ve eserlerinin yanı sıra Çaycuma’nın müzik kültürüyle doğal güzelliklerini de yansıtacak programın çekimleri, iki gün boyunca Çaycuma ilçe merkezinde ve ozanın köyü olan Sipahiler’de yapıldı. Mevlüt Toplu’nun seslendirdiği türkülerin çekimleri “klip” tadındaki görüntüler eşliğinde gerçekleştirilirken, ozana ait “Çaycuma Güzelleri” isimli türküye ise özel bir yer verildi.


Programa konu olan Mevlüt Toplu, 1955 yılında Çaycuma’da doğdu. İlkokulun hemen ardından çırak olarak başladığı terzilik mesleğini bir ömür boyu sürdürdü. Çalmasını 14-15 yaşlarında kendi kendine öğrendiği bağlamayı en az terzi iğnesi ve makası kadar elinde tuttu. Müzik kültürünü yöreye özgü terimle bir “ninnacı kadın” olan annesinden aldı. Çaycuma’nın geleneksel düğünlerde önemli bir yeri olan kadın eğlencelerinde def ve ut eşliğinde türkü söyleyen “ninnacı kadın”lardan biri olan annesinin özellikle Hüseyin Çakır’dan söylediği türkülerden etkilenerek onun gibi türküler söylemeye, bestelemeye çalıştı. Hiçbir türküde Çaycuma’nın adının geçmediğini fark edince de çok sevdiği ilçesi üzerine türküler yaktı. Çaycuma’nın yetiştirdiği en değerli halk ozanı Hüseyin Çakır’ın bestelediği türkülerin rastlantı sonucu da olsa gün yüzüne çıkarılmasında emeği olan Toplu, tüm bu nitelikleri dolayısıyla programa konuk seçildi.


TRT Müzik kanalında yayınlanan ve türküleri Anadolu’yu inşa eden bütün kültür ve medeniyetlerin ortak sesi olarak tanıtan “Türkü Dolu Hayatlar” programının çekimlerini Turkuaz Belgesel Film yapıyor. Yönetmenliğini Atilla Özocak, yapımcılığını da şirket adına Attila Murat Bozkurt’un üstlendiği programın Mevlüt Toplu’yu konu alan ve dört kişilik ekip tarafından çekimleri tamamlanan bölümünün iki ay sonra TRT Müzik ekranlarında seyircisiyle buluşması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.