SPOR - 15 Nisan 2019 Pazartesi 13:32

Üniversiteler arası Judo Şampiyonası başladı

A
A
A
Üniversiteler arası Judo Şampiyonası başladı

Üniversiteler arası Judo Şampiyonası Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Üniversiteler arası Judo Şampiyonası Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Müsabakalarda Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde okuyan Azeri sporcu Nıjat Rzagulive’nin müsabaka esnasında kolu çıktı.


Zonguldak’ın ev sahipliği ile Bülent Ecevit Üniversitesi Farabi Kampüs Spor Salonu’nda Türkiye Üniversite Sporları Türkiye Judo Şampiyonası başladı. Müsabakaların ilk gününde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi sporcu Nıjat Rzagulive, minderde rakibi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi sporcusu İslam Ali ile karşılaştığı müsabakada talihsiz bir olay yaşandı. Çanakkale 18 Mart sporcusu Azeri sporcu Nıjat Rzagulive’nin sağ omuzu çıktı. Sağlıkçılar tarafından ilk müdahalesi yapılan Rzagulive’nin omuzu tekrar yerine takılmak istense de bir türlü başarılamadı. Acılar içinde kalan sporcu Nıjat Rzagulive, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi. Hastanede ilk müdahalesi yapılan Azeri sporcu Nıjat Rzagulive’nin omuzunun yerine takıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.


Müsabakalar hakkında bilgi veren Bülent Ecevit Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Müdürü Mustafa Gümüş, "15 - 17 Nisan tarihleri arasında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun Judo Şampiyonası başladı. Üniversite olarak ev sahipliği yapıyoruz. Şampiyonaya hem kadın hemd e erkek kategorisinde 25 üniversite katıldı. Bugün sabah itibariyle yarışmalara başladık. Yarışmalar şuana kadar iyi gidiyor. Şuana kadar 2 talihsiz sporun ve judonun içinde olan yaralanma meydana geldi. Bir sporcumuzun omuzu çıktı bir sporcumuzun da bileği burkuldu. Onlardan da iyi haberler aldık. 17 Nisan günü şampiyonamız sona erecek. Şampiyonaya çeşitli illerden yaklaşık 200 spor ve antrenör katıldı. Şimdiden şampiyonanın hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.