YEREL HABERLER - 14 Ocak 2012 Cumartesi 18:10

AHİ ECZACILIĞINA İLK ADIM KONFERANSI VERİLDİ

A
A
A
AHİ ECZACILIĞINA İLK ADIM KONFERANSI VERİLDİ

34. Bölge Aksaray-Kırşehir Eczacılar Odası Kırşehir temsilciliğinin hazırladığı "Ahi Eczacılığına İlk Adım" konferansı gerçekleştirildi.
Eczacı kalfalarının katıldığı konferansta konuşan Ahi Evran Üniversitesi Türk Dil ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal Ahilik’de eczacılığın önemini anlattı.
Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını Aksaray - Kırşehir Eczacılar Odası Yönetim Kurulu üyesi Halil Durukafa yaptı. Durukafa "Kırşehir sosyal, kültürel ve tarihi zenginlikleri olan bir il. Bu kültür şehri maalesef hak ettiği yerde değil. Kırşehir’i hak ettiği yere çıkarmak ise bizlerin görevi. Bizler Ahiliği protokolden değil, esnafın kendisinden başlatmamız gerektiğini düşünüyoruz." dedi. Eczacılık mesleğinin Ahilik Kültürü İle nasıl bağdaştığını ve Ahi Eczacılığında olması gereken noktaları ise Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal anlattı. "Kırşehir’de bulunmak ve yaşamak bir ayrıcalık, Türkçe’yi dirilten Türk - İslam mefkuresini idame ettiren şahsiyetler bu topraklar da yaşamış. Ahi kelimesinin kökeni ile nasıl bir yaşama sahip olunabileceğini bilmemek kadar üzücü bir şey yok." diye konuşan Köksal, Ahilik ve eczacılık mesleğinin bir bütün olduğundan bahsetti.
Köksal "Ahi Evran’ın bilinmeyen bir özelliği de eczacı olmasıdır. Bu özellik bir çok tıp adamı ve eczacı tarafından bilinmez. Evliya Çelebinin Seyahatnamesi eczacılık yada ilaç yapımına ışık tutar." dedi. Program eski dönemlerde eczacılık ve ilaç yapımının anlatımı ile devam edip soru cevapla son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir