POLİTİKA - 30 Eylül 2017 Cumartesi 13:06

Bakan Çelik’ten referandum açıklaması

A
A
A
Bakan Çelik’ten referandum açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, HDP’li bazı siyasetçilerin Türkiye’nin karşı çıktığı Kuzey Irak’taki referanduma yönelik söylemlerine tepki göstererek, "Sadece kendi başkanlık dönemlerini uzatmak için bu referanduma karar verenler esasında en büyük Kürt düşmanlığını yapıyorlar" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, HDP’li bazı siyasetçilerin Türkiye’nin karşı çıktığı Kuzey Irak’taki referanduma yönelik söylemlerine tepki göstererek, "Sadece kendi başkanlık dönemlerini uzatmak için bu referanduma karar verenler esasında en büyük Kürt düşmanlığını yapıyorlar" dedi. Kerkük’ün referanduma katılmasının da bir facia ve gayrimeşru olduğuna vurgu yapan Çelik, "Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Kerkük konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız. Kerkük’ün bir oldubittiyle karşı karşıya getirilmesine Türkiye Cumhuriyeti olarak müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.


Adana’nın Saimbeyli ilçesinde ilk olarak Kaymakam Hakan Keskin’i makamında ziyaret eden Bakan Çelik daha sonra bir düğün salonunda partisinin ilçe kongresinde konuştu. Kuzey Irak ve Irak’taki Türkmen, Kürt, Arap halklarına kardeş gözüyle baktıkları için Türkiye Cumhuriyeti olarak ellerinden gelen yardımları yaptıklarını dile getiren Bakan Çelik, din ve mezhep ayrımı yapmadıklarına vurgu yaptı.


Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduklarının altını çizen Bakan Çelik, "Kuzey Irak’ta itiraz ettiğimiz şudur. Tutup da Irak’ın parçalanması demek, Kuzey Irak’ta referandumla ortaya çıkan tablo demek, Irak’taki herkese, Türkmenlere, Araplara, Kürtlere daha büyük bir felaket getirilmesi demek" şeklinde konuştu.



"Kuzey Irak’a da Irak’a da düşmanlık yapıyorlar"


Türkiye’deki bazı HDP’li siyasetçilerin sözlerini hatırlatarak konuşmasına devam eden Bakan Çelik, "’Kürtlerin bir hakkı ortaya çıkacak da siz bundan hoşlanmıyorsunuz, onun için eleştiriyorsunuz’ diye nitelemeye çalışıyorlar. Hayır, açık ve net bir şekilde söylüyorum. Sadece kendi başkanlık dönemlerini uzatmak için bu referanduma karar verenler esasında en büyük Kürt düşmanlığını yapıyorlar. Buna karar veren Kürt siyasetçiler en büyük Kürt düşmanlığını yapıyorlar. Ama Irak’a da düşmanlık yapıyorlar, Türkmenlere de Araplara da düşmanlık yapıyorlar. Tüm mezhep grupları bu şekilde davranırsa dünya bin yıl sürecek bir savaş ortamına girer. Türkmen, Kürt, Arap, Ezidi, Irak’taki tüm kardeşlerimiz onurlu ve saygın bir şekilde birlikte yaşasınlar. Onun için referandum kararına karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.



"Kerkük’ün referanduma katılması ikinci bir faciadır"


Bakan Ömer Çelik, Kerkük’ün referanduma katılmasının ikinci bir facia olduğuna değinerek, şöyle devam etti:


"Bu faciadır, gayrimeşrudur asla kabul edilemeyecek bir şeydir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Kerkük konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız. Türkmenler konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız. Kerkük’ün bir oldubittiyle karşı karşıya getirilmesine Türkiye Cumhuriyeti olarak müsaade etmeyeceğiz. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da oradaki Türkmenlerin, Kürtlerin, Arapların bizim kardeşimiz olmasını hiçbir siyasi teşebbüs değiştiremeyecektir. Yine hepsine sahip çıkmaya cevap edeceğiz. Karşı çıktığımız, orada daha büyük felaketlere yol açacak oldubittinin oluşturulmasıdır. Televizyonda izlediğiniz gelişmelerden dolayı sakın karamsarlığa kapılmayın. Türkiye’yi ne yaptığını iyi bilen, coğrafyayı iyi bilen, şimdiye kadar dirayetle yönetmiş, bundan sonra da yönetecek bir kadro var."


Bakan Çelik daha sonra partililerinden belediye seçimleri için destek istedi.


Konuşmasının ardından salondan çıkan Bakan Çelik, bir kahvehanede vatandaşlarla çay içip sohbet etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)