EKONOMİ - 21 Mayıs 2017 Pazar 12:11

Hallerin kangrene dönüşen sorunu çözüldü

A
A
A
Hallerin kangrene dönüşen sorunu çözüldü

Türkiye genelindeki 200’e yakın toptancı halinde faaliyet gösteren on binlerce hal esnafının uzun yıllardır en önemli yakınma konularından birisini oluşturan, belirli bir miktarı aşan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmasına ilişkin kanun hükmü, yürürlükten kaldırıldı.

Türkiye genelindeki 200’e yakın toptancı halinde faaliyet gösteren on binlerce hal esnafının uzun yıllardır en önemli yakınma konularından birisini oluşturan, belirli bir miktarı aşan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmasına ilişkin kanun hükmü, yürürlükten kaldırıldı. Hal esnafının alacaklılarına yönelik ödemelerini bundan böyle direkt olarak elden yapabilecekleri açıklandı.


Adana Ticaret Odası’nın yaş sebze ve meyve sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin yer aldığı 2. Grup Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cemal Akın, uzun yıllardır kangrene dönüşen uygulamayı Adana’yı ziyareti sırasında anlattıkları Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın sorunlarına yakın ilgi gösterdiğini ve Vergi Usul Kanunu’nun konuyla ilgili hükmü hakkında yeni bir tebliğ yayımlanmasını sağladığını belirterek şunları söyledi:


“Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a sebze meyve sektöründe alım satımların yapıldığı gece saatlerinde bankaların açık olmaması nedeniyle Vergi Usul Kanunu’nun ticari işlemlerin bankalar aracılığıyla yapılmasına dair hükümlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını ilettik. Çünkü bu şekilde toptancı hal esnafı istemeden kanun hükümlerine aykırı hareket etmek zorunda kalıyordu. Örneğin gece 02.00’de mal aldığımız kişiye o saatte bankaların açık olmaması yüzünden ödemelerini elden yapıyor ve sevkiyatımızı gerçekleştiriyorduk. Ancak sevkiyat sırasında söz konusu malın ödemesinin banka kanalıyla yapıldığına yönelik belge gösteremediğimizden vergi denetim memurlarıyla sıkıntılar yaşıyorduk. Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, bu talebimiz üzerine yeni bir tebliği yayımlayarak Vergi Usul Kanunu’nun bu hükme ilişkin 4. maddesinin değiştirilmesini sağlamıştır. Buna göre toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccarların yanı sıra, sebze meyve, hayvancılık, et, süt, su ürünleri, bal, yumurta, kesme çiçek alım satımlarında da işlemlerin bankalar aracılığıyla yapılması yükümlülüğü kaldırılmış bulunmaktadır. Böylelikle sadece Odamızın veya bir sektörün değil, birçok sektörde tüm Türkiye’nin ortak bir sorununa çözüm getirilmesini de sağlamış bulunuyoruz.”



Toptancı hallerinde tapu sancısı


Toptancı hallerde faaliyet gösteren üyelerinin bir diğer önemli sorununu ise kendilerine ait iş yerlerini kiraya verememelerinin oluşturduğunu kaydeden ATO 2. Grup Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cemal Akın, bu soruna da kısa sürede çözüm getirilmesini isterken şöyle konuştu:


“Türkiye genelindeki hallerin büyük bölümünde iş yerlerinin mülkiyeti belediyelere ait bulunmaktadır. Ancak Adana, Mersin, Tarsus ve Gaziantep’teki toptancı hallerindeki iş yerlerinin mülkiyetleri o iş yerlerinde faaliyet gösteren gerçek şahıslara aittir. Gerçek şahısların kendilerine ait bu iş yerlerini diğer kişilere kiraya vermeleri ise mümkün olamamaktadır. Yani kendi tapulu malımızı kiraya vermemiz engellenmektedir ve bunun izah edilebilecek bir gerekçesi de bulunmamaktadır. Yetkililerden bu alanda yaşanan sorunlarımızın da çözümünü sağlamalarını ve mülkiyeti kendimize ait iş yerlerini kiraya vermemizi engelleyen mevzuatı ortadan kaldırmalarını bekliyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.