ÇEVRE - 19 Mayıs 2024 Pazar 12:05

Mayıs’ta sıcak ve nemli hava bunalttı

A
A
A
Mayıs’ta sıcak ve nemli hava bunalttı

Adana’da Mayıs ayında hava sıcaklığının 31 derece, nemin ise yüzde 49 olması nedeniyle hissedilen sıcaklık 37 dereceye kadar çıktı.


Adana’da uzun süredir mevsim normallerinin altında giden hava sıcaklığı bugün mevsim normallerinin üzerine çıktı. Hava sıcaklığının birkaç gün önce 25 derece olduğu Adana’da bugün 31 dereceye çıkmasıyla birlikte Mayıs ayında yaz havası yaşanmasına neden oldu. Hava sıcaklığının yanı sıra neminde yüzde 49’larda seyretmesi hissedilen sıcaklığı 37 dereceye kadar çıkardı. Nem ile sıcaklık birleşince bunaltıcı bir hava ortaya çıktı. Uzmanlar bu havada güneş altında fazla durulmaması ve sıvı ihtiyacının mutlaka giderilmesi uyarasında bulundu. Adana’da sıcak ve nemli hava bunaltınca vatandaşlar ise Seyhan Nehri, Seyhan Baraj Gölü ve sulama kanallarına girerek serinlemeyi tercih etti.



Mayıs’ta sıcak ve nemli hava bunalttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Uluslararası Isparta Gül Festivali gül hasadıyla renklendi Uluslararası Isparta Gül Festivali’nin son gününde Güneykent beldesinde gül hasadı yapıldı, festivale katılan yerli ve yabancı misafirler gül bahçelerinde gül topladı. Yurt içi ve yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri gül fabrikasında yöresel oyunlarını sergilediler. Uluslararası Isparta Gül Festivali’nin son gününde, Güneykent beldesinde gerçekleştirilen gül hasadı etkinliği, yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerin katılımıyla renk kazandı. Gül hasadı, festivalin en özel anlarından biri olarak hafızalarda yer alırken, yerli ve yabancı misafirler gül tarlalarında gül toplama deneyimini yaşadılar, gülün yolculuğuna tanıklık ettiler, o anları çektikleri fotoğraflarla ölümsüzleştirdiler. Ayrıca gül fabrikasını ziyaret eden misafirler ve vatandaşlar gülün işlenişi hakkında bilgi alıp, gül müzesini gezdiler. Gaziantep, Isparta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Hindistan halk oyunları ekipleri yöresel oyunlarını sergilediler. Güneykent Beldesindeki programa Isparta Belediyesi başkan yardımcıları, belediye meclisi üyeleri de eşlik etti. Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, gülün Isparta ve ülke ekonomisine büyük katkılar sunduğunu, gülün turizm açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Yurt içi ve yurt dışından festival dolayısıyla misafir ettikleri ekipler ile gül tarlalarında gül hasadı gerçekleştiren vatandaşların son derece mutlu olduklarını anlatan Büyükçulcu, "Gül hasadımız festivalimizin en önemli etkinliği. Festivalin öneminin ifade edilmesi anlamında ne kadar yerinde bir iş yaptığımızı, gülün şehrimize ne kadar önem ve değer kazandırdığını hep birlikte görüyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen’in çaba ve gayretleriyle, valiliğimizle, il kültür turizm müdürlüğümüzle, turizm bakanlığımızla gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Isparta Gül Festivalinin en önemli aşaması gül hasadı. Şehir dışı ve yurtdışından gelenler için farklı bir deneyim ve tecrübe oluyor. Misafirlerimize festivalimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Uluslararası Isparta Gül Festivali için Mersin’den gelen Selda Yıldırım, Isparta’ya ilk kez geldiklerini belirtti. Yıldırım, “Festival çok güzel, çok memnun kaldık” dedi. Gül Festivali için çok büyük emek olduğunu dile getiren Rumeysa Özen, “Her toprakta her şey yetişmez derler, buraya bahşedilmiş. Çok güzel bir güzellik. Gülün frekansı çok yüksek. Peygamber Efendimiz de gülle anılıyor. Ben de biraz gül şerbeti yapmak için gül topladım. Kokusuna bile doyum olmuyor. Isparta Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” diye konuştu. Mersin’in Tarsus ilçesinden geldiklerini belirten Bahşende Diren ise gül bahçelerinin çok güzel olduğunu belirterek, gülün kokusuyla ferahlık verdiğini dile getirdi. Nurcan Bal da festivalin düzenlenmesinden dolayı Isparta Belediyesi’ne teşekkür etti. Bal, “Burası buram buram gül kokuyor biz de bu kokuyu Tarsus’a götüreceğiz” dedi.