YEREL HABERLER - 23 Mayıs 2016 Pazartesi 15:24

Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

A
A
A
Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Esnaf ve sanatkarların piri olarak kabul edilen Ahi Evran adına düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Adıyaman’da başladı.
Adıyaman Valiliği önünde Atatürk büstüne çelenk bırakılarak başlanılan etkinlikler tarihi Tuz Hanı’nda devam etti. Tuz Hanı’ndaki törene Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Belediye Başkan Yardımcısı Sait Kutlu, Vali Yardımcısı Yusuf Özdemir, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, oda başkanları, bazı kurum amirleri ile esnaflar katıldı.
Adıyaman’da Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen kutlamalarda, Vali Mahmut Demirtaş ahilik kaftanı aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Ahilik Haftası kutlamalarının açılışı konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, yüzyıllardır temelinde esnaflık ahlakı ve dayanışmanın oluşturduğu ahilik müessesine değindi.
Daha sonra kürsüye gelen Vali Mahmut Demirtaş ise konuşmasında, esnaf ve sanatkarlara yıllarca hizmet veren Tarihi Tuz Hanı’nın restorasyon çalışmalarına değinerek, “Adıyaman’da gerçekleştirmek istediğimiz ancak, hukuki sebeplerden dolayı ciddi bir çalışma yapamadığımız eserlerden bir tanesi de tarihi tuz hanıdır. Bu tarihi binanın projesi hazırlanmış ve kuruldan da onaylanmıştır. Hukuki problemleri çözdüğümüz anda inşallah en yakın bir zamanda bu binayı restore ederek Adıyamanlı vatandaşlarımıza güzel bir eser kazandırmayı düşünüyoruz” dedi.
Vali Mahmut Demirtaş konuşmasının devamında, “Ahilik İslam tarihinde ticareti ahlakla bütünleştirmiş çok önemli müesseselerden bir tanesidir. Bugün ülkemizde birlik ve beraberlik varsa, eğer ekonomimiz iyi bir şekilde işliyorsa bunda esnaflarımızın ve ticaret erbaplarımızın çok büyük katkıları bulunmaktadır. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak, Ahi Evran kültürünü tekrar canlandırmamız, haramı-helâlı ayırt etmemiz gerekiyor. Bütün esnaflarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Adıyaman Belediyesi tiyatro ekibi tarafından ahilikteki şed kuşatma töreni sahnelendi.
Vali Mahmut Demirtaş, yılın ahisi Abuzer Aslantürk’e kalafatı giydirerek Cumhuriyet altını hediye etti.
Tören sonrası Vali Mahmut Demirtaş ve protokol üyeleri, Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde tarihi oturakçı pazarı esnafını ziyaret etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karacasu’da ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliğiyle orman yangınlarına dikkat çekildi Aydın’ın Karacasu ilçesinde, orman yangınlarının önlenmesi ve çevrenin korunması adına Karacasu Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencileri, ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında bir araya gelerek Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpleri topladı. Türkiye’de son yıllarda artan orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Karacasu’daki Atatürk İlkokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlik kapsamında öğrencilere, ormanların korunması ve yangınların önlenmesi konularında bilgilendirme yapıldı. ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, çevrelerine duyarlılık kazanarak ormanların korunmasına katkıda bulundu. Karacasu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ülkemizde orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararın en aza indirilmesi amacıyla ’Benim Ormanım Temiz’ etkinliği kapsamında ’Orman Benim, Çöp Atmam, Yangını Önlerim’ sloganıyla İlçemiz Atatürk İlkokulu 4. sınıf öğrencileri ve Karacasu Karacasu Şehitleri Ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinin katılımıyla Dedebağ mevkiinde bulunan ormanlık alandaki çöpler toplandı" ifadelerine yer verildi.
İstanbul Trendyol Süper Lig: İstanbulspor: 0 - Adana Demirspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında İstanbulspor, Adana Demirspor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı Adana Demirspor’un 1-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Manev’in savunmanın arkasına attığı uzun pasta ceza sahası içi sağ tarafında İsmail Çokçalış’ın kontrol edip içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Yusuf Barasi’nin diziyle yaptığı dokunuşta meşin yuvarlak filelere gitti. 0-1 20. dakikada savunmanın kaptırdığı topta araya giren Yusuf Barasi, topla birlikte ceza sahasına girip sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Mücahit Serbest’in kurtarışında meşin yuvarlak oyun alanına döndü. 23. dakikada sağ kanattan Sambissa’nın yaptığı ortada penaltı noktası üzerinde Loshaj’ın kafa vuruşunda meşin yuvarlak yandan auta çıktı. 29. dakika Sambissa’nın pasında sol kanatta topla buluşan Mamadou, ceza yayı sol tarafına kadar ilerleyip yerden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yakın kale direğine çarpıp oyuna alanına döndü. 34. dakikada savunmanın kaptırdığı topta araya giren Yusuf Erdoğan’ın ceza yayı sağ tarafından yaptığı vuruşta kaleci Mücahit Serbest’in müdahalesi sonrası ceza sahası içi sol çaprazda topu önünde bulan Mendoza, kaleye yüzünü dönerek yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan auta gitti. Hakemler: Buğra Taşkınsoy, Mehmet Salih Mazlum, Ali Can Alp İstanbulspor: Mücahit Serbest, Duhaney, Mehmet Yeşil, Simon Deli, Coly, Ali Yaşar, Vorobjovas, Loshaj, Sambissa, Mamadou, Emir Kaan Gültekin Yedekler: Murat Eser, Vefa Temel, Emir Vuruşaner, Özcan Şahan, Okan Erdoğan, Tunahan Şamdanlı, Baran Vardar, Traore, Eren Arda Şan, Jackson Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Adana Demirspor: Magomedaliev, İsmail Çokçalış, Manev, Abdulsamet Burak, Mohammadi, Maestro, Michut, Mendoza, Yusuf Barasi, Yusuf Erdoğan, Balotelli Yedekler: Yılmaz Aktaş, Deniz Eren Dönmezer, Tayfun Aydoğan, Alioui, İzzet Çelik, Aymbetov, Burhan Ersoy, Dorukhan Toköz, Ozan Demirbağ, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Gol: Yusuf Barasi (dk. 10) (Adana Demirspor) Sarı kart: Balotelli (Adana Demirspor)