YEREL HABERLER - 18 Mayıs 2016 Çarşamba 18:29

Bilimsel Eczacılığın 117. Yılı Kutlanıyor

A
A
A
Bilimsel Eczacılığın 117. Yılı Kutlanıyor

51.Bölge Adıyaman Eczacı Odası Genel Sekreteri Eczacı Yaşar Koca, Bilimsel Eczacılığın 177. yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Adıyaman Eczacılar Odası Genel Sekreteri Yaşar Koca, halkın eczacılara olan güvenine değindi.
Yaşar Koca açıklamasında, eczacılar olarak çok yönlü bir değişim rüzgarının içinden geçtiklerini belirterek, “Bir yandan sağlık sistem, son sürat değişiyor. Diğer taraftan eczacılık hizmetleri tüm dünyada ve ülkemizde de çeşitleniyor. Bizim amacımız eczacılık yapmak, bilimsel temeli mesleğimizi daha iyi yapmak ve bütün bu değişime adapte olmakla yetinmeyip değişimin öncüsü olmak için çalışıyoruz. Tüm kamuoyunun şunu çok net bilmesini istiyoruz. Eczacı, eczacılık yapabilmek, kurumlarla, bürokrasiyle, ekonomiyle değil, hastayla ilgilenebilmek için çaba sarf ediyor. Eczanesini şu anda bulunduğu yerde tutabilmek ve hatalara sürekli hizmet verebilmek için mücadele veriyor. Ayrıca ülkemizde eczanelerde çalışan toplam 70 bin iş arkadaşımızı ve onların ailelerini korumak için uğraşıyor.
Adıyaman’da 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin faaliyete geçmesi ve 2. basamak devlet hastanesinin olmayışı hem hastalarımız hem de biz eczacılara çok ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Bu nedenle birçok meslektaşlarımız başka illere taşınmış bir kısım meslektaşlarımız eczanesini kapatmak zorunda kalmıştır.
İlaç hizmetlerinin sürdürülebilirliği, sağlıkta güvenin simgesi eczanelerimizin varlıklarının ve yaygınlıklarının sürekliliği ve ülkemiz için ciddi istihdam alanın korunabilmesini istiyoruz” dedi.
Koca açıklamasının devamında, “Kamu eczacılarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda da mutlaka bir girişim yapılmalıdır. Eczacı kar oranlarının artırılmalı, eczacıya verdiği sağlık danışmanlığı ve hasta güvenliği takibi hizmetleri için bir meslek hakkı tanınmalıdır. 2004 yılından bu yana referans fiyat uygulamasına bağlı olarak 572 kez düşen ilaç fiyatlara nedeni ile eczane stoklarında oluşan kayıpların ilaç firmalarca telafi edilmemiştir. Eczacıların önemli bir kısmının serbest eczacılığa yönelmesi, kamuda, hastanelerde ve ilaç sanayisinde eczacılara yönelik kadroların oldukça sınırlı olması, eczacısız hastanelerin bulunması, özellikle hastane eczacıların depo sorumlusu gibi görülmesi klinik eczacılık alanında etkin rol verilmemesi başlıca sorunlarımızdandır. Türkiye’de bugün 29’u öğrenci olan 37 Eczacılık Fakültesi bulunmaktadır. Eczacılık fakülteleri açılırken popülist kaygılar yerine ülkenin gerçek ihtiyacı gözeterek bir plan ve program dahilinde hareket edilmesi de artık kaçınılmaz bir hal almıştır.
Bu doğrultuda artık yeni eczacılık fakültesi açılmamalı, var olanların kontenjanların yeniden gözden geçirilmeli ve azaltılmalıdır. Bütün bu taleplerimiz karşılığında, eczanelerin ekonomisi ile birlikte hastanın sağlığının da gelişeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir