GÜNDEM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 09:56

Gölbaşı’nda ilk defa perkütan nefrostomi takıldı

A
A
A
Gölbaşı’nda ilk defa perkütan nefrostomi takıldı

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde bir hastanın iki böbreğine perkütan nefrostomi takıldı.


Adıyaman’ın Gölbaşı İlçe Devlet Hastanesi’nde mesane tümörü olan ve tıkanıklığa bağlı böbreklerinde çift taraflı hidronefrozu (genişleme-şişme) olan hastanın, böbrek yetmezliğine girerek böbreklerini kaybetmemesi ve diyaliz hastası olmasının önlenmesi için iki böbreğine de perkütan nefrostomi takıldı.


Başarılı geçen operasyon sonrası hastanın böbrek değerleri normale dönerek, böbrek yetmezliği gelişiminin önüne geçildi.


Gölbaşı Devlet Hastanesi’nde ilk defa gerçekleştirilen, genellikle üniversite hastaneleri ya da eğitim araştırma hastanelerinde uygulanan bu özellikli ve detaylı işlemin başında Radyoloji Uzmanı Dr. Zekai Emre Sevgilioğlu ve Üroloji Uzmanı Dr. Osman Coşkun yer aldı.


Operasyon sonrası değerlendirmede bulunan Radyoloji Uzmanı Dr. Zekai Emre Sevgilioğlu ve Üroloji Uzmanı Osman Coşkun, “Hastanemize başvuran ve yapılan kontrolleri sonrasında mesane tümörü nedeniyle her iki böbreğinde hidronefroz gelişen, böbreklerini kaybetme riski bulunan hastanın yapılan kontroller sonrasında kaybedecek zamanı olmadığı göz önüne alındığında hızlıca operasyonu planladık. Görüntüleme cihazları rehberliğinde her iki böbreğin cilt yoluyla drenajını sağlayacak sistemi birlikte başarıyla yerleştirdik” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TV+, Oscar ödüllü ’The Holdovers’ filmini üniversitelilerle buluşturuyor Dijital içerik platformu TV+, mayıs ayı boyunca üniversite kampüslerine açık hava sinema keyfini taşıyor. Dijital içerik platformu, 15-23 Mayıs tarihleri arasında Antalya, İzmir, Adana, Gaziantep ve Eskişehir’de son dönemin en çok konuşulan filmlerinden ’The Holdovers’ı üniversitelilerle buluşturuyor. Film ve dizilerle yıl boyu ekran tutkunlarının yanında olan TV+, eğlenceyi üniversite kampüslerine taşıyor. Dijital içerik platformu, mayıs ayı boyunca Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üniversitelerde açık hava sinema etkinliklerine başlıyor. Dijital içerik platformu, Akdeniz Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde, 2023 yılının en çok konuşulan yapımları arasında yer alan Oscar ödüllü film ’The Holdovers’ı gençlerle bir araya getiriyor. Öğrencilerin, Turkcell’in iç iletişim ve iş veren markası T.Life dünyasını da deneyimleme fırsatını bulacağı etkinliklerde harika bir akşam üniversitelileri bekliyor olacak. Muhteşem performans Oscar getirdi Sinema dünyasında çarpıcı yapımlarıyla adından söz ettiren ve her yıl en iyi film kategorisinde bir aday çıkaran "Focus Features’ın yapımcılığını üstlendiği “The Holdovers”, samimi ve akıcı anlatımıyla öne çıkıyor. 96. Oscar Ödülleri’nde Da’Vine Joy Randolph’un muhteşem performansıyla “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü kazandığı “The Holdovers”, 1970 yılında geçen bir dönem filmi. Film, okul dışında bir hayatı olmayan bir öğretmen, sürekli sorun çıkaran bir öğrenci ve okulda görevli olan bir aşçının başından geçenleri anlatıyor. Açık hava sinema takvimi şöyle 15 Mayıs Çarşamba - Antalya Akdeniz Üniversitesi, 17 Mayıs Cuma - İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, 20 Mayıs Pazartesi - Adana Çukurova Üniversitesi, 21 Mayıs Salı - Gaziantep Üniversitesi, 23 Mayıs Perşembe - Eskişehir Teknik Üniversitesi.
Bursa Çocuk parkı içerisindeki Fransız Mezarlığı, mezar taşlarıyla dikkat çekiyor Bursa’da bir çocuk parkı içerisinde bulunan Fransız Mezarlığı, tarihi mezar taşları ile dikkat çekiyor. Pek çok gayrimüslimin yattığı bilinen mezarlıkta, en eski 1831 en yeni 1927 yılına ait haç işaretli mezar taşları bulunuyor. Bursa’nın Yıldırım ilçesi Piremir Mahallesi’nde bir çocuk parkı içerisinde bulunan Fransız Mezarlığı dikkat çekiyor. Birçoğunun üzerinde Hristiyanlığın sembolü olan haç bulunan 32 mezar taşından en eskisinin 1831, en yenisinin de 1927 yılına ait olduğu biliniyor. İsmi Fransız Mezarlığı olsa da günümüze ulaşan mezar taşlarındaki isimlerin içerisinde İtalyan, Alman, İngiliz, Ermeni ve İsviçreli olmak üzere birçok milletten insanın yattığı anlaşılıyor. 1940’lı yıllara kadar gayrimüslim mezarlığı olarak kullanılan alan, şimdilerde konut alanları ve çocuk parkı olarak kullanılıyor. Çocuk parkı içerisindeki mezar taşları kasvetli yapılarıyla dikkat çekiyor. “Burada tarihe duyulan bir saygı var” Mezar taşlarına mahalle sakinleri tarafından sahip çıkıldığını ifade eden Piremir Mahallesi Muhtarı Seyran Okumuş Pekmez, “Yaklaşık 1978’den bu yana bu mahalledeyim. Hatırladığım kadarıyla geçmiş dönemlerde de burası Fransız Mezarlığı olarak biliniyordu ve çok dağınık bir şekildeydi. Şu anda anıt mezar olarak buradaki eserler koruma altına alındı. Mezarlığın hemen yan tarafında oturma alanları ve çocuk parkı var. Çocuk cıvıltıları ile birlikte bence çok güzel bir yer olduğunu düşünüyorum. Burada tarihe duyulan bir saygı var. Buraya yurt dışından gelen insanlar oluyor, hatta kısa bir zaman önce yurt dışından buraya gelip çekim yaptılar” şeklinde konuştu. (AB-