GENEL - 26 Şubat 2017 Pazar 11:33

Ziraat mühendisi kalorifer kazanı üretti

A
A
A
Ziraat mühendisi kalorifer kazanı üretti

Ağrı’da Ziraat Mühendisi İsrafil Köse, babasına ait sobacı dükkanında kalorifer kazanı üretiyor.
Ordu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun olan İsrafil Köse, yüksek lisans yaptıktan sonra baba mesleğine el attı. Ağrı’da baba mesleği olan sobacılıkta farklı işler yapmak isteyen Köse, uzun süre çalıştığı kalorifer kazanı projesini başarıyla tamamlayarak kazan imal etmeye başladı. Baba mesleği sobacılığı sevdiği için bu mesleği tercih ettiğini vurgulayan Köse, ürettiği kalorifer kazanıyla ilgili patent başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Bu projeyle doğu bölgesine açılmayı hedeflediklerini belirten Köse, “Soğuk bir ilde yaşadığımız için bölge halkının ihtiyacı vardı. Hem yakıttan tasarruf, hem de daha fazla ısınmaya ihtiyaç duyduğumuz için, böyle bir tasarım çalışması yaptık. Uzun süredir bu proje üzerinde çalışıyordum” dedi.

“Ürünümüz Türkiye standartlarına uygun”
Kalorifer kazanını ilk olarak kendi iş yerine kurduklarını kaydeden Köse, test çalışmasının başarıyla sonuçlanmasının ardından piyasaya satmaya başladıklarını belirtti. Ürettikleri kalorifer kazanını 2 bin TL’ye sattıklarını ifade eden Köse, “İlk denemesini kendi dükkanımızda yaptık. Bize faydalı olan, insanlara da faydalı olsun istedik. Şu anda kalorifer kazanlarımızı alan müşterilerimizin hepsi memnun. İnşallah Türkiye’nin her yerine bunu yaymaya çalışacağız. Türkiye standartlarına uygun ürünümüz için aynı zamanda patent başvurusunda da bulunduk. İnşallah patentini alacağız” diye konuştu.
Ağrı’da kalorifer kazanlarını üretirken ham madde sıkıntısı çektiklerini ifade eden Köse, “Kalorifer kazanı üretirken, en fazla yaşadığımız sorunlardan birisi ham madde ihtiyacı. Ham maddeyi dışarıdan getirmek zorunda kalıyoruz. Bu da yüksek maliyete sebep oluyor. Eğer ham madde için bir çalışma olursa ürettiğimiz kalorifer kazanlarını daha ucuz bir fiyata vatandaşlarımıza satacağız. Böylece bizim adımıza daha iyi maliyetli ve vatandaşımıza daha uygun fiyata vereceğimiz kalorifer kazanını imal etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

“Siparişleri yetiştiremiyoruz”
Kalorifer kazanlarına çevre illerden yoğun bir talep olduğunu ve siparişleri yetiştiremediklerini vurgulayan Köse, “Kalorifer kazanımızı çevre illerden isteyen müşterilerimiz var. Ancak şu anda sadece Ağrı’da bunun satışını yapmaktayız. İnşallah ilerleyen zamanlarda bölgesel olarak çalışacağız” dedi
Yaptıkları kalorifer kazanının diğer kalorifer kazanlarına göre daha tasarruflu olduğuna değinen Köse, “Diğer kazanlarda fana ihtiyaç varken bu kalorifer kazanında fana ihtiyaç yok. Ekstradan ızgarası sulu ızgaradır. Izgarasında su dolaştığı için yanmaya başladığı anda ısıtmaya başlıyor. Bu da ısı konusunda büyük bir avantaj oluyor. Hem zamandan hem de ısıdan tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca kalorifer kazanlarını talebe göre değişik ebatlarda yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Oğlumla gurur duyuyorum”
Öte yandan, kalorifer kazanı projesinden dolayı oğlu İsrafil Köse ile gurur duyduğunu ifade eden baba Muzaffer Köse de, oğluyla birlikte yaptıkları işi başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Motosikletine dağ keçisi boynuzu taktı, trafikte ilgi odağı oldu Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun motosikletine taktığı dağ keçisi boynuzu ile ilgi odağı oldu. Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun, Chopper tipi alçak binişli motosiklet aldı. Daha sonrasında motosikletini çeşitli eklemelerle modifiye etmeye başlayan Altun, bir avcı kulübünde duvarda gördüğü dağ keçisine ait olan boynuzu motosikletine taktırdı. Trafikte ’boynuzlu motosikletli’ olarak anılmaya başlayan Altun, vatandaşların kendisini motosiklet üzerinde gördüğünde video ve fotoğraf çekerek ilgi gösterdiğini, kendisinin de bu ilgiden mutlu olduğunu söyledi. "Bu tarz Alman askerlerinin savaş dönüşü dizayn ettikleri bir tarz" Amerikan motosiklet kulüplerine tutkulu olduğunu belirten Altun, "Amerikan motosiklet kulübü hastasıyım. Kulüpteki motosikletlere yıllar öncesinden hevesim vardı. Sonra ben de bu Chopper’ı aldım. Motorum 350 cc ve çeşitli aksesuar modifiyeleri ile kendime göre bir tarz oluşturdum. Bu tarz aslında yıllar önce Alman askerlerinin motorlarını savaştan döndükten sonra motorlarına dizayn ettikleri bir tarz. Artı olarak ben sadece dağ keçisi boynuzunu ekledim" dedi. "Boynuz dağ keçisine ait" Motosikletine monte ettiği dağ keçisine ait olan boynuzu bir avcı kulübünün duvarında gördüğünü anlatan motosiklet tutkunu Altun, "Bu boynuzu bir avcı kulübünde duvarda gördüm, Boynuzu görür görmez motosikletimin önüne güzel olacağını düşünerek aldım, gerçekten de güzel oldu. Trafikte giderken ışıklarda durduğum zaman vatandaşlar video ve resim çekiyorlar. Ayrı bir havası, kendine has bir ilgisi oldu motosikletimin. Boynuzu takalı 1 yıl oldu, motosiklet de 3-4 yıldır bende. Sinyalimi, farımı, sürüşümü engelleyen herhangi bir sorun yok, sadece motosikletime bir makyaj, bir süs yaptım. Trafiğe ve kurallara uymayan bir engelim yok, eğer olsa boynuzu kendim takmam" şeklinde konuştu. Chopper sahibi motosiklet tutkunlarının, farklı tarzlarına karşın trafikte gayet dikkatli motosiklet kullandıklarının da altını çizen Altun, "Chopper sahibi insanlar trafikte en düzgün motosiklet kullanan, kurallara harfiyen uyan motosiklet sürücüleridir. Motosiklet özgürlüktür, motosikletin üzerinde kendimi uçuyor gibi hissediyorum" sözlerine yer verdi. "Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz" Motosikleti sıkça gördüklerini belirten esnaf Şehmus Tular ise, "Bu arkadaş motosiklet hastası. Değişik bir tarz yapmış, hoşumuza da gidiyor. Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz. Değişik bir motor, arkadaş da biraz böyle şeyleri seviyor sanırım. Bu da bizim hoşumuza gidiyor. Söylenene göre yabani dağ keçisinden alınan boynuzmuş, orijinal bir şey olduğunu bana söyledi kendisi. Böyle şeyleri seviyor demek ki, Allah kaza bela vermesin" ifadelerini kullandı. (MUB-FKE-