YEREL HABERLER - 18 Kasım 2012 Pazar 12:44

BURHANİYELİ SİMİTÇİ ZEYTİNE ŞİİR YAZDI

A
A
A
BURHANİYELİ SİMİTÇİ ZEYTİNE ŞİİR YAZDI

Balıkesir`in Burhaniye ilçesinde, simitçilik yapan ve adını sigara karşıtı şiirlerle duyuran Ahmet Nedim Hergül`ün yazdığı zeytin şiiri de büyük ilgi gördü.
30 yıl içtiğii sigarayı bıraktıktan sonra yazdığı sigara karşıtı şiirlere adını duyuran Hergül, dünyanın en kaliteli zeytinyağının körfez bölgesinde üretildiğini söyledi. Sigara karşıtı şiirlerinin yanı sıra, Sigaramın Dumanı adlı bir de oyun yazan Ahmet Nedim Hergül, bu defa körfezde halkın yüzde yetmişinin geçimini sağlayan zeytin için şiir yazdı. Zeytin diyarında yaşamanın mutluluğunu yaşadığını bildiren Ahmet Nedim Hergül, ``Gençliğimden beri şiir yazarım. Çeşitli konularda şiirler yazdım. Şu anda da Cumhuriyet Meydan`ında simit satarak geçimimi sağlıyorum. Zeytin için de şiir yazdım. Diğer şiirlerimde olduğu gibi zeytin şiiri de ilgi gördü. Şiirlerimi değişik kurum ve kuruluşlara da hediye ediyorum. Engelliler ve kadınlar için de şiirler yazdım. Şiir yazmayı çok seviyorum. Dünyanın en lezzetli zeytinyağı yöremizde üretilmektedir. Zeytin bizim yöremizin geçimi ve süsüdür. Çevreci bir insanım. Herkesin çevreye duyarlı olmasını istiyorum`` dedi.
ZEYTİN
Yurdumun yeşil taneli bereketisin
Verdiğin meyveyle sağlıksın sen
Beyaz güvercinin gagasında
Barışın da simgesi oldun sen.
Asırlardır insanlara kazanç kapısı
Senden toplanan bereketli tanelerinle
Sofraların değişmez tadısın
O, nefis yağınla sağlıksın sen
Seni toplayan insanların umudusun
Genç kızların çeyiz parası
Çocukların okul masrafı
Evlerin ekmek parasısın sen
Güftelere beste, şiirlere şarkı
Yörelerde türkü oldun
Söyleniyorsun asırlardır dilden dile
Bir efsane oldun sen
Kolay değildir seni dallarından ayırmak
Vedalaşman zor olur bırakmazsın tanelerini
Ellerde eldiven, yüzlere takılan atkılar
Soğuk rüzgar demeden toplanırsın
İşte maceran sona eriyor
Şimdi çuvallardasın, sıkılmaya gidiyorsun
Yemeklere tat, sofralara lezzet için
Yeşil gözlü, sarı saçlı gelinim benim.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor Kış sezonunun gözde sebzeleri arasında yer alan ve turşusu başta olmak üzere çorbası, dolması, salatasıyla lezzet kültürlerinde önemli bir yere sahip olan beyaz lahananın Sakarya’da hasadına devam ediliyor. Tarladan 40 liraya çıkan ürün ise tezgahlarda 200 liradan alıcı buluyor. Sakarya’nın verimli topraklarında yetiştirilen beyaz lahana, tarlalarda hummalı bir çalışmayla toplanıyor. Yağmur, çamur, sıcak soğuk demeden bin bir emekle toplanan lahanalar, hem iç piyasaya gönderiliyor hem de turşuluk olarak değerlendirilmek üzere hazırlanıyor. Bu seneki verimden memnuniyet duyan üreticiler, kışın habercisi olan sebzeyi 7’den 70’e herkesin yiyebileceğini dile getirdi. Erenler ilçesine bağlı Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve burada üreticilik yapan Sadettin Duman, tarladan tanesi yaklaşık 50 liraya çıkan lahananın ise Pazar ve marketlerde yaklaşık 200 liraya satıldığını aktardı. "Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor" Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve üreticilik yapan Sadettin Duman, "Mahallemizde 5 bin dönü arazisinin yaklaşık 2 bin dönümünde lahana var. Totale bakacak olursak Sakarya’da yaklaşık 3 bin 500 dönüm lahana ekilmiş durumda. Hasat devam ediyor. Lahana kış sebzesidir ve ekimlerini Temmuz 15 ile Ağustos’un 15’ine kadar devam eder. Lahanadan sarma, turşu ve yemek yapılır. Lahana dışında diğer ürünlerde de geçerlidir su olmadan olmaz. Bin bir emekle toplanıyor çapa, kesim bakımın yanı sıra yağmur ve çamur demeden çalışıyoruz. Artı hava şartları da çok önemli kaliteli olması için. Lahanalar tane olarak satılır ve pazarcılar 40-50 bandında bir fiyatla alıyor ancak pazarda ise 150-200 liraya satılıyor biz bunu görünce şaşırıyoruz. Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor. Ama her mahsul genelde böyle oluyor. Tarlada, köylüde ucuz, pazarda pahalı. Üreticiyi de düşünmek lazım. Toptancı, aracı da kazanıyor ama bu kadar fark olmaması lazım. Bu ürünün hasadı büyük bıçaklarla yapılıyor. Yağmur, çamur demeden çalışıyoruz hatta kar yağarken bile çalıştığımız oldu. Günlerimiz hep yağmurlu geçiyor bizimde yağmurluklarımız var onları giyerek çalışmaya devam ediyoruz" dedi.