ÇEVRE - 13 Kasım 2017 Pazartesi 15:58

Aksaray’a üçüncü deprem gözlem istasyonu kuruldu

A
A
A
Aksaray’a üçüncü deprem gözlem istasyonu kuruldu

Aksaray’da USAG Projesi kapsamında 2017 yılında kurulması planlanan geniş bant deprem gözlem istasyonlarından biri de Güzelyurt ilçesi Belisırma köyüne kuruldu.

Aksaray’da USAG Projesi kapsamında 2017 yılında kurulması planlanan geniş bant deprem gözlem istasyonlarından biri de Güzelyurt ilçesi Belisırma köyüne kuruldu.


Aksaray Acil Afat Durum (AFAD) Müdürü Cezmi Türkmen, Deprem Dairesi Başkanlığınca yürütülen ‘Ulusal Sismolojik Ağın Geliştirilmesi’ (USAG) projesi kapsamında Türkiye genelinde 255 geniş bant ve 658 ivme-ölçer olmak üzere toplam 913 deprem gözlem istasyonu çalıştığını belirterek, bu sayının arttırılması için yapılan çalışmalar kapsamında Aksaray’a da deprem gözlem istasyonu kurulduğunu kaydetti. Aksaray’da Altınkaya kasabasında ve sanayi Valilik Ek Hizmet binası ile birlikte toplam 3 adet Deprem Gözlem İstasyonu kurulumunun tamamlandığını belirten Cezmi Türkmen, “İlimiz genelinde Tuz Gölü fay hattı ve Hasan dağı tektonik hareketlilik deprem etkinliği 7/24 izlenmektedir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.