POLİTİKA - 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:40

’Altılı Masa’da bulunan 2 genel başkan partilerine veda etti

A
A
A
’Altılı Masa’da bulunan 2 genel başkan partilerine veda etti

Altılı Masa’da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener’de partisine veda etti.


Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Demokrasi ve Atılım Partisinden oluşan ’Altılı Masa’ ilk toplantısını 12 Şubat 2022’de gerçekleştirdi. Millet İttifakından bağımsız olan masa, 26 Ocak 2023’te yaptığı 11’inci toplantı sonrasında kendini "Millet İttifakı" olarak tanımladı. Ardından 30 Ocak 2023’te Altılı Masa tarafından Ortak Politikalar Mutabakat Metni Ankara’da kamuoyu ile paylaşıldı. Cumhur İttifakına karşı Cumhurbaşkanı adayı belirleme süreci uzun süren Altılı Masa’da İYİ Parti, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını desteklemeyerek 3 Mart 2023’te masadan ayrıldı. Masadan ayrılışı kısa süren İYİ Parti, 6 Mart 2023’te dönerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etti. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı aynı gün Saadet Partisi Genel Merkezinde yapılan mitingle halka duyuruldu.



Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı seçildi


14 Mayıs 2023’te gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,50 alırken Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,90 oy aldı. Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu’na 2 buçuk milyonu aşkın fark attı ama Cumhurbaşkanı seçimi 50 artı 1 şartı arandığından dolayı seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerde ise Erdoğan yüzde 52,18 alarak Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,82 oy aldı.



CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi


Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ardından CHP, yaklaşık 6 ay sonra 38. Olağan Kurultayı’nı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Yapılan seçimlerin ardından Manisa Milletvekili Özgür Özel, genel başkanlık seçimini kazanarak CHP’nin 8. genel başkanı oldu. Böylece CHP’de genel başkanlığı 13 yıl süren Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi.



İYİ Parti’nin kurucu lideri Akşener, partisine veda etti


İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener, 31 Mart yerel seçim sonuçlarının ardından partisini seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı. Akşener, ardından kurultayda genel başkan seçimi için aday olmadığını açıkladı. 27 Nisan’da ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilen İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda adaylardan Müsavat Dervişoğlu genel başkanlığa seçildi. Böylece İYİ Parti’nin kurucu lideri ve ilk genel başkanı olan Meral Akşener’de partisine veda etti.



’Altılı Masa’da bulunan 2 genel başkan partilerine veda etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Büro Memur-Sen: “Şiddete karşı bütün memurlar korunsun” Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) Genel Başkanı Yusuf Yazgan, şiddet konusunda bütün kamu görevlilerini ve kamu hizmetini yerine getiren çalışanları koruyacak bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Büro Memur-Sen, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na gönderdiği yazı ile kamu görevlilerine şiddet konusunda yapılacak düzenlemenin bütün kamu görevlilerini kapsaması talebini iletti. Konuyla ilgili bilgi veren Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını, sağlıkçıya da, eğitimciye de, gümrük memuruna da yapılan saldırıları kınadıklarını söyledi. Şiddete yönelik Ceza Kanunu’nda düzenlemeler olmasına karşın kamu görevini yerine getirenlere karşı ek düzenlemelerin ihtiyaç haline geldiğini belirten Yazgan, “İlk sağlık çalışanlarına yönelik olarak yapılan, şimdi de eğitim çalışanlarına yönelik yapılması hazırlığında bulunulan şiddetle mücadele konusunda daha kapsayıcı ve sorunu bütün olarak çözen bir adım atılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi aşamasında vatandaşlarla yüz yüze görev yapan kamu görevlilerinin şiddete maruz kalma oranlarının daha yüksek olduğunu belirten Yazgan, bunların başında ise adliye, maliye, SGK, İŞKUR, valilik çalışanları, nüfus memurları, Ticaret Bakanlığı, gümrük çalışanları, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki kamu görevlilerinin geldiğini ifade etti. Her meslek grubuna yönelik şiddete her zaman karşı çıktıklarını ve mağdurların yanında yer aldıklarını belirten Yazgan, kamu görevlilerine yönelik şiddete karşı devletin koruyucu girişimlerini bu açıdan önemsediklerini söyledi. Yapılacak düzenlemenin bütün kamu görevlilerini kapsayıcı şekilde olması taleplerine ilişkin de Yazgan, “Sağlık çalışanları şiddete maruz kaldığında toplumsal olarak tepki gösterdik, sağlıkta şiddet yasası ve buna bağlı olarak tutuklu yargılama düzenlemesi yapıldı. Bütün toplumu ayağa kaldıran bir menfur olay yaşandı ve bir okul müdürümüz öğrencinin saldırısıyla hayatını kaybetti. Haklı olarak eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi çağrıları yapıldı ve bu çağrıya olumlu cevap geldi. Bu çağrıların karşılık bulması sorunların çözümüne yaklaşım açısından çok önemlidir. Biz meseleyi bütüncül olarak çözmek için sesleniyoruz: Her meslek grubunun başına bir şey geldikçe bir yasal düzenleme yapmak yerine, bütün kamu görevlilerini ve kamu hizmetini yerine getiren çalışanları şiddetten koruyacak, tutuklu yargılama dahil birçok caydırıcı müeyyideyi içeren bir düzenleme hayata geçirilmelidir. Bir kez yapılacak düzenlemeyle kamu görevlilerine ve kamu hizmetlerine karşı şiddetle mücadelede önemli bir adım atmış oluruz” ifadelerini kullandı.