KÜLTÜR SANAT - 19 Nisan 2024 Cuma 13:34

Ankara’da "Konuşma Dili Olarak Türkçe Çalıştayı" düzenlendi

A
A
A
Ankara’da "Konuşma Dili Olarak Türkçe Çalıştayı" düzenlendi

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından "Konuşma Dili Olarak Türkçe Çalıştayı" gerçekleştirildi.


Ankara’da Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’in yanı sıra TDK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, TDK Güncel Türkçe Sözlük Bilim ve Uygulama Kolu uzmanları, yayıncılar, spikerler ve sunucuların katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, Türk dilinin korunması ve geliştirilmesine yönelik konular ele alındı. TDK Başkanı Mert, kurumun Türk dilinin zenginliğini ortaya çıkararak uluslararası alanda daha yüksek bir konuma gelmesi ve Türk kültür coğrafyasında iletişim dili olması amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Kurumun diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği geliştirerek Türkçeyi korumaya yönelik çabalarını artırdığını da belirten Mert, sosyal medyanın dil üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.


Çalıştayın baş spikeri Şener Mete, Türk dilinin dünyanın en eski dillerinden biri olduğunu ve pek çok üniversitede Türkoloji alanında çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Türkçenin geliştirilmesinde medya mensuplarının da önemli bir rol oynadığını vurgulayan Mete, dil bilinciyle işlerini yürüten tüm meslektaşlarına teşekkür etti.


Çalıştay çerçevesinde üç oturumda toplam 18 bildiri sunuldu.



Ankara’da "Konuşma Dili Olarak Türkçe Çalıştayı" düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Ülken’den "şehir tanıtım günleri" tepkisi Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, şehir tanıtım günleri adıyla düzenlenen etkinliklerde, maliyetin altında satılan ürünlerin sağlıklı olup olmadığının tartışmaya açık bir konu olduğuna dikkat çekerek "Hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda da halk sağlığına zarar vermektedir" dedi. Aydın’da son günlerde şehir tanıtım günleri adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının artması üzerine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, açıkta ve maliyetin altına satılan ürünlerin hijyen sorunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanan durumun yerel tacir ve esnafın yanı sıra halk sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Ülken, "x" şehir tanıtım günleri adı altında yapılan etkinliklerin net bir şekilde karşılarında olduklarını söyledi. Konu ile ilgili Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle de görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirten Ülken, "Tacir esnaf taş, Aydın halkı mikrop mu yesin?" başlığıyla yaptığı açıklamasında "Son dönemde kentimizde ’x’ şehir tanıtım günleri adı altında o şehrin gastronomisi hariç tereyağından peynire, bakliyattan sucuğa varıncaya kadar her türlü ürünün satış alanı haline gelen etkinlikler düzenlenmektedir. Yerel tacir ve esnaf sabit kira, elektrik, su, işçilik, vergi, ruhsat harcı, katı atık, işgaliye, aidat, tabela vergisi ve daha bir çok maliyetle daralan ekonomide ayakta kalmaya çalışırken, bu tarz il dışından gelen, maliyeti 900 TL’nin altında olmayan 3 kilo tereyağının 500 TL’ye satılması gibi birçok konuda sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık ve açık alanda satılmasının hijyen sorunlarına sebep olacağı ürünlerin halkımıza pazarlanması, yerel tacir ve esnafa, aynı zamanda halk sağlığına zarar vermektedir. Bu uygulamaya net bir şekilde karşıyız. Mutlaka başka bir ilin gastronomisinin tanıtımı ile ilgili bir etkinlik, 4-5 ürün ve yemek ile senede en fazla 1-2 defayı geçmemek üzere ve çok iyi bir devlet denetimiyle yapılabilir. Ancak, bu süreklilik arz eder ve belirtilen şehre ait olmayan her türlü ürün çeşitliliğini içerirse, Aydın tüccarının temsilcileri olarak bu konuya şiddetle karşı çıkmak ve gerekli her türlü çalışmayı yapmak bizim asli vazifemizdir. Konu ile ilgili Aydın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla gerekli görüşmelerimizi yaptık, talebimizi ilettik. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuya hassasiyetle yaklaşıp, incelemeye aldılar" ifadelerine yer verdi.