YEREL HABERLER - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 10:38

Ankara'ya“Sağlık Serbest Bölgesi” İçin Temaslar Hızlanıyor

A
A
A
Ankara'ya“Sağlık Serbest Bölgesi” İçin Temaslar Hızlanıyor

Ankara’da sağlık serbest bölgesi kurulması yönünde TÜGİAD Ankara Şubesi öncülüğünde başlatılan çalışmalar ivme kazanıyor.
TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Naslı, TÜGİAD tarafından hazırlanan, Ankara’nın sağlık turizmi potansiyeli ve sağlık serbest bölgesine uygunluğunu içeren raporu Bakanlık yetkililerine sundu. 80’i aşkın hastanesi ve köklü bir birikime sahip tıp fakülteleri ile Ankara’nın, sağlık sektöründe güçlü bir alt yapıya sahip olduğunu anlatan Naslı, dünya genelinde Joint Commission International (JCI) akreditasyonuna sahip 500 hastaneden 7’sinin Ankara’da bulunduğunun altını çizdi. Naslı, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Haymana, Kazan, Kızılcahamam ve Polatlı ilçelerinin ise termal kaynaklar bakımından son derece zengin olduğunu işaret etti. Sağlık turizminde güçlü bir potansiyele sahip ve sağlık serbest bölgesi için gerekli her türlü unsuru bünyesinde barındıran Ankara’da, buna uygun çok sayıda alan da bulunduğunu belirten Naslı, özellikle termal kaynaklarca zengin bölgelerde belirlenecek bir alanın serbest bölge ilan edilebileceğini söyledi. Naslı, “Türkiye’de 663 sayılı KHK ile sağlık serbest bölgelerinin kuruluşunun önü açılmıştır. Bu kapsamda, sağlık serbest bölgeleri kurulacak iller arasında mutlaka Ankarada yer almalıdır.Ankara sağlıkta silikon vadisi olabilecek bir potansiyele sahiptir” dedi.
SSB ÇALIŞMALARI HIZLANACAK
Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dt. Gül Ateş de, Ankara’nın marka hastaneleri, tıp fakülteleri, kaplıcaları, zengin doğal kaynakları ve bürokrasinin merkezi oluşu dolayısıyla sağlık turizmi alanında güçlü bir potansiyeli bulunduğunu ve bir sağlık serbest bölgesi kurulması için de son derece uygun olduğunu görüşünü dile getirdi.
Sağlık serbest bölgeleri konusunun Türkiye’de henüz çok yeni olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığı’nın bu konuya ciddi biçimde eğildiğini ifade eden Ateş, bu alandaki çalışmaların önümüzdeki dönemde hızlanacağını bildirdi. Ateş, Şubat ayında yayımlanan genelge ile kurulan Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu ile sağlık turizmine yönelik çalışmaların daha etkin biçimde yürütüleceğini söyledi.Bakanlığın sağlık serbest bölgesi konusunda illerden gelecek talep ve tekliflere açık olduğunu ifade eden Ateş, halen çeşitli illerden gelen taleplerin değerlendirildiğini bildirdi.
100 MİLYAR DOLARLIK SAĞLIK TURİZMİ PAZARI
Sağlıkla ilgili ekonomik ve turistik hareketlerin dünyada ortaya çıkardığı pazarın 100 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin bu pastadan aldığı pay, son yıllarda artmakla birlikte henüz düşük düzeyde bulunuyor. Yılda yaklaşık 400 bin yabancı hasta tedavi eden Türkiye, 2.5 milyar dolar dolayında bir döviz girdisi sağlıyor. “2023’te, yılda 2 milyon yabancı hasta tedavi etme ve 20 milyar dolarlık döviz girdisi” hedefleyen Türkiye’nin bu hedefe ulaşabilmesinde, önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek sağlık serbest bölgeleri stratejik önem taşıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.