GENEL - 21 Ekim 2018 Pazar 11:48

Antik Roma Tiyatrosu’na büyükşehir koruması

A
A
A
Antik Roma Tiyatrosu’na büyükşehir koruması

Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi” çalışmaları kapsamında ortaya çıkardığı Antik Roma Tiyatrosu’nu koruma altına aldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi” çalışmaları kapsamında ortaya çıkardığı Antik Roma Tiyatrosu’nu koruma altına aldı.


Son zamanlarda ateş yakılarak ve çevresi kirletilerek zarar verilen Antik Tiyatro, genel temizliğinin yanı sıra yabani otlardan temizlenerek, çevresi de tel örgülerle çevrildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna’nın Başkent’in dev bir meydana kavuşacağını açıkladığı Ulus’ta, alt ve üst yapı çalışmaları sırasında tarihin ve tarihi mekanların korunmasına da azami özen gösteriliyor. Ankara Kalesi ve çevresinde hummalı bir restorasyon ve yenileme çalışması sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bölgenin baştan sona tarihle iç içe görüntüsünün sağlanması adına bölgenin birçok noktasında ayrı projeler yürütüyor. Büyükşehir ekipleri, şimdi de tarihi Roma Tiyatrosu’ndaki restorasyon proje çalışmalarında son aşamaya geldi.


Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mekanları ortaya çıkarma çalışmaları kapsamında sürdürdüğü restorasyon çalışmaları ile 5 bin kişilik tarihi Roma Tiyatrosu, “Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı” sınırları içerisinde yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma, Uygulama ve Demetim Müdürlüğü (KUDEM) yetkilileri, bölgenin ayrıca birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde bulunduğuna dikkat çekerek, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandığını ifade ettiler.


Tarihi tiyatronun korunması noktasında önlemleri artırdıklarını belirten yetkililer, şunları söyledi:


“Roma Tiyatrosu’nun aslına uygun restorasyonun yapılması için başlanan proje çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Bu çalışmalar sürerken, kimliği belirsiz kişiler tarafından Tiyatro’da ateş yakılması, çevresinin kirletilmesi olaylarını sıklıkla yaşıyoruz. Biz de bu duruma karşı bir takım önlemler almak üzere harekete geçtik.”


Büyükşehir Belediyesi’nce Roma Tiyatrosu’nun çevresi tel örgüyle çevrilerek koruma önlemleri artırılırken, proje ve restorasyon çalışmaları tamamlanana kadar tarihi alana girişler de kısıtlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.