EKONOMİ - 27 Eylül 2016 Salı 12:32

Bakan Müezzinoğlu İİT Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısına katıldı

A
A
A
Bakan Müezzinoğlu İİT Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısına katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işsizlik oranının dünya genelinde küresel krizin etkili olduğu 2007-2012 yılları arasında artarken, Türkiye’de azaldığını söyledi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya, Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madanı ile çok sayıda davetli katıldı. İslam coğrafyası olarak her zamankinden daha fazla birliğe ve beraberliğe ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Bugün barışın, hoşgörünün, bilimin, sanatın ve huzurun merkezi olması gereken İslam coğrafyası, ne yazık ki dinmeyen savaşların alanı haline gelmiştir. Bu coğrafyanın yetişmiş siyasetçileri, bilim adamları ve sanatçıları olması gereken bizler, bölge üzerindeki planları altetmeyi başaramazsak, korkarım yarın planların üstesinden gelecek yetişmiş insanlarımız da olmayacak, kaos nice yıllar bölgemizde ve coğrafyamızda devam edecektir. Bu da büyümenin, gelişmenin en büyük dayanağı olan nitelikli insan kaynağı ve iş gücünden mağrur olmamızı ve medeniyet dinamiklerimizin daha da zayıflamasına vesile olacaktır. Bölgemizdeki gelişme hedeflerini gerçekleştirme, kaynakları verimli bir şekilde kullanma ve nesiller arası hakimiyeti sağlama hedefi doğrultusunda çalışmaları olan İslam İşbirliği Teşkilatına, nice yıllar önemli mesuliyetler düşecek ve ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyen Türkiye olarak mesuliyetlerinde üzerimize düşen payı hakkıyla yerine getirmek için biz hep birlikte gayret sarf etmek durumundayız. Türkiye olarak, teşkilata üye ülkelerin ekonomik ve sosyal potansiyelinin geliştirilmesini, mevcut ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini ve refahını iyileştirmek üzere çalışmalar yürütmesini oldukça önemli buluyoruz. Bu konuda ülkelerimizin dönem başkanlığı süreci öncesinden başlamak üzere son yıllarda teşkilat bünyesinde daha aktif görevler üstlendiğini söylemekten Türkiye olarak gurur duyuyorum” diye konuştu.
“Kadınlarımızın istihdam oranı ve iş gücüne katılma oranını önemli oranda arttırmış olmamız dünyanın dikkatini çekmektedir”
2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizin, İslam ülkeleri de dahil olmak üzere tüm dünyada çalışma hayatına doğrudan olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “Milyonlarca kişinin işsiz kalması sosyal patlamalara, krizlere ve iç çatışmalara neden olmuştur. Uluslar arası Çalışma Örgütü verilerine göre, dünyadaki işsiz sayısı 2007 yılında 169 milyon iken, 2013 yılında bu rakam 197 milyonu geçmiştir. Türkiye’nin, küresel krizin ardından etkin bir şekilde uygulamaya koyduğu tedbirler sayesinde hızlı bir toparlamayı başarmıştır. Böylelikle işsizlik oranı dünya genelinde küresel krizin etkili olduğu 2007-2012 yılları arasında artarken, Türkiye’de azalmıştır. Türkiye kriz sonrasında 2009 yılına kıyasla 2012 yılında OECD ülkeleri arasında işsizlik oranını en çok azaltan ülke olmayı başarmıştır. Türkiye 2008-2015 döneminde yüzde 3.3’lük ortalama yıllık istihdam artışı oranıyla OECD ülkeleri arasında 3’üncü, AB’ye üye ve aday ülkeler arasında ise 2’nci sırada yer almıştır. Bütün dünyanın küresel kriz ile ciddi şekilde mücadele ettiği ve hala mücadele etmeye devam ettiği bir dönemde, kadınlarımızın istihdam oranı ve iş gücüne katılma oranını önemli oranda arttırmış olmamız dünyanın dikkatini çekmektedir. TÜİK verilerine baktığımız zaman son 12 yılda kadın istihdamının yüzde 60, kadınların iş gücü piyasasına katılımlarının ise yüzde 63 oranında arttığını görüyoruz. İşsizlik ile mücadele politikalarını hızlı ve doğru bir şekilde uygulayan ülkeler, bu olumsuz süreçlerden en az kayıpla çıkmayı başarmışlardır. İslam ülkelerinin istihdam politikaları alanında işbirlikleri geliştirmesi, yeni, ikili ve çoklu düzeyde ortak faaliyetlerde bulunması oldukça önemlidir. İslam dünyası olmadan, küresel kalkınmanın olması imkansızdır. Bunun bilincinde olan Türkiye ve teşkilata üye olan ülkeler 2013 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Çalışma Bakanları toplantısında İİT; iş, istihdam ve sosyal korumaya ilişkin konularda iş birliği çerçeve anlaşmasını imzalamıştır. Bu sayede üye ülkeler arasında çalışma hayatı, işsizliğin önlenmesi ve iş gücü piyasasıyla ilgili iş birliği yapılmasının temelleri atılmıştır. Bu alanda iş birliğini geliştirmek ve anlaşmanın uygulanmasını güçlendirmek amacıyla teşkilata üye ülkelerin kamu istihdam kurumları arasında bir form oluşturulması sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, yaptığı konuşmada işsizlik ile mücadelenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Küresel, finansal ve ekonomik dalgalanmalar neticesinde sadece İslam ülkeleri değil, dünyanın bütün ülkeleri de ciddi anlamda perişan olmuş durumdalar. Küresel ölçekte baktığımız zaman 200 milyon civarında işsiz bulunmakta. İslam coğrafyası olarak adlandırılan ülkelerde, bunun büyük bir çoğunluğunu yaşamakta. İslam coğrafyası olarak adlandırılan ülkelerde son 10 yılda işsizlik oranının 1.5 puan civarına düşmüş olması ise memnuniyet vericidir. Arzumuz ve isteğimiz, bu ivmenin daha da artarak daha olumlu boyutlara ulaşmasıdır. Dünya üzerindeki bütün ülkelerin en büyük problemlerinin başında yer alan işsizlik, beraberinde krizlere, iç çatışmalara neden olabilmektedir. Bunun örneklerini yakın geçmişte hep birlikte gözlemledik ve yaşadık. Bu bakımdan, işsizlik ile mücadelenin önemini yakından anlamış ve idrak etmiş bulunuyoruz. İslam coğrafyası içinde var olan ve kurulacak olan ortak girişimler, İslam ülkelerinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimine katkı sağlayacak, küresel politikalarda söz sahibi olmasını destekleyecek ve bu sayede islamofobia ile mücadelede, üye ülkelerin refah düzeylerinin artmasında, dünya barışı ve bölgesel huzurun tesisinde önemli katkılar sunacaktır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.
İstanbul Ersin Destanoğlu: “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Beşiktaş’ın tecrübeli kalecisi Ersin Destanoğlu, daha iyi sonuçlar almak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” dedi. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Siyah-beyazlılarda sakatlığı bulunan Mert Günok’un yerine 11’de sahaya çıkan Ersin Destanoğlu, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İyi bir futbolla galip geldikleri için mutlu olduğunu dile getiren Destanoğlu, “Bizim için güzel bir akşamdı. Tempolu, coşkulu güzel bir maç oynadık. Kazandığımız için mutluyuz. Önümüzde önemli bir kupa maçı var. Bugünkü maç bizi o maça da bira hazırladı. Rakibimizi de daha iyi tanıdık. Moral motivasyonumuzu yukarı çekerek daha iyi sonuçlar almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Uzun süre sonra kazandıklarına değinen siyah-beyazlı takımın kalecisi, “Taraftarlarımız 5 maçlık serüvende bizden galibiyet bekliyordu. Biz de Serdar Hoca’yla birlikte içerideki moral ve motivasyonu sahaya yansıtıp taraftarlarımızı galibiyetle buradan uğurladığımız için mutluyuz” ifadelerini kullandı. “Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi biliyor” Serdar Topraktepe’nin takımla bağını hiç kopartmadığını vurgulayan Ersin Destanoğlu, "Öncelikle Santos Hoca’ya teşekkür ederim. Buraya geldi ve takımı yukarı çıkartabilmek için elinden geleni yaptı. Serdar Hoca bu kulübün DNA’sını çok iyi bilen, oyuncularla iyi diyaloğu olan bir hocaydı. Bizimle hep irtibat halindeydi. Bugün için sahada neler yapmamız gerektiğini söyledi. Biz de çıkıp oynadık” diyerek sözlerini tamamladı.