POLİTİKA - 23 Eylül 2016 Cuma 18:03

Bakan Özhaseki: “Sağlıksız yapılara sahibiz"

A
A
A
Bakan Özhaseki: “Sağlıksız yapılara sahibiz"

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin açılışını gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’de sağlıksız yapılar olduğuna dikkat çekerek, “Sağlıksız yapılara sahibiz. Her türlü sağlıksız yapılar” dedi.
Ankara Üniversitesi’nin 16’ncı fakültesi olarak eğitime başlayacak olan Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Fakültenin açılışına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm eski Bakanı Yalçın Topçu, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, akademik kadronun yanı sıra fakültenin eğitime başlayacak öğrencileri ile çok sayıda kişi katıldı. Bakan Özhaseki’nin Uygulamalı Bilimler Fakültesi önünde kurdele kesimi ile açılış gerçekleştirildi.
Türkiye’de şehircilik açısından gelinen noktanın iki temel üzerine oturduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Sağlıksız yapılara sahibiz. Her türlü sağlıksız yapılar. Kimliksiz yapılardan oluşuyor şehirlerimiz. Bu ikisinin de içimizi acıtması lazım. Parantez içerisinde söylüyorum. Kimseyi suçlama adına söylemiyorum. Tespit yapıyorum. Bu kolektif bir sorumluluktur. Sağlıksız yapılara sahibiz. Doğu Anadolu coğrafyası binlerce yıldır sallanıyor. Deprem bölgesi herkes bunu biliyor. Fakat gidiyoruz, ilkel kavimlerin bile ev yapmadığı Osmanlı’da bir tek çivinin bile çakılmadığı Adapazarı’na gidip şehri kuruyoruz. Bir gün batacak, orası alt tarafı balçık, deprem olduğunda bütün ekibimi topladım. 4-5 gün oradaydım. Tek tek bütün hataları tespit ettim. Delilik orada bir şehir kurmak ama kuruyoruz biz. Hala birçok yapıya bakıyorum için yanıyor. Bunları engelleyecek birçok formül de geliştiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Bizim şehirlere bakın nasıl tarif edersiniz bizim şehirleri?” diyen Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Herhalde en kolay iş ben düşündüm kendi kendime burada arabesk bir toplum yaşıyor diyebiliriz. Arabesk bir toplum. Bizi anlatmıyor çünkü bu şehirler. Bizim geleneklerimizin çok dışında şehirler oluşuyor. Geldiğimiz nokta itibariyle bu tespitleri yaptıktan sonra bir konunun daha altını çizmem lazım. Özellikle bu bölümün açılmasını tebrik açısından söylüyorum. Zamanımıza belki de damgasını vuran en önemli olgu değişim olgusu, müthiş bir değişim çağındayız.”
“İstanbul’da deprem olsa Türkiye felç olur”
Bakan Özhaseki, inşaat sektörünün Türkiye’de önünün çok açık olduğuna değinerek, “Batı’ya gittiğinizde birçok şehir 10 sene önce gitmişseniz aynıdır. 20 sene önce gitmişsiniz de aynı görüşünüzdür. Ufak tefek tadilatlar vardır. Batı’da şehirlerin gelişimi böyle gider. Bizde öyle değil bizde bir tarafta depremsellik açısından sıkıntı var. Sağlıksız yapılarımız var. Bu sağlıksız yapılarımızın büyük bir bölümünü de yok etmemiz ve yenisini yapmamız lazım. Allah korsun İstanbul’da deprem olsa Türkiye felç olur. İstanbul felç olmaz Türkiye felç olur. Deprem gelecek mi? Bilim adamları öyle söylüyor. Ben bu işin uzmanı değilim ama diyorlar ki 10 sene içerisinde yüzde 100 peki şiddeti 7’nin üzerinde şimdi ne olur düşünün bir ortamın halini” açıklamasında bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir