POLİTİKA - 12 Haziran 2018 Salı 19:22

Bakan Sarıeroğlu’ndan Dünya Çocuk İşçilerle Mücadele Günü mesajı

A
A
A
Bakan Sarıeroğlu’ndan Dünya Çocuk İşçilerle Mücadele Günü mesajı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Ülke olarak, ulusal ve uluslararası arenadaki başarılı çalışmalar neticesinde, 2006 yılında ILO Çalışma Konferansı’nda, çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçildik” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Ülke olarak, ulusal ve uluslararası arenadaki başarılı çalışmalar neticesinde, 2006 yılında ILO Çalışma Konferansı’nda, çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçildik” dedi.


Bakan Sarıeroğlu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Sarıeroğlu mesajında, “Geleceğimizin teminatı çocukların yaşam şartlarını iyileştirmek, onlara sağlıklı bir gelecek sunarak hayallerinin gerçeğe dönüşmesi adına yeni olanaklar inşa etmenin herkesin görev ve sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, “ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizler sosyal devlet anlayışımızdan hareketle tüm çocuklarımızın geleceği adına değer üretmeye, çocuk işçiliği ile kararlılıkla mücadele etmeye devam ediyoruz” ifadesini kullandı.



“Çocuk işçiliği tüm dünyanın sorunu”


“Çocuk işçiliği, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun dünyanın her ülkesinde farklı şekillerde varlığını sürdüren önemli bir sorundur” diyen Bakan Sarıeroğlu şöyle devam etti:


“Ancak tutarlı politikalar, kamu ve diğer sosyal tarafların işbirliği neticesinde yıllar itibarıyla azalma göstermekte ve yapılan çalışmalarla olumlu sonuçlar alınmaktadır. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” çocuk işçiliğine karşı küresel kampanyaya desteği arttırmak ve çocuk işçiliğine karşı tüm dünyada gittikçe büyüyen hareketi artırma amacını taşımaktadır. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, neredeyse tüm ülkelerde başta devlet kuruluşları olmak üzere üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve sosyal taraflarca kabul ve teşvik edilmektedir. Bu da, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasındaki kararlılık üzerinde önemli bir etki oluşturmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle, çocuk işçiliğinin hala ciddi bir sorun olduğu ve mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği mesajının ulaştırılması amaçlanmaktadır.”



Türkiye örnek ülke


Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda Türkiye’nin, politikalar geliştirmede ve uygulamada önemli mesafeler kat ettiğine dikkat çeken Sarıeroğlu şunları vurguladı:


“Çocuk işçiliği ile mücadelede, ülke olarak, üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların bu konudaki kararlarına hızla uyum gösterdik. 1992 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı’na katılan ilk altı ülkeden biri olduk. Yine, ülke olarak, ulusal ve uluslararası arenadaki başarılı çalışmalar neticesinde, 2006 yılında ILO Çalışma Konferansı’nda, çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçildik. Ülkemiz, bugün dünyada en yaygın kabul gören çocukları korumaya yönelik uluslararası tüm sözleşme ve belgeleri onaylamıştır. Üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların kararları ve prensipleri ile ülke şartlarımız doğrultusunda çocuk işçiliği ile mücadele amacıyla ulusal mevzuatımız oluşturulmuştur. Yine Bakanlığımızın çocuk işçiliğiyle mücadeleye verdiği öneme istinaden başta en kötü biçimleri olmak üzere çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması amacına yönelik olarak “Çocuk işçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023)” hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Program, bu amaç doğrultusunda çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin artırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi gibi geniş kapsamlı tedbirlerle bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kamu kurum-kuruluşları, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla yürütülmektedir.”



“2018 yılını çocuk işçiliğiyle mücadele yılı olarak ilan ettik2


Sarıeroğlu şunları kaydetti:


“Çocuk işçiliği ile mücadeledeki kararlılığımızı ve kurumlarımızın ortak mutabakatını ortaya koyan Ulusal Programı, pek çok gelişmiş ülkeden önce hazırlayan ülkemizde, yeni ve öncü bir kararla, Ulusal Programın politika ve hedeflerine en üst düzeyde katkı sağlanması ve çocuk işçiliği ile mücadele konusunda duyarlılığının artırılması amacıyla Bakanlığımızca 2018/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile 2018 yılı Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edilmiştir. Bu kapsamdaki çalışmalar sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde gerçekleşmekte, tüm kurum ve kuruluşlarımızın, sosyal tarafların desteğiyle bu konuda güçlü bir duruş sergilenmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Asırlardır Hıdırellez’ı mezarlıkta kutluyorlar Balıkesir’in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mezarlığı’nda asırlardır sürdürülen Hıdırellez geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından yaşatılıyor. Mezarlıkta gerçekleşen Hıdırellez etkinliği büyük ilgi görüyor. Tahtacı Türkmenleri, asırlardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği dahilinde Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi mezarlığında bir araya gelerek ölmüşleri için hayırlar yaptı ve Hıdırellez’i kutladılar. Mezarları süsleyen ve yanlarında getirdikleri yemekleri yiyen Tahtacı Türkmenleri, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti. Yüzyıllardır bu geleneğin devam ettirildiğini ifade eden Tahtakuşlar Muhtarı Kadir Sürgit, “Ölmüşlerimizin ruhuna değsin diye çay, kahve ikramları, yemek ikramları, çerez ikramları, ölmüşlerimizi anmak için yapıyoruz. Ölmüşlerimizi anmak için yüzyıldan beri süren kültürel bir etkinliğimiz. Bizim için çok önemli bir gün” dedi. Etkinliğe katılmak için Kazdağları’na geldiğini ifade eden Yeşim Varol, “Kazdağları’na ilk defa geliyorum. Hıdrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. İnanılmaz güzel bir yer. Bence çok anlamlı bir etkinlik bu. İnsanların ölmüşlerini anmaları için onlarla birlikte anılarını tazelemeleri için ve hayır yapmaları için inanılmaz güzel bir etkinlik. Ben bayıldım. Bence herkes hayatında en az bir kere görmeli” dedi.
Eskişehir Acılı baba kızının katiline verilen iyi hal indiriminin iptali için imza kampanyası başlattı Eskişehir’de 17 ay önce eski sevgilisi tarafından öldürülen Ayşenur Çolakoğlu’nun babası Mesut Çolakoğlu, kızının katiline verilen iyi hal indiriminin iptali için imza kampanyası başlattı. Eskişehir’de kadın kuaförü olarak çalışan 21 yaşındaki Ayşenur Çolakoğlu, 17 Aralık 2022’de eski sevgilisi Hasan Fakıoğlu tarafından silahla 4 yerinden vurularak hayatını kaybetti. Olayın ardından Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Hasan Fakıoğlu, ‘Kadına karşı nitelikli kasten öldürme’ suçundan iyi hal indirimiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti tarafından uygulanan ‘İyi hal indirimi’, Ayşenur Çolakoğlu’nun babası Mesut Çolakoğlu tarafından tepkiyle karşılandı. Kızının katiline verilen cezayı az bulan Mesut Çolakoğlu, sosyal medyada imza kampanyası başlattı. “İmza kampanyamıza destek bekliyorum” Sosyal medyada başlattığı ‘Ayşenur Çolakoğlu için adaleti sağlayın, iyi hal indirimine hayır’ isimli kampanyayla bin 300’ün üzerinde imza toplayan Mesut Çolakoğlu, “Kızım Ayşenur Çolakoğlu, 4 kurşunla katledildi. Kızımın katili iyi halden indirim aldı. Bu olaydan dolayı ‘İyi hal indirimine hayır’ diyerek kızımın adına imza kampanyası başlattık. Gerekçeli karara göre sanık, gelecekte bu karardan olumsuz etkileneceği için iyi hal indirimi aldı. Benim kızım daha 21 yaşında, hayatının baharında öldü. Benim kızımın geleceği ne olacak. Başka Ayşenurlar ölmesin. Kararın kötü örnek teşkil etmemesi için iptalini istiyorum. İmza kampanyamıza destek bekliyorum” dedi.