EKONOMİ - 03 Eylül 2023 Pazar 14:30

Bakan Şimşek: “Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin yolu üretimden geçiyor”

A
A
A
Bakan Şimşek: “Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin yolu üretimden geçiyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tam bağımsız Türkiye ve müreffeh Türkiye’nin yolu tabii ki üretimden geçiyor. İhracattan geçiyor. İşte TEKNOFEST aslında üretimin ihracatın önemli motorlarından biri haline geldi” dedi.



Ankara Etimesgut Havalimanı’nda düzenlenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in kapanış töreni gerçekleştirildi. Kapanış törenine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar katıldı.



TEKNOFEST’in kapanış töreninde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin üreten bir ülke olabileceği vurgusu yaparak, “Türkiye yapabilir, başarabilir. Dünyanın refahı için çalışabilir, başarabilir. Aslında bugün TEKNOFEST’te gördüğümüz bu. Türkiye’de TEKNOFEST’ler sayesinde bir özgüven patlaması var. Yediden yetmişe bütün vatandaşlarımızın bilime ve teknolojiye olan aşkını yansıtıyor artık. TEKNOFEST deyince inovasyon, yüksek teknoloji, savunma sanayi ve müreffeh Türkiye akla geliyor. Bizim ihracatın ortalama kilogram değeri iki dolar bile değil. İşte muhteşem başarı ortada” ifadelerini kullandı.



“Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin yolu üretimden geçiyor”


Türkiye’nin üreten bir ülke olma yolunda ilerlediğini kaydeden Şimşek, “Bu bir ekosistem meselesi. Ekosistem meselesinden kastettiğim şey şu. Çocuklarımıza merakı, bilim aşkını aşılayan bir festival var. Burada üniversitelerimiz var. Burada savunma sanayinden tutun bütün diğer alanlardaki şirketlerimiz var. Bir araya geliyoruz ve birlikte öğreniyoruz, dizayn ediyoruz. Bakın buradaki ürünlerin en önemli farkı ne biliyor musunuz? Az önce söylediğim normal ihracatımızın önemli bileşenleri ithalata dayalı. Halbuki burada tasarım milli bir tasarım. Burada üretim milli ve bunun içindeki teknolojilerin hemen hemen tamamı millileştirildi. Bu çok önemli. Tam bağımsız Türkiye ve müreffeh Türkiye’nin yolu tabii ki üretimden geçiyor. İhracattan geçiyor. İşte TEKNOFEST aslında üretimin ihracatın önemli motorlarından biri haline geldi. Özellikle Selçuk Bey’i T3 Vakfı’nı gerçekten tebrik ediyorum. Ülkemiz adına bu ekibe müteşekkiriz” diye konuştu.



Bakan Şimşek: “Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin yolu üretimden geçiyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’te kar çilesi ve eğlence bir arada Karabük’te etkili olan kar yağışını fırsata çeviren bir içerik üreticisi, kayak takımlarıyla Safranbolu’nun tarihi sokaklarında kayarak renkli görüntülere imza attı. Karabük genelinde kar yağışı etkisini sürdürmeye devam ediyor. Yollar karla kaplanırken, sürücüler de ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçlar rampaları çıkamayarak geri dönüş yaptı. Yaşamı olumsuz etkileyen kar yağışı renkli görüntüleri de ortaya çıkardı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’da bir içerik üreticisi, kayak takımlarını giyerek sokaklarda kayak yaptı. Karın keyfini doyasıya çıkaran içerik üreticisi Furkan Gülçetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kar yağışı herkesi olduğu gibi bizi de heyecanlandırdı. Bende kayak takımlarımı alarak bir farkındalık ve deneyim olsun diye trafiğin olmadığı sokaklarda kaymak istedim. Çok güzel bir deneyimdi" ifadelerine yer verdi. Kayak sporunun çok güzel olduğunu ifade eden Gülçetiner, herkesin bu sporla ilgilenmesi tavsiyesinde bulundu. Minibüs şoförü Hayati Özbek, yolların çok kötü durumda olduğunu aktararak, "Sabah ne yapacağız bilmiyoruz" dedi. Özbek, yaşadıkları olumsuzluklara rağmen kar yağışının da kış güzelliği olduğunu dile getirdi. Öte yandan Safranbolu’nun bir çok noktasında vatandaşlar ve çocuklar, mahalle aralarını kayak merkezine çevirdi. Poşetlerini ve kızaklarını alan çocuklar, kayarak doyasıya karın tadını çıkardı. Kayak merkezine gidemediklerini belirten çocuklar, kendi kayak merkezlerini oluşturduklarını aktardılar.
Ağrı Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet TFF Kadınlar 2. Ligi’nde mücadele eden Ağrı Kadın Futbol Takımı, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara rağmen sahasında Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nı 4-1 mağlup etti. Ağrı’da dünden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Vali Lütfü Yiğenoğlu Stadı karla kaplandı. Maçın oynanabilmesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak koordinesinde sabah erken saatlerde başlatılan çalışmalarla saha zemnindeki kar kütlesi temizlendi. Yaklaşık 3 saat gecikmeli başlayan karşılaşma, olumsuz hava şartlarına rağmen oynandı. Kar yağışının ardından etkisini artıran dondurucu soğuk, futbolcuları zorladı. Karşılaşma boyunca sahadaki oyuncular kadar yedek kulübesindeki futbolcular da soğuktan korunmak için battaniyelere sarıldı. Zorlu hava şartlarında oynanan mücadelede ev sahibi ekip, oyunun kontrolünü elinde tutmayı başardı. Ağrı Kadın Futbol Takımı’na galibiyeti getiren golleri İrem, Esma, Müjde ve Hasret (penaltıdan) kaydetti. Konuk ekip Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nın tek golü ise birinci yarıda geldi. Karşılaşmayı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Çelebi, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Yıldırım ve Ağrı 1970 Spor Kulübü Asbaşkanı Tekin Yuşan tribünden takip etti. Maçın ardından açıklamada bulunan Ağrı Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Önder Tunay, zorlu şartlara rağmen sahada mücadeleyi bırakmayan futbolcularını tebrik etti. Tunay, hava koşullarının oyunu zorlaştırdığını ancak takımının gösterdiği performanstan memnun olduğunu ifade etti. Futbolcular ise karşılaşma sonrası yaptıkları açıklamada, havanın çok soğuk olduğunu ancak sahadan galibiyetle ayrıldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.