POLİTİKA - 11 Aralık 2017 Pazartesi 22:30

Erdoğan-Putin ortak basın toplantısı

A
A
A
Erdoğan-Putin ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördüm.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, baş başa görüşme ve heyetler arası yenilen çalışma yemeğinden sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bu yıl içinde Putin ile sekizinci kez bir araya geldiklerini ve bu yakın diyaloğun ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konularda ilişkilerin mesainin boyutlarını açıkça ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye- Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi düzeyde ahenkli bir çalışma ortamımız var. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz kritik konuları düzenli olarak değerlendiriyor, ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz. Bu stratejik eşgüdümü önümüzdeki yıl yapacağımız 7. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı ile sürdüreceğiz. Konseyimiz öncesinde de ilgili bakanlarımız hazırlık toplantılarını gerçekleştirecekler. Siyasi seviyedeki bu ahenk iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017’nin ilk 10 ayı itibariyle yüzde 30 artış gösterdi. Turizm işbirliğimiz gayet iyi seviyede. Bu yıl şuana kadar 4,5 milyon Rus turist ağırladık. Bu rakamlar 2018’de daha da yükselecektir. Enerji, ikili işbirliğimizdeki en kritik başlıklar arasındadır. Bu alandaki ortaklığımız Türk Akım ve Akkuyu projeleri ile yeni bir mertebeye ulaşmıştır. Bu projeleri en kısa sürede hayata geçirme noktasında iki tarafın da istekli ve kararlılığı ortadadır” ifadelerini kullandı.


Putin ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldıkların belirten Erdoğan, Kudüs ile ilgili gelişmeleri de konuştuklarının altını çizdi. Erdoğan, “ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Müslümanlarla beraber Hristiyanları, hatta aklıselim Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler ortada. Hafta sonu işgal altındaki topraklarda protestolarda İsrailli askerler 4 Filistinliyi şehit etti, 2 bine yakın yaralı var. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir” diye konuştu.


İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) İstanbul’da 2 gün sonra toplanacağını hatırlatan Erdoğan, “Oradan çok güçlü bir mesaj vereceğimize inanıyorum. Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık” dedi.


Suriye’deki durumu da konuştuklarını belirten Erdoğan, “Soçi’de ele aldığımız konuların ki, Astana zirvesinin adeta devamı mahiyetindeki bu süreci değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız en kısa zamanda Soçi’de ikinci görüşmemizi yapacağız. Siyasi sürecin ilerletilmesi bağlamında ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi istişare ettik. Astana garantörleri olarak Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması amacıyla Cenevre’de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız. Türkiye ve Rusya arasındaki yakın ilişki iki ülkeye sağladığı fayda kadar bölgesel istikrar bakımından da önemlidir. Yakaladığımız bu ivmeyi önümüzdeki dönemde de aynen muhafaza etmek niyetindeyiz. S-400 konusu ile alakalı ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir. Kendilerine başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.