EKONOMİ - 31 Temmuz 2015 Cuma 10:47

Güney Afrika'dan Ankaralı Sanayicilere Yatırım Çağrısı

A
A
A
Güney Afrika'dan Ankaralı Sanayicilere Yatırım Çağrısı

Güney Afrika Cumhuriyeti Küçük İşletmeleri Geliştirme Bakan Yardımcısı ElisabethThabette ve iş adamlarından oluşan Güney Afrika heyeti, Ankara sanayisini yakından incelemek ve Türk iş adamlarıyla ortak iş yapabilmek için Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti.
Ankara Sanayi Odası ve ASO 1. OSB Başkanı Nurettin Özdebir’in ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette Özdebir, heyete Ankara sanayisi ve ASO 1. OSB hakkında bilgiler verdi. Özdebir, Ankara’nın başkent olmasının yanında önemli bir sanayi şehri haline geldiğini belirtti. Özdebir, ‘‘Ankara son yıllarda sanayi, üretim ve ihracatla önemli bir şehir haline geldi. Özellikle ileri teknolojinin yoğunlaştığı, Türkiye’de en yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği ve ihraç edildiği önemli bir şehir haline geldi. Türkiye’nin ihracatının ton başına değeri bin 600 dolar civarında. Bu değer Ankara için 23 bin 500 dolar. Ankara son yıllarda ekonomi alanındaki hızlı gelişmesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Ankara özellikle savunma sanayii, elektrik-elektronik, iş makineleri, fabrikasyon metal ürünleri, ofis mobilyaları, bayan tekstil, medikal sektörü, bilişim ve inşaat sektörlerinde önemli bir üretim merkezi haline geldi’’ diye konuştu.
Güney Afrika Cumhuriyeti Küçük İşletmeleri Geliştirme Bakan Yardımcısı Elisabeth Thabette ise, iki ülke sanayicileri ile birlikte ekonomik ve ticari işbirliği yapmak için geldiklerini belirtti. Afrika bölgesinin en istikrarlı ve demokratik ülkesinin Güney Afrika Cumhuriyeti olduğunu söyleyen Thabette, Türk yatırımcıları ülkelerine beklediklerini dile getirdi.
Konuşmalardan sonra heyette yer alan Güney Afrikalı iş adamları benzer sektörlerde üretim yapan Ankaralı sanayicilerle bir araya geldi. Heyet daha sonra bölgede yer alan Hidromek, Küçükpazarlı Havacılık ve Ulusoy Elektrik fabrikalarını gezerek Ankara sanayisini yakından tanıma fırsatı buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.