KÜLTÜR SANAT - 18 Aralık 2017 Pazartesi 17:40

“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri

A
A
A
“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri

“Hala Sultan (r.

“Hala Sultan (r.a)” ve “100. Yılında Kudüs” sergileri kitabının dijital sergi açılışıyla tanıtımı yapıldı.


Türk Tarih Kurumunun Lefkoşa/KKTC’de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği “II. Uluslararası Hala Sultan’a Vefa Sergisi” ile “100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına Sergisi” kapsamında 16 Kasım Cumartesi günü Hala Sultan’ın ve Kudüs’ün konuşulduğu bir panel ve tanıtım etkinliği düzenlendi. Panel kapsamında Türk Tarih Kurumu tarafından yayına hazırlanan her iki serginin tek bir kitap halindeki albümü de tanıtıldı. Dijital sergi ile tanıtılan kitaplar 19 Aralık 2017 günü sonuna kadar ziyaretçilere açık kalacak. Sergi günleri boyunca ziyaretçilere Hala Sultan (r.a.) Hadis-i Şerif’i ile katalog kitaplar ücretsiz olarak dağıtılmakta.


Panelde ilk sözü Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık aldı. Tarihsel süreçte Kıbrıs’ın ve Kudüs’ün birlikteliğine değinen Kırpık, bu iki serginin birlikte açılmasının önemini vurguladı. Hala Sultan (r.a.) ile birlikte gelen sahabelerin Kudüs’ten yola çıktıklarını ve Kıbrıs yolculuklarını anlatan Kırpık, bugünden 100 yıl önce Gazze, Halilürrahman ve Kudüs savunmasında şehit düşen kahraman ecdadımıza bir vefa anlamı taşıyan serginin ve etkinliğin anlamına dikkat çekti.


Ardından söz alan Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter ise konuşmasında, Kıbrıs’ın ve Kudüs’ün Osmanlı idaresindeyken huzur ve barış içerisinde olduğunu belirtti ve düzenlenen etkinliğin Kıbrıs ve Kudüs şehitlerinin anılması açısından önemli olduğunu ifade etti. Güney Kıbrıs kesiminde Tuzla’daki Hala Sultan Camisi ve Tekkesi İmam Hatibi ve KKTC Diyanet İşleri nezdindeki sorumlusu Şakir Alemdar, İslam medeniyetinin bir hoşgörü medeniyeti olduğunu belirttiği konuşmasında, bu tür etkinliklerin İslamiyet’in değerlerini hatırlatmaya vesile olması temennisini dile getirdi.


Panelin ardından dijital serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergilerde yer alan dijital ve basılı materyaller Kırpık tarafından katılımcılara tanıtıldı. Kırpık, Kudüs Kanunları hakkında bir sunum da gerçekleştirdi. Etkinlikte iki serginin görsellerinin bir arada basıldığı kataloğun tanıtımı yapıldı. Sergiyi ziyaret edenlere takdim edilen kataloğun üniversitelere ve vakıflara da gönderileceği belirtildi. İki sergi, 19 Aralık 2017 tarihine kadar Atatürk Kültür Merkezinde ziyaret edilebilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.