GENEL - 20 Temmuz 2017 Perşembe 15:18

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü Ankara’da kutlandı

A
A
A
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü Ankara’da kutlandı

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43’üncü yıl dönümü Ankara’da çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43’üncü yıl dönümü Ankara’da çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.


Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43’üncü yıl dönümü ve 20 Temmuz KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla ilk tören Anıtkabir’de yapıldı. Etkinlikler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut’un da katılımıyla Ulus Atatürk Heykeli önünde devam etti.



İlk ziyaret Anıtkabir’e


Anıtkabir’i ziyaret eden KKTC’in Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, mozoleye çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Anıt Özel Defteri’ni de imzalayan Korkut, deftere şunları yazdı:


"’Mutlu Barış Harekatı’ sayesinde, karanlıktan aydınlığa çıkan Kıbrıs Türk Halkı, Atatürk ilke ve inkılapları ışığında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru haklarından feragat etmeyecek, kendi yönetiminden ve siyasi eşitliğinden vazgeçmeyecektir.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı olarak, Ada’da kalıcı ve kapsamlı bir uzlaşıya varılması gayesiyle anavatanımız Türkiye ile birlikte sergilemiş olduğumuz kararlılık ve yapıcı tutuma karşın Cenevre’de gerçekleşen son Kıbrıs konferansında Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini zaten hiç bir zaman içine sindiremeyen Rum-Yunan ikilisinin sıfır asker, sıfır garanti politikasıyla bir sonuca ulaşılamamıştır. Halbuki barış içerisinde geçirilen 43 yıl kuşkusuz, 1974 öncesi yaşanan acıların tekrarlanmamasını sağlayan, Ada’daki Türk askeri varlığının hayati öneme haiz olduğunu kanıtlamaktadır. Kıbrıs Türk Halkı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti adına Türkiye Cumhuriyeti halkı tüm sivil ve askeri kurum ve kuruluşlarına şükranlarımızı sunar, manevi huzurunuzda saygı ile eğiliriz."



İkinci anma töreni Ulus Atatürk Heykeli önü


20 Temmuz KKTC Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları Türkiye Muharip Gaziler Derneği tarafından Ulus Atatürk Heykeli önünde düzenlenen törenle devam etti. Buradaki törene KKTC Ankara Büyükelçisi Korkut’un yanı sıra Ankara Garnizonunda görevli çok sayıda üst düzey asker de katıldı. Anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalarla sürdü.


İlk konuşmayı yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan, Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs Barış Harekatından sonra kendi vatanında, kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşadığına dikkati çekerek, uğrunda kan dökülen, can verilen bu toprakların artık Kıbrıs Türkü’nün öz vatanı olduğunu, bu toprakların asla bir daha geri verilemeyeceğini ve kaderine terk edilemeyeceğini ifade etti.


Emekli Albay Şükrü Tandoğan, şunları söyledi:


"Kıbrıs’ta vatan toprağına sahip çıkmak, Türk Devleti’ni ve Türk varlığını devam ettirmek, gelecek nesillere ve bu topraklar uğrunda şehit olanlara karşı bir namus borcudur. Hürriyet ve bağımsızlığın önemi, bu uğurda verilen mücadeleler ve dökülen kanlar nesilden nesillere çok iyi anlatılmalıdır. Gençler sorumluluk içinde olmalı ve devletine sadakatle bağlanmalıdırlar."



"Rumlar bunu niye yapıyor sormak lazım"


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut da, yıllarca süren müzakerelerden bir ders çıkarılması gerektiğini belirterek, Rumların her fırsatta diplomasi oyununu çok iyi oynadığını masadan kalkan taraf olmamak adına sürecin ileri bir noktaya taşınmasına olanak sağladıklarını ancak ileri aşamada retci bir tutum içinde olduklarını söyledi. Korkut, "Bugüne geldiğimizde Temmuz ayının başında aslında tarihi garantör ülkelerin katılımıyla beşli konferans yapılmış ve Rumlar yine her zamanki gibi son aşamada sıfır asker, sıfır garanti politikasından vazgeçmeyerek bir sonuç çıkmamasını sağlamışlardır. Rumlar bunu niye yapıyor sormak lazım. Rumlar esasen Makarios’un kendilerine vasiyet ettiği Kıbrıs Cumhuriyetini koruma ve devam ettirme idame ettirme politikasını gütmektedirler. Bugün A planı B planı C planından bahsediyoruz. Fakat kanımca izlenecek yol aşikardır. O da kanımca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini her alanda daha da güçlendirmek halkın refahını yükseltmektir. Çok söylendiği gibi yıllar içinde küçük bir İsviçre veya Monaco oluşturmaktır" değerlendirmesini yaptı.



Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nden mesaj


Öte yandan Kıbrıs Türk Kültür Derneği Yönetim Kurulu tarafından da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın katliam ve soykırım eylemlerine maruz kalan, toplu mezarlarla insan hakları çiğnenen Kıbrıs Türk halkının insanca yaşama hakkına sahip olduğunu, bütün halklar gibi eşit, özgür ve bağımsız olduğunu dünyaya ilan eden tarihi bir gün olduğuna vurgu yapıldı.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Rum-Yunan ikilisinin ENOSİS hayali ile başlayan kanlı gelişmeler ve Crans Montana’da çöken müzakere sürecinin açıkça ortaya koyduğu gerçekler ve yaşanan bütün tecrübeler artık Kıbrıs’ta iki ayrı egemen devletin varlığı temelinde bir uzlaşmadan başka bir yol olmadığını kanıtlamıştır. BM Genel Sektereri’nin de açıkça ifade ettiği gibi Kıbrıs görüşmeleri başarısızlıkla son bulmuştur. Bu gerçek ışığında BM parametrelerine dayalı bir anlaşma ve federal bir uzlaşma mümkün değildir. Bu gerçekler ışığında artık Kıbrıs gerçeklerine uygun iki devletli bir uzlaşmayı sağlayacak yeni bir strateji ve politikayı izlemek vazgeçilmez bir gerektir, daha güvenli ve aydınlık geleceğimiz için bir zorunluluktur."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.