POLİTİKA - 12 Ekim 2017 Perşembe 16:50

Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

A
A
A
Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya ile ikili ticaret hacminin 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aştığını belirterek, "İki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya ile ikili ticaret hacminin 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aştığını belirterek, "İki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum. 2016 yılında ikili ticaret hacmimizde yaşanan düşüş ile birlikte halihazırda yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Söz konusu hacmi kısa sürede daha da yüksek seviyelere çıkarmak için elbirliğiyle çalışmayı öneriyorum" dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Patti Londono, Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı Olga Lucia ve Kolombiya Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Bakanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleşen heyetler arası görüşmede Bakan Yardımcısı Çiftci, Türkiye ve Kolombiya’nın birbiriyle her zaman yakın dayanışma içinde olduğunu ve bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğini belirtti. Gerçekleştirilen görüşmenin mükemmel seviyedeki işbirliğine yeni boyutlar kazandıracağından kuşku duymadığını vurgulayan Çiftci, iki ülke arasındaki dostluk ilişkisinin her iki ülkeye büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Çiftci, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Kolombiya hükümetinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamayla darbe girişimine karşı Türk hükümetine verdiği desteğin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Kolombiya ile dış ticaretin gün geçtikçe geliştiğine ancak yeterli olmadığına işaret eden Çiftci, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Kolombiya ile ikili ticaret hacmimiz, 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aşmıştır ki iki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum. Ancak 2016 yılında ikili ticaret hacmimizde yaşanan düşüş ile birlikte halihazırda yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Söz konusu hacmi kısa sürede daha da yüksek seviyelere çıkarmak için elbirliğiyle çalışmayı öneriyorum.”



Gümrük idareleri arasında işbirliği


Bakan Yardımcısı Çiftci, her iki ülke gümrük idareleri arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin durmasıyla gelişme kaydedilemeyen "Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması"nın (KİYA) imzalanmasının önemine değindi. Söz konusu anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede imzalanmasını arzu ettiklerini belirten Çiftci, “Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanması ile birlikte güvenli ve hızlı bilgi paylaşımını kolaylaştırmaya yönelik olarak gümrük idareleri arasında iletişim kanallarının tesis edilmesini ve bu kanalların açık tutulmasını, gümrük İdareleri arasında etkin bir koordinasyon imkanının yaratılmasını ve kolaylaştırılmasını amaçlamaktayız” ifadelerini kullandı.


Bakan Yardımcısı Çiftci, iki ülke arasında kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.



"Zeytinyağını bizden alın"


Türkiye-Kolombiya arasındaki ikili ticari ilişkilerini geliştirmek adına iki ülke idareleri olarak birçok alanda işbirliğinin geliştirilebileceğini kaydeden Çiftci, konuşmasına şöyle devam etti:


“Tarım ürünleri ticareti kapsamında ülkemiz tarafından Kolombiya’ya 2016 yılında 400 bin dolar tutarında zeytinyağı ihraç edilmiştir. Bir önceki yıla göre yüzde 100 oranında artış gösteren bu tutar, Kolombiya’nın zeytinyağı ithalatının yalnızca yüzde 2’sine denk gelmektedir. Bu rakamın önümüzdeki dönemde 1 milyon doların üzerine çıkacağından hiç kuşku duymamaktayız. Zeytinyağının yanı sıra ticarete konu olacak diğer tarım ürünlerinin çeşitlendirilerek iki ülkenin ekonomisine olumlu katkı yapmasını en içten dileklerimizle arzu etmekteyiz. Bu kapsamda iki ülke arasında özellikle lisanslı depoculuk ve ürün senedi hakkında bilgi ve tecrübe aktarımını hayata geçirmemizin büyük önem taşıdığı kanaatindeyim.”


Bakan Yardımcısı Çiftci, kooperatifçilik alanında da iki ülke arasındaki işbirliğinin iki ülke refahına katkı yapacağını sözlerine ekledi.



Kolombiya Ticaret Bakan Yardımcısı Lucia: “Önümüzdeki ay Serbest Ticaret Anlaşması imzalanabilir”


Kolombiya Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı Olga Lucia ise, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasına önem verdiklerini belirterek, “Yapacağımız çalışmalarla ilerleme kaydedebilir, alternatif ortaya koyabiliriz. Önümüzdeki ay anlaşmayı imzalayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.


Kolombiya’nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto da, zeytinyağını Türk firmalarından almamak için herhangi bir sebep olmadığını, Türk firmalarının Kolombiya’da daha fazla varlık göstermesi gerektiğini vurguladı.


Heyetler arasındaki görüşmeler sonucunda Kolombiya tarafınca iki ülke gümrük idareleri arasında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması yapılması konusunda ilgili birimlerle görüşme yapılarak yeni bir teklif sunulması ve kooperatif alanında işbirliği için üst düzey görevlilerin bir araya getirilmesi taahhüt edildi. Ayrıca kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliği yapılması ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının iki ülke ticaret hacmini yükselteceği konusunda taraflarca mutabık kalındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.