GENEL - 31 Ağustos 2015 Pazartesi 10:38

Orman Ve Su İşleri Bakanlığından Açıklama

A
A
A
Orman Ve Su İşleri Bakanlığından Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bazı basın yayın organları tarafından yapılan haberlere cevap verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada,
Göcek koylarının yapılacak ihale ile imara açılacağı, birilerine peşkeş çekileceği, doğal ve tarihi yapıya zarar verileceği gibi ifadelere yer verildiği belirtilerek, bunların yapılmasının söz konusu olmadığı ve mesire yerlerinde planların dışında herhangi bir yapı veya tesis yapma imkanının bulunmadığı belirtildi.
Bakanlıktan konuya ilişkin açıklamada, bazı basın yayın organları tarafından yapılan haberlerde, "Göcek koylarının yapılacak ihale ile imara açılacağı, birilerine peşkeş çekileceği, doğal ve tarihi yapıya zarar verileceği" gibi ifadelere yer verildiği belirtilerek şöyle denildi:
"Mesire yerlerinin 29 yıllığına kiraya verilmesi; bu yerlerden faydalanan vatandaşlarımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verilebilmesi içindir. Mesire yerleri 3 yıllığına, 10 yıllığına veya 29 yıllığına kiraya verilebilmektedir. 16-17 Eylül 2015 tarihlerinde yapılacak olan ihalede 10 yıllığına ihaleye çıkartılmıştır. Mesire yerlerinde planların dışında herhangi bir yapı veya tesis yapma imkânı bulunmamaktadır. Bu bölgeler I. derece Doğal Sit, Göcek- Fethiye Özel Çevre Koruma sahası ve aynı zamanda 3621 Sayılı Kıyı Kenar kanununa tabi olması nedeniyle mevcut tesisler tadilat yapılarak kullanıma sunulacak yeni yapılması gereken tesisler ise yapılmadan önce ilgili kurumlardan onay alındıktan sonra yapılacaktır. Bu nedenle koylarda kesinlikle tahribat olmayacaktır. Aksi takdirde sözleşmeler derhal iptal edilmektedir. Bu konuda Bakanlığımız tarafından çok sıkı bir denetim yapılmaktadır. Bütün mesire yerleri her ay şeflik bazında, 6 ayda bir de bölge müdürlükleri tarafından oluşturulan 5 kişilik komisyonlar marifetiyle çok iyi bir şekilde denetlenmektedir. Bunun sonucunda 2015 yılında vatandaşlarımıza iyi hizmet vermeyen 138 mesire yeri kapatılmıştır." Gerek Mesire Yerleri Yönetmeliğinde gerek 300 Sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliğinde, her mesire yeri tipinde nelerin yapılacağının çok açık bir şekilde belirtildiği açıklamada yer aldı.
Açıklamada, "Mesire yerlerinin, işletmecinin elinde olduğu sürece tip değişikliğinin yapılmayacağının yönetmelikte çok açık bir şekilde belirtildiği" bilgisi yer alırken, "Şikâyete konu olan koylar mesire yeri olmadığı halde mesire yeri şeklinde işletilmekteydi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu koylar, tesis açısından kapsamı en dar olan C Tipi Mesire yerlerine dönüştürüldü. C tipi mesire yerlerinde otellerin kurulması mevcut mevzuatlarımıza göre mümkün değildir" ifadeleri kullanıldı.
"Mesire yerlerinde yapılacak diğer tesislerin büyüklükleri de 6831 sayılı Orman Kanununun Ek 14. maddesi, Mesire Yerleri Yönetmeliği ve 300 Sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliğinde çok açık bir şekilde belirtildiği" ifade edilerek şöyle denildi:
"Mevzuat dahilinde oluşturulan onaylı planlara aykırı hareket edilmesi durumunda sözleşmeler derhal iptal edilecektir. 2013 yılında çıkan Mesire Yerleri Yönetmeliğinden sonra vatandaşlarımızdan gelen şikâyetlerin büyük oranda azalması yapılan iş ve işlemlerin doğru olduğunun göstergesi olup, Orman Genel Müdürlüğümüzce yapılan işlemler sonucu hem devletimizin zarar görmesi önlenmiş, hem de vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunularak mesire yerlerinin mevzuatlara uygun olarak işletilmesi sağlanmıştır. Orman Genel Müdürlüğümüzce yapılan işlemler neticesinde söz konusu yerler mevcut yapı ve tesisleri standartlara uygun hale getirmek ve verilecek hizmetin kalitesini yükseltmek gayesiyle şeffaf ihale yoluyla kiraya verilecektir. Muğla 2. İdare Mahkemesince, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğünce ihale edilen 4 mesire yeri, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığının talebi üzerine, 2015/371 Esas Nolu kararı ile idaremizden savunma ve ara kararına cevap verme süreleri geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. İdaremizin itirazı üzerine yürütmenin durdurulması kararının iptal edilmesi sonucu ve ihaleyi alan şahıslar sözleşmeyi imzalamaması nedeniyle teminatları irat kaydedilerek söz konusu mesire yerleri tekrar ihaleye çıkarılmıştır. Bu alanların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılması kesinlikle söz konusu değildir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.