GENEL - 28 Mart 2018 Çarşamba 10:55

(Özel Haber) Anıtkabir’in renkli misafirlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor

A
A
A
(Özel Haber) Anıtkabir’in renkli misafirlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor

Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor.


Dünyadaki papağan türlerinin yüzde 16’sından fazlası insan etkisiyle doğal dağılım alanının dışında farklı bölgelerde yaşarken, Türkiye’ye uzun yıllar kafes kuşu olarak getirilen papağanlardan “Yeşil” ve “İskender” papağanını artık doğada görmek mümkün. Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı ise gün geçtikçe artıyor.


Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Kökeni tropikal Asya ve Afrika olan yeşil papağan Türkiye’de ilk kez 1975’de Ankara’da görüldü. 1980’li yıllarda gözden kaybolan papağanlar 1990’lı yıllarda ODTÜ kampüsü, Gölbaşı ve Eymir Gölü’nde yeniden görülmeye başlarken, 2000’li yılların başında Altınpark ve Botanik Park’ta görüldü. 2010 yılından itibaren Anıtkabir papağanlar açısından ön plana çıktı. 2016 yılından itibaren 20-30 bireylik sürüler Anıtkabir’de görüldü” dedi.



Yeşil papağanlar en fazla Anıtkabir’de görülüyor


Anıtkabir’in papağanlar açısından önemli konuma sahip olduğunu söyleyen Dr. Per, “Anıtkabir, öncelikle korunaklı bir alan ve yerleşkedeki görevliler de kuşların dış tehditlerden etkilenmesini önlüyor. Yerleşke de çok farklı yerel ve egzotik ağaç türlerini barındırıyor. Papağanlar bu ağaçların meyveleri ile besleniyor. Ankara kentleşme baskısı altında, habitatları değişirken papağanlar da yuvalarını terkedebiliyor. Bu nedenle Anıtkabir şehir merkezinde papağanlar için bir sığınak oldu. Ankara’daki en büyük yeşil papağan popülasyonu iki yıldır Anıtkabir’de” diye konuştu.


Yeşil papağanın diğer türlerinden farklı olduğunu belirten Per, şunları kaydetti:


“Papağan denilince akla egzotik bölgeler geliyor. Bu da bir egzotik hayvan ama yayılış alanına baktığımız zaman Pakistan ve Hindistan’ın dağlık kesimlerin soğuk iklimlerinde yaşayabiliyorlar. Ekolojik toleransı oldukça yüksek, dolayısıyla Ankara gibi kış ayının sert geçtiği yerlerde de varlığını devam ettiriyor ve üreyip sayısı artabiliyor. Muhabbet kuşu ve diğer tropikal papağan türlerinden farklılık gösteriyor. Onlarda da vatandaşlar tarafından doğaya salınması görülüyor. Onlar kış mevsimini atlatamadıkları için Türkiye’de üreme popülasyonu oluşturamıyorlar. Yeşil papağanlar dayanıklı olduğu için genellikle salındıkları bölgede bir çift bulduğu zaman üreyen bir popülasyon kuruyorlar.”



Papağanlar, devletin koruması altında ve doğadan toplanması yasak


Papağanların kanunla koruma altında olduğunu ve toplanmasının yasaklandığını ifade eden Per, “Bazı vatandaşlar evlerindeki kafeslerindeki kuşları salmak ve yer göstermemizi istiyorlar. Kafes kuşu olarak alınanların doğaya salınması yasak ve her zaman kafes kuşu olarak tutulması gerekiyor. Doğada bulunanların da toplanması yasak. Vatandaşlardan bu şekilde yasal olmayan şekilde toplama görülmesi durumunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor” dedi.


Öte yandan, havadan drone ile görüntülenen Anıtkabir çevresindeki yeşil papağanlar ziyaretçilere adeta görsel bir şölen sunuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kıyıya yanaşmak istedikleri tekne kayalıklara çarpıp paramparça oldu Antalya’nın Serik ilçesinde kıyıya yanaşırken boğaz girişindeki kayalıklara çarpıp parçalanan teknedeki 2 kişi yüzerek kıyıya ulaştı. Olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, tekne kullanılamaz hale geldi. Serik ilçesi Boğazkent Mahallesi’nde boğaz girişinde meydana gelen kazada bir tekne kayalıklara çarparak parçalandı. Edinilen bilgilere göre, kıyıya yanaşan tekne, boğazın girişindeki kayalıklara çarptı. Çarpmanın etkisiyle tekne parçalanırken, teknedeki iki kişi denize düştü. Kazanın ardından şahıslar kendi imkânlarıyla yüzerek kıyıya çıkmayı başardı. Olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, tekne kullanılamaz hale geldi. Boğazkent Balıkçılar Kooperatifi Başkanı ve Mahalle Muhtarı Özkan Uysal, yaşanan olayla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Burada ciddi bir sıkıntımız var; limana giren teknelerimiz maalesef dev dalgalarla boğuşmak zorunda kalıyor ve en nihayetinde karaya vuruyor. Karaya vuran teknelerimiz ise şu an gördüğünüz gibi parçalanmış durumda. Olayın ardından iki arkadaşımızın kaybolduğu bilgisi geldi. Biz de gece geç saatlere kadar onları aradık. Çok şükür ki arkadaşlarımız yüzerek sahildeki bir barakaya sığınmayı başarmışlar; orada kendilerini kuruturken onlara ulaştık." Teknenin tamamen parçalandığını da belirten Uysal, "Ancak bu olay ne ilk ne de son; bu sorun böyle gitmeyecek. Bizim en büyük temennimiz ve beklentimiz, bir an önce buraya bir mendirek yapılmasıdır. Devletimiz bu yönde destek veriyor ancak sürecin hızlandırılması bizim için hayati önem taşıyor. İlçe Başkanımız Sayın Ahmet Söker de sürekli bu konunun üzerinde duruyor ve takipçisi oluyor.Bu ihmallerin ölümlerle sonuçlanmasını beklemeyelim. Bu kazada iki canımızı kaybedebilirdik; kim olursa olsun, sonuçta burada bir can söz konusu. Şükürler olsun ki kazayı can kaybı olmadan atlattık. Teknemiz tamamen parçalanıp gitti ama bizim için her şeyden önce can güvenliği geliyordu, canımızı kurtardık" dedi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
İstanbul (DÜZELTME) Bakırköy’deki motosiklet kazasında ağır yaralanan genç kız 20 gün sonra hayatını kaybetti Bakırköy’de iki motosikletin çarpıştığı kazada yaralanan sürücünün kız arkadaşı, 20 gün sonra hayatını kaybetti. Bakırköy’de Ramazan K.’nın kullandığı motosiklet, iddiaya göre, ters yönden gelen bir başka motosikletle çarpıştı. Kazada yola savrulan sürücünün kız arkadaşı Miray Çakır 20 gün sonra hayatını kaybetti. Motosiklet sürücüsü hakkında soruşturma başlatıldı. Kaza, Bakırköy Cevizlik Mahallesi İstanbul Caddesi’nde üzerinde meydana gelmişti. Edinilen bilgiye göre, Ramazan K. yönetimindeki motosiklet, ters yöne girdiği öne sürülen yabancı uyruklu Maksut O. idaresindeki motosikletle çarpıştı. Kazada Ramazan K.’nın arkasında bulunan kız arkadaşı Miray Ç. (21) yola savrularak park halindeki bir araca çarptı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan Miray Ç.’nin beyin kanaması geçirdiği belirtildi. 20 gün boyunca hastanede tedavi gören gören Miray Çakır 23 Mart günü doktorların tüm müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi. Çakır’ın cenazesi 24 Mart Salı günü Yeni Ayazağa Mezarlığı’na defnedildi. Güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı Kazaya ilişkin bir iş yerinin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı, görüntülerde Çakır’ın erkek arkadaşı Ramazan K. ile kazadan kısa bir süre önce seyir halinde olduğu görüntülendi. Sürücü adliyeye sevk edildi. Kazayla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında kusurlu olabileceği değerlendirilen motosiklet sürücüsü Ramazan K., Bakırköy Adalet Sarayı’na sevk edildi. 6 suç kaydı bulunan Ramazan K. hakkında nöbetçi savcılıkta işlem başlatıldı. Sürücünün savcılıktaki işlemleri sürüyor.
Düzce Arıcılık olimpiyatlarının Düzce’de yapılması hedefleniyor DÜZCE(İHA) – Uluslararası ölçekte 2027 yılında düzenlenmesi planlanan Arıcılık Olimpiyatları’nın Düzce’de gerçekleştirilmesine yönelik istişare toplantısı düzenlendi. Düzce İl tarım ve Ormancılık Müdürlüğünde Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Avrupa Arıcılık Federasyonu (IMYB), Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği temsilcileri bir araya gelerek, organizasyonun 2027 yılında Düzce’de gerçekleştirilmesine ilişkin hazırlık, iş birliği ve koordinasyon başlıklarını değerlendirdi. Görüşmede, 48 ülkenin katılımının beklendiği Arıcılık Olimpiyatları’nın, yalnızca arıcılık sektörü açısından değil; aynı zamanda Düzce’nin tarımsal tanıtımı, kırsal kalkınması, turizm potansiyeli ve uluslararası görünürlüğü açısından da önemli fırsatlar sunacağı ifade edildi. İl Müdürü Esra Uzun, yaptığı değerlendirmede "Düzce, sahip olduğu doğal zenginlik, flora çeşitliliği, akademik altyapısı ve üretici potansiyeli ile arıcılık alanında önemli bir merkez konumundadır. 2027 Arıcılık Olimpiyatları gibi uluslararası ölçekte büyük bir organizasyonun ilimizde düzenlenecek olması hem arıcılık sektörümüz hem de Düzce’nin tanıtımı açısından son derece kıymetlidir. Bu organizasyonun, üreticilerimiz ile uluslararası paydaşlar arasında güçlü iş birliklerinin kurulmasına ve ilimizin tarımsal değerlerinin daha geniş kitlelere tanıtılmasına önemli katkılar sunacağına inanıyoruz" dedi. Toplantıda ayrıca, Düzce’nin arıcılık altyapısı, sektörel deneyimi, üniversite-kurum iş birliği kapasitesi ve organizasyonel yeterliliği ile bu büyük organizasyona ev sahipliği yapabilecek güçlü bir yapıya sahip olduğu değerlendirildi. 2027 Arıcılık Olimpiyatları’nın Düzce’de düzenlenmesiyle birlikte, ilin arıcılık alanındaki marka değerinin daha da güçlenmesi ve sektöre yeni açılımlar kazandırılması hedefleniyor.